Natural Timber este o companie românească cu capital 100% privat, specializat în fabricarea unor produse lemnoase (adăposturi) pentru animale și insecte. A început activitatea în anul 2009, dar cu o experiență în acest domeniu de peste 30 de ani, datorită activității precedente începuta într-un atelier mic înainte de 1990. Datorită calității produselor, compania și-a făcut un renume pe piețele din Europa și America de Nord.

Conservarea biodiversităţii reprezintă, în perioada actuală, una dintre problemele importante la nivel internaţional, din cauza intensificării impactului uman asupra biosferei. Prin fabricarea unei game diverse de adăposturi artificiale, Natural Timber vine în sprijinul acelor persoane, care vor să participe activ la conservarea biodiversității. Produsele sunt fabricate exclusiv cu material lemnos provenit din Munții Apuseni. Tratarea termică a lemnului corespunde ISPM15 iar întreaga linie de producție, cât și materialul lemnos sunt certificate FSC. Gama de produse este diversificată, și include adăposturi și hrănitoare păsări, căsuțe pentru animale mici (arici, hamsteri, veverițe), căsuțe insecte (buburuze, albine, fluturi), precum și hrănitoare de câini și pisici. Mai important, există și o serie de căsuțe destinate liliecilor.

Fauna de lilieci a României include mai multe specii, care pot să recurgă la folosirea căsuțelor artificiale, în acel caz când adăposturile naturale (peșteri, scorburi) nu sunt la îndemână. Acestea sunt de exemplu liliacul de amurg (Nyctalus noctula), liliacul pitic (Pipistrellus pipistrellus) sau liliacul urecheat brun (Plecotus auritus). În cazuri mai rare și speciile specializate, de exemplu liliacul cârn (Barbastella barbastellus, o specie tipică pentru pădurile valoroase) poate recurge la folosirea unor căsuțe artificiale. Astfel, în amplasarea unui număr mare de căsuțe artificiale (ex. într-o pădure) este important să nu schimbăm compoziția specifică a unei zone, de exemplu prin apariția unor specii de lilieci mai generaliste, în defavoarea / plecarea speciilor tipice de pădure.

Natural Timber lucrează pe o suprafață de peste 12.000 mp lângă localitatea Cociuba Mică, jud. Bihor. Linia de producție este dotată cu utilaje de înaltă performanță destinate prelucrării lemnului, începând de la debitarea și uscarea lemnului, până la produse finite în cele mai mici detalii ale lemnului. Împreună cu alte companii, Natural Timber a sponsorizat cea de a IV-a Conferință Națională de Chiropterologie din România, prin oferirea mai multor căsuțe de înaltă calitate ca premiu pentru cele mai bune prezentări. Mulțumim!