Istoricul Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor este afișat în ordine cronologică, cu cel mai recent eveniment afișat în partea de sus a paginii. Navighează la începutul anului:

2025

Sfârșitul anului 2024

  • 2024 Decembrie

    – Participăm la întălnirea anuală a echipei internaționale de proiect LIFE, la Murán, Slovenia, discutând despre proiecte potențiale din viitor.

    – Se montează panoul informativ sub Peștera Gaura cu Muscă.

    – Oferim un interviu pentru Radio Agnus, din Cluj-Napoca, pe tema liliecilor.

    – Începem din nou monitorizarea anuală de iarnă a liliecilor în adăposturile subterane din România.

  • 2024 Noiembrie

    – Participăm la prima noastră Adunare Generală a Federației Coaliția Natura 2000 la Băile Herculane, fiind membrii din acest an.

    – Ca invitați, prezentăm despre liliecii și conservarea liliecilor din România la conferința anuală a colegilor liliecari din landul Sachsen-Anhalt, la Castelul Mansfeld. Cu această ocazie exersăm și germana noastră, prezentând în limba organizatorilor.

    – Colegii din Iași răspund la numeroase apeluri telefonice despre lilieci în spațiile folosite de oameni.

  • 2024 Octombrie

    – Organizăm un workshop pe toate temele domeniului cercetării și protecției liliecilor, pentru biologii de la parcurile naționale și naturale, precum și pentru colegi din domeniul consevării și educației, de la ONGuri și școli. Workshopul are loc în Cernat, jud. Covasna. În total 25 de colegi biologi au participat la workshop, din partea a 22 de entități din domeniul conservării naturii și educației, printre care și 15 parcuri naționale și naturale.

    – Cu participarea a 33 de colegi din 5 țări (România, Republica Moldova, Ungaria, Franța, Germania), organizăm cea de a 6-a Conferință Națională de Chiropterologie din România în perioada 18-20 octobrie, la locul obișnuit, Pensiunea Hanna Panzió, Cernat, jud. Covasna.

    – Colegii din Polonia, împreună cu monitorul oficial al proiectelor LIFE din Polonia, sosesc în vizită la Eșelnița și zona Dubova – Băile Herculane, pentru a verifica evoluția proiectului.

    – Finalizăm proiectul nostru de conservare și educație implementat împreună cu colegii de la Parcul Natural Porțile de Fier, fin fondurile Fundației pentru Parteneriat și MOL România. Peste 170 de copii din 11 școli din raza parcului află în mod direct despre valorile naturale ale zonei.

    – În urma atelierului din cadrul Forumului Medierii Culturale, oferim un interviu despre lilieci și clădirile de patrimoniu pentru Radio România Cultural.

  • 2024 Septembrie

    – Participăm cu 1 prezentare despre liliecii Banatului și 1 poster despre baza de date ChiRoHub la cel de al 16lea Simpozion European de Cercetarea Liliecilor, (EBRS16), în Tarragona, Catalonia, Spania.

    Consolidăm intrarea unei galerii de mină din zona Dubova, și amplasăm un panou de avertizare la intrare. Locul este un adăpost important de hibernare pentru liliacul mic cu potcoavă (liliacul anilor 2024-2025 în România), iar intrarea arăta semne de surpare.

    – Realizăm și publicăm inforgraficele despre fauna și flora Parcului Natural Porțile de Fier, în cadrul proiectului nostru finațat de Fundația pentru Parteneriat / MOL România.

    – Împreună cu colega noastră Ana de la Caravana cu Lilieci, prezentăm despre lilieci și clădirile de patrimoniu în cadrul unui atelier organizat pentru cea de a șasea ediție a Forumului Medierii Culturale.

    Curățăm zona de intrare a Peșterii Mari de la Soroniște, montăm un panou de informare la intrare, și unul de avertizare la verticala de 30 m din interior. Ulterior ne deplasăm la Peștera Mare de la Șălitrari, unde montăm un panou de avertizare la intrarea peșterii. Mulțumim colegilor Radu și Ariana pentru ajutor.

  • 2024 August

    – Voluntarii noștrii acoperă zone noi din România cu date despre lilieci, contribuind la proiectul nostru ChiRoHub, baza de data online a liliecilor din România și Moldova.

    – Colegii noștrii de la Administrația Parcului Natural Porțile de Fier continuă să desfășoare activități de educație pentru școlile din raza parcului, în cadrul proiectului nostru finanțat de Fundația pentru Parteneriat / MOL România.

