Noaptea Internațională a Liliecilor este un eveniment de educație și conștientizare pe tematica liliecilor, organizat la nivel internațional în zeci de țări. Sub egida UNEP/EUROBATS, Noaptea Internațională a Liliecilor dorește să informeze publicul larg despre beneficiile prezenței liliecilor în mediul înconjurător, precum și despre necesitatea protecției lor. Pentru ediția 2019 din România, mai multe ONGuri, în parteneriat cu o serie de alte entități, au organizat opt evenimente distincte. Locațiile includ orașe precum București, Cluj-Napoca sau Vatra Dornei, dar și locații naturale, de exemplu Cheile Vârghișului.
Pentru recapitularea momentelor frumoase din cadrul acestor evenimente, vă prezentăm mai jos cele opt locații, detalii despre organizatori și evenimente, precum și o mică selecție de poze. Să ne (re)vedem cu bine la evenimentele din anul viitor!
Wilderness Research and Conservation
24 august, Cheile Vârghișului
”Grupul Myotis” pentru Conservarea Liliecilor
28 august, Vatra Dornei
Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina”
13 septembrie, Cluj-Napoca
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor
13 septembrie, Făgăraș
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor
13 septembrie, Suseni
Olarsons
14 septembrie, Constanța
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor
23-28 Septembrie, Petrila
Asociația Matei și Prietenii
În 24 august, la București….
colegii de la Asociaţia Wilderness Research and Conservation, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, prin proiectul Liliecii din Mediul Urban (Fondul de mediu IKEA), au organizat Noaptea Liliecilor pentru un public de peste 200 de persoane, dintre care zeci de copii. Evenimentul a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”. Pentru început s-a discutat despre importanţa liliecilor în ecosisteme, adaptările acestora la mediul înconjurător şi diverse metode de protecţie a populaţiilor, iar la final s-au prezentat noţiuni de bioacustică. Au fost împărţite pliante şi autocolante de popularizare privind importanţa liliecilor. Copiii au putut admira o dioramă cu câteva exemplare de lilieci de amurg (Nyctalus noctula), obţinuţi din cadrul acţiunilor de salvare şi reabilitare a liliecilor din mediul urban.
Finalul serii s-a desfăşurat în curtea muzeului, unde cu ajutorul a două detectoare de ultrasunete, participanţii au putut asculta animalele. Cu ajutorul unor lumini puternice au putut fi explicate anumite caracteristici privind rutele de zbor în timpul hrănirii. Au fost prezentate adăposturile de lilieci din curtea muzeului, care au început a fi populate pe timp de vară de către indivizi izolaţi.
În 24 august, în Cheile Vârghișului (jud. Covasna și Harghita)…
Asociația ”Grupul Myotis” pentru Conservarea Liliecilor, în parteneriat cu Asociația Speo-Turistică și de Protecția Naturii ”Lumea Pierdută” a organizat cel mai natural eveniment din serie de până acum. Cele peste 120 de persoane interesate, prin programe diverse au avut ocazia de a cunoaște lumea misterioasă a liliecilor. Sâmbătă după-amiază programul a început cu o expoziție de fotografie, urmată de o prezentare și proiecție de film. După lăsarea întunericului, participanții s-au putut familiariza cu metodele de cercetare a liliecilor la Peștera Calului, prin folosirea detectoarelor de ultrasunete și capturând exemplare de lilieci cu plasa. Întrucât mulți au văzut lilieci pentru prima dată în viața lor, observarea directă a avut un succes mare în rândul participanților. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Conservarea liliecilor și peșterilor din arii naturale protejate prin implicarea comunităților locale”, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
În 28 august 2019, la Vatra Dornei (jud. Suceava)…
colegii de la Fundaţia Speologică „Club Speo Bucovina” au organizat evenimentul la Școala Neagra Şarului. Astfel, mica comunitate școlară de la Neagra Șarului și Șaru Dornei a sărbătorit la finele lunii august liliecii. Pe platoul de sport a şcolii din sat, cu mic cu mare, copiii au sărbătorit frumusețea naturii, a valorii naturale din comunitate – Tinovul Șaru Dornei, unde printre multe mamifere, liliecii joacă un rol important pentru natură. Atelierele de creaţie (desen și modelaj) i-au provocat pe participanţi la descoperirea vieţii acestui mamifer unic. Toate materialele realizate au constituit o expoziţie ce va fi amplasată, ulterior în cadrul școlii. Seara s-au adunat să-i asculte cu detector de ultrasunete: „acum prind insectele din zbor, de aceea scot asa sunete ?”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Poveştile Tinovului Şarul Dornei”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Evenimentul a întrunit peste 200 de copii, profesori și părinți pe platoul de sport a Școlii Neagra Şarului.
