1. Aspecte generale
Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (în continuare CCCL) are ca scop cercetarea și conservarea faunei de lilieci (Chiroptera) din România, precum și a habitatelor și adăposturilor folosite de lilieci, în vederea protecției naturii în general, și a asigurării unui mediu mai sănătos pentru toți. Portalul Lilieci.ro (în continuare “portalul”), fiind proprietatea CCCL, are ca scop răspândirea informațiilor reale despre lilieci și beneficiile prezenței lor, dar și inspirarea unei schimbări în atitudinea publicului vizavi de lilieci. Totodată, portalul dorește să reprezinte spațiul virtual central pentru comunitatea cercetătorilor de lilieci din România. Însă opiniile exprimate de către portal nu se asimilează automat cu opinia tuturor cercetătorilor de lilieci din România sau din străinătate.
Pentru atingerea scopurilor, CCCL și portalul publică articole, știri, evenimente, poze, proiecte și, în general, materiale informative despre lilieci, protecția liliecilor și cercetarea liliecilor, dar și din domeniul mai general al protecției naturii sau mediului, în cazul în care există efecte asupra liliecilor.
2. Drepturi de autor
Datorită faptului că CCCL și portalul, pe lângă materialele proprii, publică și materiale realizate de terți, dar cu acordul autorilor aceste publicații (de ex. Publicații informative), conținutul portalului se poate distribui exclusiv prin licența Creative Commons de mai jos:
Logo-ul CCCL și logo-ul portalului sunt creațiile și proprietățile CCCL, respectiv se pot folosi exclusiv de partenerii CCCL, parteneriate realizate prin acorduri specifice.
În cazul publicării unor poze sau altor elemente media de către vizitatorii și utilizatorii portalului în secțiunile dedicate acestor scopuri, autorii acestor poze sau elemente media sunt de acord ca CCCL să folosească aceste poze și elemente media în scopuri non-profit și educativ, fără modificarea semnificației lor.
3. Standarde de conținut
CCCL și portalul nu publică știri, articole, poze, evenimente, comentarii sau alte elemente media ce au conotație sexistă, rasistă, religioasă, politică și/sau homofobă. CCCL și portalul nu publică elemente ce conțin orice fel de tentă discriminatorie sau defăimătoare, cu incitare la violență sau ură, respectiv elemente ce nu respectă legislația națională sau care pot induce publicul în eroare.
CCCL și portalul nu publică opinii subiective și zvonuri. Fiecare vizitator și utilizator este responsabil pentru conținutul materialului publicat în nume propriu, CCCL și portalul nefiind responsabili pentru efectele survenite datorită exprimării acestor opinii și publicării acestor materiale. Orice comentariu sau element care contravine celor de mai sus va fi moderat și/sau șters de pe portal de către echipa CCCL, cu posibilitatea de a bloca complet accesul vizitatorului sau utilizatorului în cazul repetării situației.
Totodată, CCCL și portalul va publica, printre altele, informații și puncte de vedere cu privire la proiecte și acțiuni care în mod cert pun în pericol existența coloniilor de lilieci din România sau din străinătate. Aceste publicații nu vor ține cont de apartenența religioasă, politică sau personală a inițiatorului proiectului respectiv, ci se vor baza pe argumente științifice clare, respectiv vor ține exclusiv cont de respectarea legislației în vigoare cu privire la protecția liliecilor, a mediului și a naturii.
CCCL și portalul nu garantează exactitatea informatiilor publicate de către vizitatori sau utilizatori, respectiv nu garantează exactitatea știrilor preluate de la terți. Aceste informații pot avea conținut învechit sau eronat, CCCL și portalul nefiind responsabil pentru efectele survenite datorită folosirii acestor informații.
4. Utilizarea portalului
Publicul este binevenit, chiar încurajat să acceseze conținutul portalului, cu scopul de a se informa despre lilieci, sau de a ne informa asupra unor aspecte legate de lilieci, pe care le consideră ca fiind importante sau urgente. Vizitatorii și utilizatorii portalului trebuie să respecte și să aplice în propriile contribuții, respectiv vizavi de ceilalți utilizatori ai portalului, normele prevăzute în secțiunile Drepturi de autor și Standarde de conținut.