    – Se continuă montarea panourile de avertizare pentru participanții în trafic despre prezența amfibienilor și reptilelor pe drumurile care traversează Parcul Natural Porțile de Fier, în cadrul proiectului nostru finanțat de Fundația pentru Parteneriat / MOL România.

  • 2024 Iulie

    – Montăm panouri de informare și de avertizare la Peșterile Veterani, Gaura Haiducească și Gaura cu Muscă, din Parcul Natural Porțile de Fier.

    – Monitorizăm coloniile de naștere din zona proiectului (PN Domogled – Valea Cernei, PN Porțile de Fier).

    – Reprezentantul CCCL participă la Consiliul Științific al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

    – Împreună cu colegii de la Caravana cu Lilieci participăm cu un stand divers la evenimentul Făgăraș Fest 2024, din Sebeșu de Sus. Sute de persoane trec pe la standul nostru, cele mai atractive activități ale nostre fiind colțul copiilor și plimbările de seară cu detectoare de ultrasunete.

    – Colegii noștrii de la Administrația Parcului Natural Porțile de Fier desfășoară activități de educație pentru școlile din raza parcului în cadrul proiectului nostru finanțat de Fundația pentru Parteneriat / MOL România.

  • 2024 Iunie

    Participăm la premiera filmului Wild Transylvania, realizat de Crossing the Line și John Murray, în cadrul festivalului de filme Lynx Festival. Documentarul include mai multe secvențe cu lilieci, unde am sprijinit realizatorii filmului.

    – Revista Știința și Technica publică un articol informativ scris de noi despre liliecii României.

    – Finalizăm evaluarea liliecilor din Palatul Administrativ din Baia Mare, constatând lipsa acestora.

    – Ca membru în consiliul științific al Parcului Natural Porțile de Fier, președintele CCCL participă la sedința consiliului, la Eșelnița.

    – În cadrul proiectului internațional LIFE, înlocuim poarta veche de la Peștera Cloșani cu unul prietenos pentru lilieci.

    – Montăm panouri de informare și de avertizare la peșterile țintă din cadrul proiectului internațional LIFE în Porțile de Fier și Domogled.

    – Continuăm colectarea datelor despre lilieci din zone deficitare din România, de data asta în centrul României și în Banat.

  • 2024 Mai

    – Prezentăm despre lilieci, cercetarea și conservarea liliecilor pentru studenții de master din cadrul Universității din București.

    – Începem implementarea măsurilor concrete de conservare în cadrul proiectului internațional LIFE, prin montarea unui grilaj prietenos pentru lilieci la Peștera de la Padina Matei.

    – Continuăm implementarea măsurilor de conservare în cadrul proiectului LIFE, prin adâncirea pârâului de la Gaura cu Muscă, pentru prevenirea accesului turistilor, în vederea conservării liliecilor.

    – Inițiem proiectul nostru de educație cu Parcul Natural Porțile de Fier, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.

    – Evaluăm liliecii din Palatul Administrativ din Baia Mare, constatând lipsa acestora.

    – Publicăm pe portalul www.lilieci.ro un articol informativ despre munca noastră din cadrul proiectului finanțat de EUROBATS, care are obiectivul de a crea prima bază de date online despre liliecii din România și Republica Moldova.

    – Voluntara noastră Ana organizează primul batwalk public al anului, la Tâmpa, din Brașov.

    – Prezentăm despre lilieci, cercetarea și conservarea liliecilor pentru studenții de master de la Facultatea de Biologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

    – Publicăm un articol informativ pe portalul nostru despre liliacul anilor 2024-2025, liliacul mic cu potcoavă.

    – Realizăm prima evaluare a faunei de lilieci din zona Băilor Govora, împreună cu Studiogovora.

    – Continuăm colectarea datelor despre lilieci din zone deficitare din România, în cadrul proiectului finanțat de EUROBATS, de data asta pe Câmpia Română.

    – Încheiem proiectul comun cu colegii din Republica Moldova, finanțat de EUROBATS. Baza de data a liliecilor din România și Moldova va fi lansată în toamna anului 2024.

  • 2024 Aprilie

    – Președintele CCCL, reprezentantul oficial al României, participă la întrunirea (online) a Consiliului Științific a Acordului EUROBATS.

    – Colectăm date despre lilieci din zone deficitare din România, în cadrul proiectului finanțat de EUROBATS, în jud. Maramureș și Transilvania.

    – Publicăm pe portalul www.lilieci.ro un articol informativ despre munca noastră din cadrul proiectului internațional LIFE.

    – Are loc adunarea generală a membrilor CCCL, în mediul online.

  • 2024 Martie

    – Cu colegii chiropterologi din Regatul Unit și Germania, monitorizăm lilieci din zona centrală și de sud a României.