Colegii de la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor au așteptat…
începerea școlii pentru a organiza, în 13 septembrie, la Cluj-Napoca (jud. Cluj), ediția locală a Nopții Internaționale a Liliecilor. Partenerii evenimentului au fost Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Centrul de Cultură Urbană Cluj-Napoca, Centrul de Informare Turistică al Municipiului Cluj-Napoca, Visit Cluj, Asociația Natura Transilvaniei, Institutul de Speologie “Emil Racovita” Cluj, Propark – Fundația pentru Arii Protejate, Clubul de Speologie Avenul (Brașov), Clubul Speologilor Amatori Cluj, Grădina Botanică “Alexandru Borza” Cluj-Napoca și BW Photo Booth. Partenerul media a fost I Like Cluj. La Clădirea Casino, cei aprox. 200 de participanți au avut parte de activități pentru copii, expoziții foto despre lilieci și peșteri, o secțiune științifică cu postere, prezentări / videoproiecții despre liliecii României și de un traseu audio-vizual despre ultrasunetele liliecilor. La finalul evenimentului a avut loc o plimbare nocturnă în Parcul Central, ascultând ultrasunetele liliecilor. Activitățile și evenimentul au avut loc inclusiv sub egida Săptămânii Ariilor Protejate, un proiect Propark – Fundația pentru Arii Protejate, finanțat prin Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Tot în 13 septembrie, la Făgăraș (jud. Brașov)…
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, în parteneriat cu Colegiul Național Radu Negru, Făgăraș, Facultatea de Teologie “Andrei Şaguna” Sibiu, Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, Casa de Cultură Făgăraş și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate a organizat Noaptea Internațională a Liliecilor în incinta Colegiului Național Radu Negru, și ulterior, la Cetatea Făgăraș. La activități și eveniment au participat peste 200 de elevi. După ce au aflat lucruri interesante despre lilieci și au văzut o mulțime de poze cu specii, părintele Dudan Sergiu i-a distrat cu o reprezentare vizuală si auditivă despre cum arată un an din viața unul liliac. Copiii au fost încurajați să contribuie la scenetă, și au rezultat momente foarte distractive și amuzante. Ulterior, copiii și părinții lor au luat parte, foarte curioși și la aplicația cu detectorul de ultrasunete sustinuta la Cetatea Făgăraș, unde au putut auzi liliecii și vedea în timp real cum arată sunetele pe care aceste animale le emit pentru a se orienta în întuneric. Activitățile și evenimentul au avut loc inclusiv sub egida Săptămânii Ariilor Protejate, un proiect Propark – Fundația pentru Arii Protejate, finanțat prin Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
În aceeași zi, 13 septembrie, la Suseni (jud. Harghita)…
colegii de la Olarsons, cu sprijinul Asociației Natura Transilvaniei, Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor și Asociația ”Grupul Myotis” pentru Conservarea Liliecilor, au organizat un eveniment dedicat liliecilor și artei. Participanții au vizionat filme și prezentări despre lilieci în clădirea primăriei, dar mai târziu, înainte de apusul soarelui, au ieșit în teren să asculte liliecii în zbor, cu ajutorul detectorului oferit de grupul Myotis.
În 14 septembrie, la Constanța (jud. Constanța)…
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, în parteneriat cu Asociația Mare Nostrum și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate, au organizat Noaptea Liliecilor pe faimoasa faleză a Cazinoului din Constanța. Evenimentul a inclus un atelier de selfiuri, denumit “Battitude yourself!”, dar și un traseu audio-video informativ despre ultrasunetele liliecilor. Expoziția foto pe tematica liliecilor și atelierul handmade, de creație, pentru copii mici și mari au completat paleta de activități. Cei aprox. 200 de participanți au avut și șansa de a primi răspunsuri la întrebările pe care mereu au vrut să le pună despre lilieci. Activitățile și evenimentul au avut loc inclusiv sub egida Săptămânii Ariilor Protejate, un proiect Propark – Fundația pentru Arii Protejate, finanțat prin Fundația pentru Parteneriat și MOL România.
Pentru finalul seriei, timp de o săptămână în septembrie, la Petrila (jud. Hunedoara)…
Asociația Matei și Prietenii a organizat Noaptea Internațională a Liliecilor la Centrul de Documentare și Informare, împreună cu Școala Gimnazială nr. 6 din Petrila, precum și cu sprijinul Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, și al Asociației Wilderness Research and Conservation. Copiii au avut ocazia să asculte ultrasunetele liliecilor, să afle cum arată liliecii din România printr-o expoziție foto, și să afle informații despre beneficiile prezenței liliecilor.
În total, seria de evenimente Noaptea Internațională a Liliecilor din 2019 în România a adunat (combinat pentru toate locațiile) un public de peste 1.200 de persoane, o bună parte fiind copii și generația tânâră. Mulțumim tuturor organizațiilor și partenerilor pentru efortul de a răspândi informații despre lilieci și despre importanța lor în mediul înconjurător!