Liliecii sunt animale foarte mici și magnifice în același timp. La fel, perioada relativ mică în care am fost alături de echipa CCCL a fost absolut grozavă. În timpul unui stagiu de 6 săptămâni am făcut parte din echipele de monitorizare pentru perioada de iarnă, ceea ce mi-a permis să văd numeroase specii de lilieci hibernând în zeci de adăposturi cu importanță națională și continentală, situate în diferite regiuni ale României.

Nu-mi este ușor să-mi exprim în cuvinte entuziasmul față de experiențele din ultimele săptămâni. La sfârșitul studiilor pentru licență, ca un absolut nou-venit în domeniul conservării și cercetării liliecilor, am rămas uluit când am primit ocazia să mă alătur activităților de monitorizare în România. Țara cu 32 de specii diferite de lilieci și colonii uriașe este pe bună dreptate cunoscută drept un hotspot de biodiversitate, atât pentru lilieci, cât și pentru multe alte specii de animale și plante. În timp ce în 2021 căutam o organizație prin care să câștig experiență practică în protecția speciilor și a mediului, am dat peste o conferință privind protecția liliecilor.

În scurtele descrieri despre participanții conferinței, a fost și cea a lui Szilárd-Lehel Bücs, un expert în lilieci care este activ în acest domeniu de peste 15 ani, care este punctul focal științific al României în cadrul Acordului EUROBATS, și președinte al CCCL. În descrieri a fost inclusă și o prezentare despre „Colonii de lilieci în adăposturi subterane antropice din România: conservare și provocări”, care a reprezentat ceea ce căutam. Pe lângă faptul că era o ocazie bună de a acumula experiență pentru studiile mele ulterioare, am sperat să mă simt excelent în timp ce învăț lucruri noi. Târâșul în noroi, înotul în ape subterane și cățăratul prin peșteri cu o echipă diversă, văzutul liliecilor și colectatul datelor a fost exact asta: excelent și distractiv.

În primele două săptămâni de monitorizare intensivă am verificat 39 de peșteri, 6 mine și 6 tuneluri, situate în regiunile carstice ale mai multor parcuri naționale și naturale, toate fiind situri Natura 2000. În timpul acestei prime monitorizări am văzut peste 80.000 de lilieci și un total de 15 specii diferite. Pe parcursul celei de-al doilei expediții numărul de lilieci a fost mai mic, cu aproximativ 17.000 de lilieci, în timp ce diversitatea speciilor observate a fost mai mare. A fost incredibil pentru mine să mă regăsesc în fiecare zi în 2-3 locații diferite, de două ori pentru o săptămână întreagă, adesea în peșteri uluitor de frumoase. Am găsit frecvent specii de lilieci cu potcoavă (R. ferrumequinum, R. hipposideros , R. euryale, R. blasii), Myotiși mari (Myotis myotis, Myotis blythii), precum și alte specii strict protejate, de ex. liliacu cu aripi lungi (Miniopterus schreibersii), liliacul cârn (Barbastella barbastellus) sau liliacul cu picioare lungi (Myotis capaccinii).  Pe lângă expedițiile lungi de monitorizare, am verificat și câteva căsuțe artificiale pentru lilieci, situate aproape de Cluj-Napoca.

În general, a fost incredibil pentru mine să observ de aproape și în detaliu aceste mamifere zburătoare. Ca observator atent, experiența mea cu liliecii s-a limitat până acum doar la observarea exemplarelor în zbor, în timpul plimbărilor nocturne de vara. A vedea dintr-o dată a doua colonie ca mărime din România de liliac cu aripi lungi (aproximativ 30.000 de exemplare) și liliac pitic (aproximativ 40.000 de exemplare) este ceva ce uneori lipsește și din repertoriul acelor oamenii care sunt implicați în cercetarea și conservarea liliecilor de ani buni. Eu am avut această experiență cu oameni pasionați de munca pe teren, care sunt plini de umor și de spirit de echipă. Și care m-au acceptat ca și cum aș fi făcut parte din echipa lor de multă vreme.

M-au introdus treptat în modalitatea identificării speciilor și în arta sportivă a speologiei. A fost o experiență culturală intensă: să lucrez într-o echipă internațională cu oameni din România, Polonia și Rusia. A fost grozav să văd angajamentul tuturor față de conservarea liliecilor. Această colaborare a diferitelor personaje arată că, deși conservarea speciilor este adesea gestionată în primul rând la nivel național, ea nu poate fi înțeleasă doar ca o chestiune la acest nivel național. Acordurile la nivel european, cum este și Acordul EUROBATS, sunt esențiale pentru a obține o protecție cuprinzătoare a speciilor de lilieci la nivel continental.

Astfel, pe parcursul celei de-a doua expediții de monitorizare, am evaluat numeroase adăposturi situate în sud-vestul României (regiunea Banatului). O atenție deosebită a fost acordată liliecilor care purtau inele din Serbia și descoperirii potențialelor noi colonii. În cadrul unui proiect transfrontalier împreună cu experți de lilieci din Serbia, se studiează migrația liliecilor peste Dunăre și în regiunea Porților de Fier, deoarece liliecii din Serbia sosesc în peșterile din sud-vestul României pentru hibernare. Până acum s-au observat cel mai des lilieci cu potcoavă cu inele sârbești, dar și exemplare de liliac cu aripi lungi. Iar cu dovezi de migrație semnificativă în regiune, există presiunea și provocarea de a îmbunătăți conservarea acestor colonii pe ambele maluri ale Dunării.

Pentru mine a fost grozav să capăt experiența monitorizării liliecilor și frumuseții peisajelor românești. A fost prima dată când am putut să văd lilieci atât de aproape. Am numărat multe specii și am văzut colonii impresionante. A fost prima dată când am explorat o peșteră și apoi încă zeci de alte locații similare. Am trecut prin peisaje pe care nu mi le-aș fi putut imagina până acum. Prin intermediul echipei am avut o perspectivă asupra muncii de teren, precum și asupra provocării de a proteja liliecii (din România). În vederea carierei mele viitoare, îmi pot imagina acum că voi fi implicată în domeniul liliecilor pe termen lung.

Sunt foarte norocoasă că mi s-a permis să mă alătur echipei pentru acest sezon de monitorizare de iarnă și sper să revin foarte curând pentru și mai multe expediții!

Mulțumesc tuturor că m-ați luat cu voi.

Vela este studentă la Universitatea de Științe Aplicate din Brema, Germania, și s-a alăturat monitorizării din sezonul de iarnă 2022, participând la evaluarea a zeci de locații cu importanță continentală.