    – Monitorizăm liliecii aflați în hibernare în peșterile țintă din cadrul proiectului internațional LIFE.

  • 2024 Februarie

    – Continuăm monitorizarea liliecilor din hibernare cu participare colegelor și colegilor chiropterologi din Ungaria.

    – Cu o echipă din Franța, care elaborează un documentar despre Castelul Bran, filmăm lilieci în zona Parcului Național Piatra Craiului.

    – Continuăm implementarea măsurilor de conservarea în peșterile țintă din cadrul proiectului internațional LIFE, prin deplasare la locații și planificare / măsurători exacte.

    – Pe baza votului public, desemnăm liliacul mic cu potcoavă ca liliacul anilor 2024-2025 în România.

  • 2024 Ianuarie

    – Lansăm votul public pentru desemnarea Liliacului anilor 2024-2025 în România.

    – Reluăm monitorizarea adăposturilor de hibernare la nivel național.

    – În cadrul proiectului LIFE internațional, efectuăm prima măsură de conservare, respectiv curățăm Peștera de la Despicătură de resturile conductelor termale.

2024

Sfârșitul anului 2023

  • 2023 Decembrie

    – Zsófia, membră CCCL, ține o prezentare despre lilieci pentru elevii din clasele VII-VIII din Școala Specială Bonitas, Oradea.

  • 2023 Noiembrie

    – Are loc întâlnirea online de monitorizare a implementării proiectului LIFE internațional, unde participăm și prezentăm activitățile realizate și cele din viitor.

    – Lucrăm la finalizarea detaliilor despre măsurile de conservare a proiectului LIFE internațional, și începem munca la panourile de informare și avertizare, amplasate la peșteri. În total vom amplica măsuri de conservare la 5 locații: grilaje prietenoase cu lilieci la 2 peșteri, blocarea accesului prin adâncirea apei la 1 peșteră, blocarea accesului prin grilaj pe potecă la 1 peșteră, și consolidarea intrării la 1 galerie de mină.

    – Președintele CCCL participă ca membru la sedința consiliului științific al Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

    – Președintele CCCL participă ca membru la sedința consiliului științific al Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.

    – Continuăm eforturile CCCL și al Grupului Myotis, de a crea o bază de date online pentru liliecii din România, dar împreună și cu colegii din Republica Moldova. Proiectul este finanțat de către EUROBATS.

  • 2023 Octombrie

    – Participăm la cea de a XIVa Conferință de Protecția Liliecilor din Ungaria, organizată la Szaporca, cu trei prezentări despre liliecii din România, respectiv despre (1) proiectul transfrontalier recent finalizat, (2) situația căsuțelor artificiale pentru lilieci din NV României, și (3) prezenta WND (white-nose disease) în peșterile din România.

    – Participăm la întâlnirea anuală a echipei proiectului LIFE internațional, organizată de data aceasta în Olomouc, Cehia.

    – Președintele CCCL participă ca membru la sedința consiliului științific al Parcului Natural Porțile de Fier.

  • 2023 Septembrie

    – Finalizăm proiectul transfrontalier româno-sârbesc în Banat și Porțile de Fier, și se lansează primul colț interactiv despre lilieci în România, în centrul de vizitare al Parcului Național Domogled – Valea Cernei.

    – Peste 400 de copii și adulți trec pe la cortul Colțul Liliecilor organizat prin Caravana cu Lilieci și Ana, în cadrul evenimentului Forumul Orașelor Verzi.

  • 2023 August

  • 2023 Iulie

    – Împreună cu Caravana Liliecilor, și voluntarele noastre Ana și Delia, participăm la Făgăraș Fest 2023, unde peste 300 de copii și adulți ne-au vizitat la Colțul Liliecilor. În plus am organizat activități despre lilieci pentru cei mici și am construit un traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor. Au avut loc și 3 tururi nocturne despre lilieci (bat walks), unde am avut peste 100 de curioși cu care am identificat lilieci în zbor.

    – Prin Zsófia, membru CCCL, am fost invitați să prezentăm viața liliecilor și activitatea CCCL în cadrul școalei de vară PermaCool, organizată de Asociația Grund School în Oradea. Timp de o lună fiecare zi de marți a fost dedicată liliecilor. Participanții la Ziua Liliecilor (aprox. 120 de copii cu vârsta între 5-14 de ani) au descoperit lumea liliecilor cu ajutorul jocurilor și prezentărilor interactive.

    – Colega noastră Gyopár își susține cu succes licența la Facultatea de Biologie-Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, din studiul căsuțelor artificiale pentru lilieci din Nord-Vestul României.