Vizitatorii portalului au acces la toate informațiile publice de pe portal, respectiv pot contribui, dacă doresc, cu postări în secțiunile „Colonia” (blog), dar și cu comentarii la diverse articole. Această secțiune este prevăzută cu opțiuni de adăugare a conținutului, conținut ce va parcurge, înainte de publicare, un proces de verificare și, după caz, moderare de către echipa portalului. Conținutul care nu respectă normele prevăzute în secțiunile Drepturi de autor și Standarde de conținut va suferi modificări înainte de publicare sau, după caz, va fi complet îndepărtat, fără posibilitate de publicare. Vizitarea portalului, accesul la informațiile publice și contribuția la secțiunile portalului semnalate mai sus nu necesită înregistrare. Recomandăm ca vizitatorii portalului să utilizeze reguli de bună conduită în preajma liliecilor, respectiv în cazul contactului cu liliecii din peșteri.
Utilizatorii portalului sunt utilizatori înregistrați și au acces la conținutul complet al portalului, inclusiv la discuții pe teme specifice de cercetare, protecție și monitorizare chiropterologică. Înregistrarea presupune oferirea detaliilor standard cerute în astfel de situații (nume, telefon, email, instituție/organizație, etc.). În cazul în care sunteți cercetător(oare), profesor(oară), student(ă), masterand(ă) sau doctorand(ă) din domeniul chiropterologiei, sau vă preocupă intensiv gândul de a deveni un chiropterolog, vă rugăm să ne contactati, ca să facilităm accesul Dvs. la toate detaliile portalului. Utilizatorii înregistrați pot contribui la toate secțiunile deja menționate în alineatul precedent, respectiv în adiție, pot publica articole pe teme specifice din domeniul chiropterologiei. Înainte de publicarea contribuțiilor, materialul va parcurge aceiași pași ca în cazul contribuțiilor publice, pentru a se asigura respectarea normelor prevăzute în secțiunile Drepturi de autor și Standarde de conținut. Utilizatorii portalului respectă și aplică etică și reguli deontologice în cercetarea liliecilor.
Dacă aveți orice nelămurire cu privire la conținutul portalului, sau considerați că drepturile dumneavoastră, inclusiv drepturile de autor, au fost încălcate de către portal sau de către vizitatorii și/sau utilizatorii portalului, vă rugăm să ne contactați, ca să remediem situația.
5. GDPR, folosirea datelor
În principiu, portalul se poate naviga fără ca vizitatorii să-și dezvăluie identitatea. Cu toate acestea, anumite date sunt colectate despre vizitatori. Mai jos găsiți mai multe detalii.
Contactarea directă a echipei portalului prin e-mail: Portalul oferă publicului posibilitatea de a ne contacta cu orice întrebare sau problemă legată de lilieci, prin formularul de contact. Pentru a vă putea oferi un răspuns, trebuie să introduceți o adresă de email validă. Aceste adrese de email, deși stocate în sistemul folosit (WordPress), nu sunt folosite pentru scopuri terțe, ci exclusiv pentru a vă putea trimite un răspuns. E-mail-urile Dvs. nu sunt transmise terților sub nicio formă.
Newsletter: Publicul portalului are opțiunea de a se abona, din proprie inițiativă, la newsletterul periodic despre activitatea CCCL și cea a portalului. Abonarea, realizată prin formularul de pe pagina dedicată, presupune introducerea unei adrese valide de e-mail. Aceste adrese de e-mail, deși stocate în sistemul WordPress, nu sunt folosite pentru scopuri terțe, ci exclusiv pentru a trimite periodic newsletterul abonaților. E-mail-urile Dvs. nu sunt transmise unor terți.
Emisarii liliecilor: Emisarii liliecilor sunt persoane care, din proprie inițiativă, au decis să se alăture protecției liliecilor, prin răspândirea articolelor publicate pe portal sau pe paginile de Facebook și Instagram ale portalului. Această alegere se realizează prin completarea unui formular online prin platforma Jotform, oferind mai multe date personale (nume, prenume, adresă e-mail, adresă poștală etc.). Aceste date sunt folosite de CCCL și portal exclusiv pentru a ține legătura cu emisarii liliecilor, respectiv pentru a îi informa asupra unor noi articole publicate sau despre alte activități. Completarea formularului online cere explicit acordul pentru folosirea datelor menționate mai sus, inclusiv pentru publicare datelor de bază (nume, prenume, localitate) în secțiunea dedicată pentru emisari. În orice moment, persoanele respective pot decide să nu mai facă parte din grupul emisarilor, iar această dorință se poate semnala printr-un e-mail la adresa noastră: contact@lilieci.ro. În acest caz, datele vor fi șterse din toate bazele de date ale CCCL și ale portalului. În orice caz, datele nu sunt transmise terților, respectiv sunt folosite exclusiv de a comunica cu emisarii, pe baza consimţământului oferit în formular.
