Provocările înfruntate de populațiile de lilieci din Europa sunt similare. În primul rând este vorba de pierderea adăposturilor, care pot lua mai multe forme: modificarea peșterilor pentru turism, renovarea clădirilor cu colonii fără a ține cont de acestea, sau efectiv prin tăierea arborilor scorburoși, care adăpostesc specii de lilieci tipice pentru păduri. În al doilea rând, prin proiecte de infrastructură sau energetice, prin silvicultură intensivă, prin agricultură, se modifică și se fragmentează habitatul natural folosit de lilieci în zborul lor zilnic.
Distanțele dintre adăposturi și habitate de hrănire cresc, sau în unele cazuri chiar se poate izola o peșteră, o clădire, înconjurate fiind de habitate complet modificate. Iluminarea artificială și astfel poluarea luminoasă (de exemplu al exteriorului clădirilor, sau al arterelor de circulație) vine peste aceste provocări, reducând și mai mult permeabilitatea generală pentru lilieci.
În acest context, respectiv pentru a contracara efectele negative, s-a născut ideea unui proiect internațional LIFE+. Astfel, proiectul “LIFE PODKOWIEC PLUS: back to the forest – holistic conservation of bat breeding habitats” (LIFE+ PODKOWIEC TOWERS, LIFE20 NAT/PL/001427) este coordonat din Polonia, parteneri fiind ONGuri din Cehia, Slovacia și România. Urmând principiul abordării din mai multe direcții, ONGurile partenere din diferite țări s-au axat pe provocări diferite. Colegii de la Societatea „pro Natura“, împreună cu Direcţia Generală a Pădurilor Statului din Polonia creează o serie de adăposturi (subterane și supraterane) noi pentru liliacul mic cu potcoavă, în habitate forestiere, lucrând în 40 de arii protejate din rețeaua Natura 2000.
Colegii din Cehia de la Asociația ČESON creează două platforme pentru a opri efectele guanoului acumulat sub colonii, în 2 monumente istorice (castele). Ca și fapt interesant, aceste castele sunt nu doar monumente istorice, ci în sine sunt și arii protejate Natura 2000. Colegii SON din Slovacia lucrează și ei în 4 arii protejate Natura 2000, unde restaurează case forestiere utilizate de lilieci și locuri subterane, amplasează căsuțe de lilieci pe arbori, dar protejează și arbori scorburoși folosiți de lilieci.
Aici în România, noi, CCCL, ne axăm pe protecția coloniilor de lilieci din adăposturi subterane. Lucrăm în 2 zone de importanță majoră nu doar pentru lilieci, ci la modul general pentru biodiversitate, respectiv Parcul Național Domogled – Valea Cernei și Parcul Natural Porțile de Fier.
În ianuarie 2024 a avut loc prima acțiune concretă de conservare, respectiv curățarea Peșterii de la Despicătura, din Domogled, de resturile sistemului de apă termană, ruginite de decenii. Echipa proiectului a scos peste 600 kilograme de fier din subteran, redând astfel o parte din aspectul natural al peșterii. Locul este folosit de lilieci mai ales în perioada de vară, când liliacul mic cu potcoavă formează singura colonie de maternitate cunoscută din zonă, cu aproximativ 40-60 femele.
Vara acesta vom continua cu celelalte măsuri de conservare. Astfel, Peștera de la Padina Matei va primi un grilaj prietenos pentru lilieci, înlocuindu-l pe cel vechi, neadecvat pentru accesul nestingherit al liliecilor. Peștera de la Cloșani, care adăpostește nu doar o colonie semnificativă de hibernare, ci și cristale de rară frumusețe, va beneficia și ea de un grilaj adecvat pentru lilieci. Într-o altă peșteră, unde prezența speciilor sensibile nu permite instalarea unui grilaj, vom adânci apa de la intrare, pentru a preveni intrarea neautorizată. Dar vom consolida și zona de intrare, aflată în surpare, a unei galerii de mină abandonate, o locație importantă de hibernare pentru liliacul mic cu potcoavă.
O serie de locații vor beneficia de panouri de informare și de avertizare la intrare, convingând vizitatorii să revină în perioadele, când liliecii nu sunt prezenți în interior. Dar pentru că protecția liliecilor nu poate să aibă loc fără munca uriașă a biologilor de parcuri naționale și naturale, vom sprijini și munca lor, prin organizarea unei instruiri intensive despre totul ce ține de domeniul conservării liliecilor.
Vizitați istoricul proiectului nostru pentru a afla și alte detalii despre proiect, sau pagina noastră Facebook și Instagram. Sau chiar pagina oficială și completă a proiectului, realizat de colegii din Polonia.
Proiectul se implementează în perioada 01 Octombrie 2021 – 30 Septembrie 2026, cu un buget de 4.924.974 EUR, din care contribuția Uniunii Europene este de 2.954.984 EUR, iar cel al Fondului Național pentru Protecția Naturii și Managementului Apelor (Polonia) de. 1.656.349 EUR. Bugetul CCCL / România este de 64.147 EUR, din care contribuția proprie CCCL este 3.000 EUR. Obiectivele proiectului sunt:
- Protecția și îmbunătățirea condițiilor din adăposturi importante pentru 9 specii de lilieci
- Tranziția de la o abordare reactivă la una proactivă în ceea ce privește conservarea liliecilor
- Îmbunătățirea suportului instituțional pentru conservarea liliecilor.