    – Are loc monitorizarea coloniilor de naștere din cele două situri Natura 2000 țintă (PN Domogled – Valea Cernei, PN Porțile de Fier), unde vor fi implementate măsuri directe și indirecte de conservare a liliecilor, în cadrul proiectului internațional LIFE.

    – Caravana cu Lilieci, și voluntara noastră Ana se află la evenimentului “Ziua Internațională a Ciocolatei”, cu Colțul Liliecilor de la Muzeul de Științe Brașov.

  • 2023 Mai

    – Vorbim despre liliecii din România și conservarea acestora pentryu studenții de la Universitatea din București, fiind organizat de Conf. Dr. Virgil Alexandru Iordache.

    – Elaborăm un set de semn de carte pentru proiectul LIFE, cu mai multe specii de lilieci țintă al proiectului LIFE internațional.

  • 2023 Aprilie

    – Vorbim despre supercoloniile României pentru publicul online al seriei de evenimente Winged Wednesday, organizat de Bats without Borders.

    – Obținem autorizațiile și avizele necesare pentru implementarea măsurilor de conservare a liliecilor în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și Parcul Natural Porțile de Fier, în cadrul proiectului internațional LIFE.

    – Voluntara noastră Ana, prin inițiativa ei Caravana cu Lilieci, prezintă despre lilieci pentru 352 de elevi de scoală primară și gimnaziu din jud. Dolj. În cadrul atelierelor, cei mici au descoperit mai multe despre lumea fascinantă a liliecilor cu ajutorul unor roboți programabili.

    – În mediul online are loc Adunarea Generală a membrilor CCCL.

  • 2023 Martie

    – Monitorizăm coloniile de hibernare în mai multe regiuni ale României, împreună cu colegi din strâinătate.

    – Președintele CCCL, fiind punctul focal științific pentru România, în cadrul acordului EUROBATS, participă la întrunirea consiliului științific, la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina.

    – Președintele CCCL, fiind coordonatorul grupului de experți de lilieci din România în cadrul elaborării Atlasului Mamiferelor din Europa, participă la întrunirea grupului de lucru, la Sarajevo, Bosnia și Herțegovina.

    – Finalizăm conceptele pentru măsurile de conservare la peșteri, pentru protecția coloniilor de lilieci, în cadrul proiectului internațional LIFE, pentru cele două situri Natura 2000 țintă din România. Un total de cinci locații vor beneficia de măsuri directe de conservare (ex. închidere prietenoasă pentru liliecii, consolidarea intrării etc.), în timp ce un total de șapte locații vor beneficia de măsuri indirecte de conservare (panouri de informare și avertizare, curățarea mediului subteran).

  • 2023 Februarie

    – Efectuăm ultima desplare în teren în Banat, în cadrul proiectului transfrontalier româno-sârbesc finanțat de Conservation Leadership Programme.

    – Monitorizăm coloniile de hibernare în cadrul proiectului internațional LIFE, din cele două situri Natura 2000 țintă din România (PN Domogled – Valea Cernei, PN Porțile de Fier), unde vor fi implementate măsuri directe și indirecte de conservare a liliecilor.

2023

Sfârșitul anului 2022

  • 2022 Decembrie

    – Ne deplasăm în zona Crișul Alb, Goroniște și Crișul Negru, pentru verificarea căsuțelor artificiale, în cadrul elaborării unei lucrări de licență cu tematica liliecilor.

  • 2022 Noiembrie

    – Echipa CCCL participă la întrunirea anuală al proiectului LIFE+ internațional aflat în derulare, la Iwkowa, Polonia.

    – Ne deplasăm la mai multe peșteri cu colonii semnificative din Transilvania în cadrul unui studiu internațional cu colegi chiropterologi din Ungaria.

    – Ne deplasăm în mai multe situri Natura 2000 din Nord-Vestul României, pentru verificare căsuțelor artificiale, în cadrul unei lucrări de licență cu tematica liliecilor.

    – Organizăm un workshop pentru voluntarii CCCL, cu prezentări și discuții despre lilieci, conservarea liliecilor, proiectele în derulare și posibile teme de lucrări de licență și master.

    – Monitorizăm căsuțele artificiale din Făgetul Clujului, constatând că inclusiv căsuțele noi amplasate pe Traseul Veveriței sunt folosite de liliacul cârn, o specie tipică pentru păduri valoroase.

  • 2022 Octombrie

    – Împreună cu Grupul Myotis, organizăm cea de 5-a Conferință Națională de Chiropterologie din România, la Pensiunea Hanna, Cernatu de Sus, jud. Covasna, în perioada 21-23 octombrie. Au loc 18 prezentări, premiul 1 fiind obținut, pe baza baza votului participanților, de prezentarea cu tematica căsuțelor artificiale din situri Natura 2000, prezentată de Sonia-Gyopár Poștoacă.