Rețele de socializare: În afară de portalul propriu-zis, CCCL folosește și rețele de socializare pentru a comunica cu publicul interesat de lilieci. Aceste rețele permit comunicarea directă între CCCL și public, prin mesaje directe venite din partea persoanelor care decid să ne contacteze în legătură cu și despre lilieci. CCCL nu colectează în mod activ date personale prin intermediul rețelelor de socializare. Folosim doar metode deja integrate de către creatorii platformelor Facebook, Instagram etc. În cazul în care ne contactați în legătură cu un deranj provocat de lilieci, CCCL poate transmite mai departe datele Dvs. de contact la cea mai apropiată echipă din România, dar nu înainte de a cere explicit acordul. Transmiterea datelor Dvs. va permite o rezolvare mai rapidă și mai eficientă a situației semnalate. Datele Dvs. nu sunt transmise spre terți care nu au legătură directă cu protecția liliecilor.
Comunitatea de chiropterologi din România: CCCL întreține și îmbunătățește periodic canalele de comunicare ale comunității de chiropterologi din România, respectiv: portalul Lilieci.ro, grupul de e-mail Google “Liliecarii”, precum și grupul de Facebook “Liliecarii”. Similar, CCCL organizează evenimente specifice pentru comunitatea de chiropterologi (conferințe, ateliere etc.), în cadrul cărora este necesară înregistrarea participanților. Datele personale ale membrilor comunității sunt folosite exclusiv pentru a menține comunicarea internă în comunitate și pentru a informa membrii despre evenimente legate de lilieci. Similar, portalul permite înregistrarea membrilor comunității ca utilizatori, înregistrare ce necesită oferirea anumitor date personale (nume, prenume, date de contact etc). Următoarele date vor fi făcute publice și vizibile pe portal: nume, prenume, domeniu de activitate, afiliere, localitate. Aceste informații sunt publice pentru a facilita identificarea, de către public, a unui specialist care poate să ajute în anumite situații, de exemplu: un deranj cauzat de lilieci.
Legături către alte pagini web: Portalul conține redirecționări, linkuri, către site-uri externe (de regulă situri similare, din domenii conexe), care pot colecta și prelucra date personale altfel decât portalul. În cazul în care accesați conținutul acestor situri externe și vă preocupă colectarea și prelucrarea datelor personale de către administratorii acestor situri, vă recomandăm să consultați secțiunile dedicate. Portalul și CCCL nu răspund de și nu poate controla colectarea și prelucrarea datelor dumneavoastră de către aceste situri externe.
Optimizarea portalului prin analiza datelor vizitatorilor: Când vizitați site-ul nostru, stocăm și procesăm diverse date pentru a analiza și optimiza activitățile noastre digitale. Utilizăm unelte de analiză web precum: Cookies, Google Analytics și Google AdWords. Datele colectate în acest fel nu includ identitatea Dvs. și nu sunt create profiluri de utilizatori. Dacă aveți orice obiecții vizavi de colectarea datelor, vă rugăm să ne contactați. Dacă nu doriți să faceți parte din programul de urmărire a conversiilor din cadrul Google AdWords, puteți folosi o setare a browserului care dezactivează folosirea cookie-urilor. Puteți dezactiva modulele cookie pentru urmărirea conversiilor setând browserul dumneavoastră să le blocheze din domeniul “googleadservices.com”.
Drepturile dumneavostră cu privire la prelucrarea datelor personale: La cerere, vă vom furniza informații despre datele dumneavoastră personale prelucrate de către noi. În măsura în care doriți să ștergem aceste date, această cerere va fi respectată de îndată. În plus, aveți oricând dreptul să primiți datele dumneavoastră într-un format structurat, simplu și ușor de citit.
Toate întrebările privind protecția datelor colectate de portal și CCCL pot fi adresate pe adresa de mail: contact@lilieci.ro.