Autor: Ana Stamatescu

16 septembrie 2017, ora 12:00

Echipa noastră începe să se adune cu mic și mare în grădina japoneză din Grădina Botanică pentru a organiza Noaptea Internațională a Liliecilor 2017, Cluj-Napoca. Am adus materialele informative despre lilieci, stickere, mici pachete surprize cu dulciuri pentru cei mici, echipamentele pentru proiecțiile video și traseul audio-vizual. O parte dintre noi lipesc pozele pentru expoziția foto, o parte pregătesc activitățile pentru cei mici, o parte pun la punct ultimele detalii ale evenimentului.

Deși septembrie, este o zi perfectă de vară târzie. Norocul ne-a surâs și pe cer nu se vede niciun nor. În grădină deja sunt mulți vizitatori străini care intră timid în foișorul grădinii japoneze. „Ce se întâmpla aici?” întreabă ei. ,,În curând, la ora 14:00 începem un eveniment dedicat liliecilor!” spunem noi încântați. Totul este pregătit pentru primirea curioșilor, a celor care vor să afle mai multe despre aceste creaturi mici, păroase, dar atât de esențiale ecosistemului pe întregul glob.

Ora 14:00

Din ce în ce mai mulți vizitatori ajung direcționați de doamna de la intrarea Grădinii sau prin întâmplare la expoziția foto: ,,Vai, câți lilieci sunt în poza asta! Unde este făcută?” Și așa începem să povestim cu toții. Nu o să ne mai oprin decât târziu în noapte… Câțiva copii deja încep să ajute un liliac desenat să își găsească drumul spre gustarea de seara printr-un labirint întortocheat. Alți copii se uită uimiți cum din mâinile Danielei, dintr-o hârtie colorată, iese un liliac origami foarte simpatic. Are și ochi! Cei mai îndrăzneți își fac un tatuaj mic cu ,,Smile! We are in Cluj”.

Locul în care se va ține prima prezentare cu ajutorul proiectorului este deja aranjat. Puțin mai departe de foișor, am improvizat un ecran, am testat proiectorul și… este prea multă lumină pentru a proiecta ceva pe ecran! Noi speram să țină vremea cu noi, să fie soare, dar același soare ne dă acum bătăi de cap. Ședință rapidă. Ce facem? Găsim repede o soluție, mutăm locul de prezentări și ajungem cu ecranul chiar pe un perete al foișorului. Altă treabă!

Ora 16:00

Ne-am adunat mai mulți. Suntem gata să începem prezentările. Daniela Borda de la Institutul de Speologie Emil Racoviță face o introducere fascinantă pentru cei mici în lumea liliecilor. Până și cei mari sunt uimiți de câți țănțari mănâncă într-o noapte un liliac (peste 2.000!), de faptul că liliecii ne ajută să avem ciocolată (prin polenizare ca niște albinuțe harnice cu setea lor de nectar dulce) și multe altele. Cei mici zic ,,oaau”, iar cei mari fac ochii mari.

 Ora 17:00

Următoarea prezentare susținută de Szilárd-Lehel Bücs, Asociația Natura Transilvaniei, portalul Lilieci.ro, prezintă în maghiară cele mai comune mituri despre lilieci. Nu, liliecii nu intră intenționat în părul nostru, nu ne sug sângele și în niciun caz nu sunt orbi! De asemenea, se trece la lucruri mai serioase despre coloniile de mii de exemplare din țara noastră și la varietatea foarte bogată – cele 32 de specii – de lilieci din România.

Nici nu ne dăm seamă când se strâng atât de multe persoane peste tot: la prezentări, expoziție, materialele despre lilieci și activitățile pentru copii. Suntem foarte mulțumiți de… publicul numeros, totuși, nu ne dăm seama ce ne așteaptă. Cei mai mulți încă nu au plecat de acasă, vor ajunge mai târziu, pentru că doar este NOAPTEA liliecilor.

Adunăm căștile și panourile explicative pentru traseul audio-vizual. Le așezăm exact ca în harta pe care unii participanți deja o au și dăm play la sunetele liliecilor de diferite specii și în diferite contexte.

Ora 18:00

Începe distracția! Cei mici aleargă cu părinții după ei să găsească toate punctele de pe traseu. Pe rând sau în zig-zag descoperă sunetele liliecilor:

  1. Precis, ca un fluierat – Liliecii cu potcoavă
  2. Ultra-sunetul inevitabilului
  3. Țintit, ca o șoaptă – Liliecii urecheați
  4. Bazarul liliecilor sau cine a mai gălăgios
  5. Urlătorul: Liliacul de amurg
  6. Năvodarii: Liliecii de apă

Ne bucură entuziasmul și uimirea tuturor prezenți: „așa se aude un liliac când caută insecte!?” ,,Liliecii vorbesc între ei așa mult?” „Dar eu credeam că liliecii sunt orbi..” „Nu știam asta! Liliecii sunt grozavi!”. Între timp, primim și vizita celor de la TVR Cluj. Vor să facă un reportaj despre eveniment. Desigur, Szilárd este cel pus în fața camerei de filmat. După interviu, se filmează câteva cadre cu reporterul care povestește despre importanța liliecilor în general și a celor din România.

Agitația din Grădina Japoneză crește odată cu numărul vizitatorilor. Se lasă noaptea. Aventura deabea începe. Pe întuneric este mai distractiv să cauți punctele din traseul audio – vizual. Înarmați cu luminile de la telefon, lanterne sau frontale, rând pe rând, căștile se găsesc, se pun pe urechi și…liniște… acum vorbesc liliecii!

Pe drumul spre ieșirea din Grădina Botanică, unii au norocul să prindă în întuneric câte un liliac în zbor. „Sunt lilieci în Grădina asta?” ne mai întreabă și pe noi. „Sigur! Sunt peste tot! Trebuie doar să fii atent și să îi cauți cu privirea în locurile care trebuie. Ba mai mult, dacă e liniște, le auzi sunetele cum ricoșează de la un țânțar sau o molie în zbor”.

Ora 20:00

La Ecranul Naturii are loc o proiecție video amețitoare cu sute de lilieci într-un…să-i zicem dans… de seară. Nu vă faceți griji, filmarea a fost făcută exclusiv cu lumină infraroșie care, nefiind sesizată de lilieci, reduce deranjul coloniei de lilieci la zero. Mulțumim Barry Collins, pentru filmare!

Am pierdut numărul celor cu care vorbim, celor mici cu care ne jucăm sau povestim, celor care încă vizitează expoziția foto, celor care au luminile aprinse și ascultă liliecii. Doar doamna de la intrarea Grădinii încâ îi numără pe toți. Peste 800!

Ora 21:30

Nu ne vine să credem. S-a făcut liniște. Doar ce ne intrasem în ritm! Putem să numărăm pe mâini câți vizitatori mai sunt. Nu ne pare rău că s-a terminat, dar deja ne gândim cu entuziasm la ediția din 2018. Începem să strângem, lăsăm curat, așa cum am găsit. Ne numărăm. Da, echipa completă a rezistat până la final.

 Vă mulțumim tuturor, vă așteptăm și în 2018!

Evenimentul nu ar fi fost posibil fără organizatori:

Noaptea Liliecilor face parte dintr-o serie de evenimente organizate în zeci de țări la nivel global, sub egida UNEP/EUROBATS, pentru informarea și sensibilizarea publicului vizavi de lilieci și protecția liliecilor.