    – La Cernatu de Sus, jud. Covasna are loc Adunarea Generală CCCL, în cadrul căreia discutăm temele actuale, dar primim în echipa CCCL și 2 membrii noi din zona Iașiului.

  • 2022 Septembrie

    – Împreună cu Grădina Botanică Alexandru Borza din Cluj-Napoca, Primăria Cluj-Napoca (prin Centrul de Informare Turistică al Municipiului) și Institutul de Speologie “Emil Racoviță” Cluj, organizăm ediția din 2022 a Nopții Internaționale a Liliecilor. În ciuda vremii nefavorabile, sute de participanți vizitează secțiunile evenimentului. Mulțumim și voluntarilor CCCL pentru implicare!

    – Împreună cu mai mulți colegi chiropterologi din România și reprezentantul Ministerului Mediului, elaborăm raportul național pentru România, în cadrul EUROBATS, pentru perioada 2019-2022.

    – Ne deplasăm în mai multe zone ale Transilvaniei și Banatului, în cadrul unei cercetări științifice împreună cu colegi chiropterologi din Ungaria.

    – Scriem despre liliecii Clujului.

  • 2022 August

    – Prezentăm despre lilieci și conservarea liliecilor pentru participanții cursului de speologie organizat la Padiș de către ARES.

    – Ne deplasăm în mai multe zone ale țării (Retezat, Moldova, Călimani) în cadrul proiectului EMMA2, pentru colectarea datelor despre lilieci din zone nestudiate.

  • 2022 Iulie

    – Monitorizăm coloniile de naștere cunoscute din peșterile și clădirile Transilvaniei, împreună cu colegi chiropterologi din Regatul Unit.

  • 2022 Iunie

    – Voluntara cea mai activă al CCCL, Ana, ține o serie de prezentări pentru aproape 100 de elevi din Brașov, Vâlcea și Prahova. Mulțumim!

    – Monitorizăm coloniile de naștere cunoscute din peșterile și clădirile Banatului, împreună cu colegi chiropterologi din Regatul Unit.

    – Ne deplasăm în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și Parcul Natural Porțile de Fier, pentru monitorizarea coloniilor de naștere la locațiile unde vor fi implementate măsuri de conservare în cadrul proiectului LIFE+ internațional.

  • 2022 Mai

    – Inițiem studiul căsuțelor artificiale din siturile Natura 2000 din Nord-Vestul României, în cadrul elaborării unei lucrări de licență cu tematica liliecilor la UBB Cluj-Napoca.

    – Reprezentăm România în cadrul întrunirii Consiliului Științific al EUROBATS (întâlnire online).

2022

Sfârșitul anului 2021

  • 2021 Decembrie

  • 2021 Noiembrie

    – Organizăm Adunarea Generală CCCL, cu ocazia a 4 ani activitate. La finalul AG avem un nou secretar și un nou membru.

    – Împreună cu colegii de la Cultivă Orașul, curățăm turnul Bisericii Catolice din Vlaha (jud. Cluj) de guanoul acumulat sub colonia de naștere.

    – Prezentăm metode de cercetare și protecție a liliecilor pentru studenții de la Facultatea de Știința și Ingineria Mediului, UBB Cluj.

  • 2021 Octombrie

    – Participăm la cea de-a XIIIa Conferință de Chiropterologie din Ungaria, organizată la Lakitelek, cu o prezentare despre liliecii Banatului și cu un poster despre baza de date a liliecilor din România.

    – Participăm la cel de al 6-lea Simpozion EuroSpeleo de protecție a peșterilor, organizat pe Insula Vilm, Germania, cu o prezentare despre conservarea liliecilor din peșterile României.

    – Participăm la Conferința Internațională a Liliecilor – amenințări, probleme, practici și soluții, cu o prezentare despre liliecii din adăposturile antropice din România.

    – În parteneriat cu Asociația Natura Transilvaniei și cu o sponsorizare din partea Betfair Romania Development, inaugurăm traseul tematic “Traseul Veveriței” în Făgetul Clujului.

    – Prezentăm metode de cercetare și protecție a liliecilor pentru studenții de la Facultatea de Biologie și Geologie, UBB Cluj.

    – Cu ocazia Săptămânii Liliecilor (BatWeek), voluntara noastră Ana creează o serie de postări informative despre lilieci.

