MOL projekt a Vaskapuban

2024 áprilisától a DKVK a Vaskapu Természeti Parkkal együttműködve egy projektet valósít meg, amelyet a Polgártárs Alapítvány és a MOL Románia finanszíroz. A „Kicsitől a nagyig – együtt a Vaskapuk természetéért” projekt 36.964,29 RON költségvetésű, célja pedig a Vaskapu Természeti Park természeti értékeinek megőrzésének javítása, a fiatal generáció aktív bevonásával a biodiverzitás védelmébe, valamint azáltal, hogy a látogatók és a helyiek figyelmét felhívja a közutak közelében található védett állatfajok jelenlétére. Olvass itt bővebben a projektről.

LIFE+ Podkowiec Towers

2021 októbere óta a DKVK tagja annak a nemzetközi csapatnak, amely a LIFE PODKOWIEC PLUS: Vissza az élőhelyekhez – holisztikus denevérvédelem elnevezésű projektet valósítja meg európai alapokból a LIFE-on keresztül, lengyel, cseh és szlovák denevérész kollégákkal. A projekt Romániában a Domogled – Cserna Völgy Nemzeti Park és a Vaskapu Természeti Park denevérek számára fontos helyszínein zajlik. A projektről bővebben itt olvashatsz vagy a projekt hivatalos oldalán.

Határon átnyúló, román-szerb projekt

A 2020-2022-es periódusban a DKVK, együttműködve a  Myotis Denevérvédelmi Csoporttal și a Belgrádi Természettudományi Múzeum denevérész szakembereivel megvalósitja a Patkósdenevérek határon átnyúló védelme a román-szerb Vaskapu régióban projektet. Egy Conservation Leadership Programme finanszírozás által a projekt célja a patkósdenevérek védelmi állapotának javítása az egész régióban, az által hogy (1) pontos tudományos adatokat szolgáltat a régióban zajló denevérvándorlásról, (2) konkrét denevérvédelmi intézkedéseket foganatosít a legfontosabb barlangoknál, és (3) elkötelezett és tájékozott nagyközönséget hoz létre a Duna mindkét partján. Olvass a projektról itt, vagy lépj be a projekt oldalára.

Adatbázis projektek

A DKVK, közreműködve a Myotis Denevérvédelmi Csoporttal, a Moldovai Köztársaság denevérész szakembereivel, valamint független romániai denevérészekkel jelenleg is az első, romániai-moldovai online denevér-adatbázis elkészítésén dolgozik. A projektek EUROBATS és European Mammal Foundation finanszírozásból, valamint saját forrásokból kerülnek megvalósításra.

Projektek barlangászoknak, barlangászokkal

Egy Columbus Zoo & Aquarium finanszírozás által, és a Myotis Denevérvédelmi Csoporttal együttműködve, a projekt 2018-2019-ben valósult meg, célja pedig a romániai barlangászok bevezetése és bevonása a denevérvédelembe. Olvass itt és itt a projektről.