  • 2021 Septembrie

    – Finalizăm studiul liliecilor din Parcul Est, Cluj-Napoca, contribuind la o amenajare mai adecvată a parcului din punctul de vedere al liliecilor.

    – Ana, voluntara noastră, susține o prezentare online despre lilieci pentru elevi de clasa I din Giurgiu și Valea Doftanei în cadrul evenimentului de programare Meet and Code Robo-Liliecii.

  • 2021 August

  • 2021 Iulie

    – Monitorizăm coloniile de naștere ale liliecilor la nivel național, în mai multe clădiri și peșteri.

    – Continuăm deplasările în teren în cadrul proiectului transfrontalier din zona Banatului, cu colegii din Serbia.

  • 2021 Iunie

  • 2021 Mai

    – Împreună cu Departamentul de Știința Mediului, Universitatea Sapientia, participăm la Simpozionul European de Cercetarea Liliecilor (online, 4-7 Mai 2021), cu rezultatele unui chestionar online despre percepția factorilor implicați (speologi, administratori arii protejate, silvicultori, agenții guvernamentale, experți lilieci) cu privire la conservarea liliecilor din România.

    – Finalizăm cu succes proiectul transfrontalier împreună cu colegii din Republica Moldova, finanțat de EUROBATS.

    – Continuăm deplasările în teren efectuat în mod sincron pe ambele maluri ale Dunării în zona Porțile de Fier, împreună cu colegii chiropterologi din Serbia.

    – La inițiativa ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, participăm sub coordonarea lui Cosmin Dumitrache, la o filmare cu scop educativ despre lilieci în zona Porțile de Fier.

2021

Sfârșitul anului 2020

  • 2020 August

    – Colegul nostru Flaviu descoperă o colonie de 12 exemplare de liliac cârn (B. barbastellus) într-una dintre căsuțele pentru lilieci din Făgetul Clujului.

  • 2020 Iulie

    – Pe baza informațiilor sosite de la Asociația ARHAIC / Ambulanța Monumentelor Sălaj, descoperim o colonie de maternitate a liliacului mare cu potcoavă și liliac cărămiziu în Biserica Ortodoxă Sf. Arhangeli din Zalnoc, jud. Sălaj.

    – Descoperim o mini-colonie (7 exemplare) de liliac pitic (Pipistrellus sp.) în cășuțele artificiale din Făgetul Clujului.

    – Inițiem proiectul “Liliecii Clujului”, studiind liliecii din metropolă cu mai multe metode.

    – Ne deplasăm în Parcul Natural Porțile de Fier, pentru monitorizarea liliecilor din perioada de maternitate.

  • 2020 Iunie

    – Începem deplasările pentru monitorizarea coloniilor din perioada de maternitate, inclusiv la căsuțele artificiale amplasate de CCCL în Făgetul Clujului.

    – Colega noastră Henrietta susține cu succes lucrarea ei de licență la Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai, despre noi colonii de lilieci din Munții Pădurea Craiului.

    – Datorită faptului că anul 2020 este una mai aparte, extindem desemnarea liliacului cârn la Liliacul anilor 2020-2021, sincronizându-ne astfel cu Europa.

    – Aflăm cu bucurie, că împreună cu colegii noștrii din Serbia, am câștigat o finanțare din partea Conservation Leadership Programme, pentru un proiect despre conservarea transfrontalieră a liliecilor cu potcoavă din zona româno-sârbească a Porților de Fier.

  • 2020 Mai

    – Ne deplasăm în Parcul Natural Porțile de Fier, pentru evaluarea liliecilor în perioada de primăvară.

    – Prezentările online din perioada pandemiei / stării de urgență adună peste 200 de participanți, în special copii și tineri.

    – Prezentăm despre lilieci copiilor de la Grund School (Oradea).

    – Ana, voluntara noastră din București, ține o serie de prezentări pentru tinerii de la Organizația Națională Cercetașii României.

    – Președintele CCCL prezintă despre metodele de monitorizare a liliecilor studenților din cadrul Facultății de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai.

    Europarc Federation publică un studiu de caz despre proiectul nostru destinat speologilor din România.

  • 2020 Aprilie

    – Publicăm raportul nostru anual de activitate pentru anul 2019.

    – Prezentăm despre lilieci pentru masteranzii de la Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai.

    – Re-publicăm un articol despre lilieci în contextul COVID-19, cu acordul autorului articolului original, Merlin D. Tuttle.

    – Portalul Transindex realizează un interviu cu președintele CCCL, cu tematica liliecilor în contextul COVID-19.

  • 2020 Martie

  • 2020 Februarie

    – Descoperim colonii noi de hibernare împreună cu colegi din Polonia, Germania și Regatul Unit.

    – Monitorizăm coloniile de hibernare din Parcul Natural Porțile de Fier.

  • 2020 Ianuarie

    – Discutăm despre lilieci în Blériot Cafe, Cluj-Napoca.

    – Suntem invitați la Paleu, jud. Bihor, pentru a vorbi copiilor despre lilieci.

    – Suntem prezenți la evenimentul “Expediția – Chemare în necunoscut” (Oradea), cu o prezentare despre lilieci.

    – Continuăm monitorizarea liliecilor pe perioada de hibernare în adăposturile subterane importante din România.

2020

Sfârșitul anului 2019

  • 2019 Decembrie

  • 2019 Noiembrie

    Sărbătorim 2 ani de la fondarea Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor.

    – Participăm cu o prezentare despre liliecii din peșterile României la cel de-al 9-lea Simpozion de Protecția Karstului, în Belgrad, Serbia.

    – Suntem invitați pentru a ține o prezentare copiilor din Grădinița Trenulețul Veseliei, Cluj-Napoca.

  • 2019 Octombrie

    – Participăm la Conferința de Chiropterologie din Ungaria, organizată la Alsódobsza, cu o prezentare despre situația liliecilor din România (perioada 2010-2019) și cu un poster despre peșterile din Munții Pădurea Craiului.

    – Organizăm Adunarea Generală CCCL în Brașov, la final organizația având 14 membri și 2 membri onorifici.

  • 2019 Septembrie

    – La invitația colegilor de la inițiativa Trăiește Orașul, conversăm despre liliecii urbani în cadrul turului ghidat “Natura din oraș”, Cluj-Napoca.

    – La cererea Universității Babeș-Bolyai, conversăm cu liceeni din toată țara despre lilieci, în cadrul evenimentului “Weekendul lung al liceenilor”.

    – Echipa CCCL participă cu un stand (materiale informative, ultrasunete, etc.) la evenimentul Sinaia Forever.

    – La invitația Parcului Național Retezat, prezentăm biologilor din parcurile naționale și naturale ale României aspecte despre speciile de lilieci din păduri, și monitorizarea acestora.

    – Organizăm Noaptea Internațională a Liliecilor din 2019 în trei locații: Cluj-Napoca, Făgăraș și Constanța. Sprijinim evenimentele organizate de colegi în Suseni (jud. Harghita) și Petrila (jud. Hunedoara).

    – Continuăm monitorizarea liliecilor în cadrul studiului “Monitorizarea speciilor de chiroptere din arealul Parcului Natural Porțile de Fier, de-a lungul coridorului Verde al Dunării”, de data aceasta în perioada de migrație și împerechere.

  • 2019 August

    – Participăm la Congresul Național de Speologie, organizat la Șuncuiuș, cu o prezentare despre liliecii din peșterile Româniai și cu un poster cu rezultatele echipelor mixte chiro-speo din ultimii ani.

    – Continuă evaluarea chiropterologică a peșterilor uitate din Munții Pădurea Craiului, cu perioada de vară, în colaborare cu Clubul Speologilor Amatori Cluj.

    – Finalizăm monitorizarea națională de vară a celor mai importante adăposturi de lilieci din perioada de maternitate (peșteri și clădiri), în colaborare cu mai multe entități.

    – Prin colega noastră Georgiana, CCCL participă, alături de Cercul De Biologie “Karios” și Muzeul Municipal Medias, la Tabăra de Cercetare a Zburătoarelor, unde am aflat (din nou și mereu), că tot copii știu mai bine.

  • 2019 Iulie

    – Inițiem monitorizarea liliecilor în cadrul studiului “Monitorizarea speciilor de chiroptere din arealul Parcului Natural Porțile de Fier, de-a lungul coridorului Verde al Dunării”, în Parcul Natural Porțile de Fier.

    Monitorizăm colonii de importanță continentală din România, cu participarea mai multor colegi chiropterologi din Regatul Unit.

    – Semnalăm spre autorități (APM-uri, Gărzi de Mediu) existența coloniilor de lilieci în monumente istorice din mai multe județe, și periclitarea lor în caz de renovare neinformată. Din păcate trebuie să depunem și sesizări în cazul mai multor distrugeri intenționate în timpul unor renovări.

    – Descoperim o colonie de lilieci, nouă pentru știință, cu peste 3000 de exemplare din 2 specii strict protejate.

    – Ne deplasăm în Parcul National Călimani, pentru monitorizarea liliecilor pe timp de vară.

  • 2019 Iunie

    – Continuăm studiul chiropterologic al Făgetului Clujului, finalizat cu o licență susținută de către colegul nostru Flaviu, la Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea Babeș-Bolyai.

    – Continuăm monitorizarea adăposturilor folosite de lilieci în Dobrogea, finalizată cu o licență susținută de către colega noastră Claudia, la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Universitatea Ovidius, Constanța.

    – Împreună cu speologi, căutăm colonii de naștere noi în regiunea Banatului în cadrul proiectului finanțat de către Columbus Zoo & Aquarium.

    – Finalizăm elaborarea determinatorului durabil pentru speologi, despre liliecii din mediul subteran. Proiectul este finanțat de către Columbus Zoo & Aquarium.

    – Suplimentăm căsuțele artificiale din Făgetul Clujului, inclusiv cu o căsuță specială pentru liliacul cârn, oferită de NaturalTimber.ro. Mulțumim!

    – Prezentări despre lilieci și protecția liliecilor în mai multe școli din Baia Mare (jud. Maramureș).

  • 2019 Mai

    – Evaluăm Biserica Reformată din Chesău (jud. Cluj) pentru prezența liliecilor, în cadrul unei inițiative de renovare.

    – Prezentăm copiilor din Școala de la Băița (jud. Hunedoara) informații despre lilieci și protecția liliecilor.

    – Participăm la conferința “Regăsește România“, organizată de ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, în Poiana Brașov. Începem activitățile în cadrul programului “Mentorat pentru Natură”, o inițiativă ProPark.

    – Publicăm un articol de conștientizare în Ziarul Unitarian, despre importanța și protecția coloniilor din clădiri istorice.

    – Împreună cu colegi din Ungaria, efectuăm o deplasare pe teren pentru studiul liliacului cu aripi lungi, în cadrul unui proiect finanțat de EUROBATS.

    – Prezentăm date despre cercetările liliecilor din Dobrogea în cadrul celei de-a “XXII-a Sesiuni de Comunicări Științifice a studenților Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole”, Universitatea Ovidius, Constanța.

2019

Sfârșitul anului 2018

  • 2018 August

    – Colaborăm cu Asociația Matei și Prietenii, pentru organizarea Nopții Internaționale a Liliecilor, în Petrila, jud. Hunedoara.

    – Inițiem colaborarea cu colegi din Ungaria pe tema răspândirii virusului Lloviu.

    – Participăm la tabăra anuală de explorare speologică organizată de Clubul Speologilor Amatori Cluj, în cadrul colaborării pentru identificarea unor colonii noi.

    – Prezentăm despre lilieci pentru copii, la Damiș, în parteneriat cu ECOTOP Oradea.

    – Inițiem studiului chiropterologic al Parcului Est din Cluj-Napoca.

  • 2018 Iulie

  • 2018 Iunie

    – Alergăm în cadrul competiției Run for Wildlife, organizată de Asociația Matei și Prietenii.

    – Inițiem monitorizarea adăposturilor de importanță națională și continentală din România, pentru sezonul de naștere 2018, în colaborare cu mai mulți colegi din România, Ungaria și Regatul Unit.

    – Prezentăm despre lilieci la Avenul de la Betfia, în cadrul parteneriatului cu ECOTOP Oradea.

    – Inițiem implementarea proiectului “Enhancing conservation efforts in the bat diversity hotspot of South-Western Romania”, finanțat de Columbus Zoo & Aquarium.

    – Inițiem colaborării cu chiropterologi din Luxemburg, pe tema studiului Myotis emarginatus.

  • 2018 Mai

  • 2018 Aprilie

    – Participăm la întrunirea grupului de lucru pentru ed. 2 a Atlasului Mamiferelor din Europa, de la Praga, Cehia, în calitate de coordonator național pentru date despre lilieci.

    – Participăm la ed. XIX a Zilelor Biologice Clujene, cu o prezentare despre Liliacul anului 2018, Rhinolophus méhelyi.

    – Inițiem colaborării pe tema WNS (white nose syndrome) cu mai multe instituții de renume din străinătate.

  • 2018 Martie

    – Prezentăm despre lilieci la Universitatea Ovidius din Constanța, jud. Constanța.

    – Prezentăm despre evoluția liliecilor la Ziua Darwin, Cluj-Napoca, Facultatea de Biologie.

  • 2018 Februarie

  • 2018 Ianuarie

2018

Sfârșitul anului 2017

  • 2017 August

  • 2017 Iunie

    – Inițiem monitorizarea adăposturilor de importanță națională și continentală din România, pentru sezonul de vară / maternitate 2017, în colaborare cu mai mulți colegi din România, Ungaria și Regatul Unit.

2017

Sfârșitul anului 2016

2016