• 2020 Július

  – Az ARHAIC Egyesülettől / Szilágysági Műemlék Mentőktől kapott információk alapján felfedezzük egy tudomány számára új, nagy patkósdenevér és csonkafülű denevér szülőkolóniát a zálnoki Szent Arhangeli Ortodox templomban (Szilágy megye).

  – Felfedezünk egy törpedenevér (Pipistrellus sp.) minikolóniát (7 denevér) a kolozsvári Bükk egyik mesterséges denevérodújában.

  – Elindítjuk a „Kolozsvár denevérei” projektet, ahol több módszerrel párhuzamosan tanulmányozzuk a város denevérfaunáját.

  – A Vaskapu Természeti Park nyári / szülőkolóniáit monitorozzuk.

 • 2020 Június

  – Megkezdjük a denevérek nyári / szülési periódusának monitoringját, ideértve a DKVK által a kolozsvári Bükkben kihelyezett mesterséges denevérodúk ellenőrzését is.

  – Henrietta kolléganőnk sikeresen megvédi diplomamunkáját a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karán, a Királyerdő hegység új denevérkolóniáiról.

  – Mivel a 2020-as év egy szokatlan év, ezért a nyugati piszedenevér jelölését kiterjesztjük a 2020-2021-es évekre, ezzel összhangban kerülve Európával is.

  – Megtudjuk, hogy szerbiai kollégáinkkal együtt pályázati támogatást nyertük a Conservation Leadership Programme-től egy projekthez, mely a patkósdenevérek határon átnyúló védelmét célozza meg a román-szerb Vaskapu régióban.

 • 2020 Május

  – A Vaskapu Természeti Parkban monitorizzuk a denevérek tavaszi aktivitását.

  – A világjárvány / sürgősségi állapot alatt tartott online előadások több mint 200 résztvevőt gyűjtenek össze, különösen gyermekeket és tinédzsereket.

  – A nagyváradi Grund School gyermekeinek denevérekről beszélünk.

  – Ana, bukaresti önkéntesünk, előadássorozatot tart a Romániai Országos Cserkész Egyesület fiataljai számára.

  – A DKVK elnöke denevérmonitoring módszerekről tart online előadást a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karának hallgatói számára.

  – Az Europarc Federation esettanulmányt tesz közzé a románia barlangászokat megcélzó projektünkről.

 • 2020 Április

  – Elkészítjük a 2019-es év tevékenységi jelentését.

  – A Babeș-Bolyai Egyetem Biológiai és Földtani Karának mesteris hallgatói számára denevérekkel kapcsolatos online előadást tartunk.

  – Az eredeti cikk szerzője, Merlin D. Tuttle beleegyezésével denevérekről és COVID-19-ről szóló cikket teszünk közzé a lilieci.ro portálon.

  – A Transindex portál interjút készít a DKVK elnökével denevérek és COVID-19 témában.

 • 2020 Március

 • 2020 Február

  – Új telelő kolóniákat fedeztünk fel lengyel, német és Egyesült Királyságbeli kollégáinkkal együtt.

  – Monitorizáljuk a Vaskapu Természeti Park téli denevérkolóniáit.

 • 2020 Január

  – Denevérekről beszélgetünk a kolozsvári Blériot kávézóban.

  – Meghívást kapunk a Bihar megyei Hegyközpályiba, hogy gyermekeknek beszéljünk a denevérekről.

  – Jelen vagyunk a nagyváradi “Expedíció – Hívás az ismeretlennek” rendezvényen, és a denevérekről tartunk bemutatót.

  – Románia jelentős földalatti szálláshelyein folytatjuk a denevérek téli monitoringját.

2020

2019 vége

 • 2019 December

 • 2019 November

  – A Denevérkutatási és Védelmi Központ kétéves fennállását ünnepeljük.

  – Egy, a romániai barlanglakó denevérfauna helyzetét bemutató előadással jelen vagyunk a IX. Karsztvédelmi Konferencián, Belgrádban (Szerbia).

  – Gyermekekkel beszélgetünk denevérekről a kolozsvári Vidám Vonatocska Óvodában.

 • 2019 Október

  – Jelen vagyunk az Alsódobszán megrendezett XII. Magyar Denevérvédelmi Konferencián, ahol bemutatunk egy előadást a denevérek helyzetéről Romániában (2010-2019), illetve egy posztert a Királyerdő-hegység barlangjairól.

  – Brassóban szervezzük meg egyesületünk közgyűlését, melynek végén 14 tagunk és 2 tiszteletbeli tagunk van.

 • 2019 Szeptember

  – Városlakó denevérekről beszélünk az “Éld a várost!” kezdeményezés meghívása alapján a kolozsvári “Természet a városban” túra ideje alatt.

  – A Babeș-Bolyai Tudomámyegyetem felkérése alapján az egész országból érkező középiskolás hallgatókkal beszélgetünk denevérekről a “Középiskolások hosszú hétvégéje” eseményen.

  – A DKVK csapata egy információs standdal részt vesz a Sinaia Forever eseményen.

  – A Retyezát Nemzeti Park meghívása alapján erdőlakó denevérekről és azok monitoringjáról beszélünk a romániai nemzeti és természeti parkok biológusainak.

  – A Nemzetközi Denevéréj 2019-as kiadását három helyszínen szervezzük meg: Kolozsváron, Fogarason és Konstancán. Támogatjuk a gyergyóújfalui (Hargita megye) és a petrillai (Hunyad megye) rendezvények szervezését.

  – Folytatjuk a denevérmonitoringot a “Denevérek monitoringja a Vaskapu Természeti Parkban, a Duna Zöld folyosó mentén” című tanulmány keretében, ezúttal a vándorlási és párzási időszakban.

 • 2019 Augusztus

  – Jelen vagyunk a vársonkolyoson megrendezett Országos Barlangász Kongresszuson, ahol a romániai barlangok denevéreiről tartunk előadást, illete bemutatunk egy posztert a vegyes, denevérész-barlangász csapatok eredményeiről.

  – A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubbal együttműködve folytatjuk a Királyerdő-hegység elfeledett barlangjainak denevérfelmérését a nyári időszakban.

  – Több szervezettel együttműködve befejezzük a nyári periódus legfontosabb denevérszálláshelyeinek (barlangok és épületek) monitoringját.

  – Georgiana kollégánk által résztveszünk, a „Karios” Biológiai Körrel és a Medgyesi Városi Múzeummal egyetemben a Repülők Kutatási Táborában, ahol (újra) megtudjuk, hogy mindent a gyermekek tudnak jobban.

 • 2019 Július

  – A “Denevérek monitoringja a Vaskapu Természeti Parkban, a Duna Zöld folyosó mentén” című tanulmány keretében elindítjuk a nyári denevérmonitoringot.

  – Több, Egyesült Királysági denevérkutató kollégával együtt elindítjuk a kontinentális jelentőségű kolóniák idei nyári monitoringját Romániában.

  – Több megye hatóságai felé (környezetvédelmi ügynökségek, környezetvédelmi őrségek) jelezzük a történelmi jelentőségű épületekben lakó denevérkolóniák létét, illetve azok sebezhetőségét tájékozatlan felújítások esetében. Sajnos feljelentéseket is muszáj volt tegyünk, a felújítások során szándékosan elpusztított vagy kizárt kolóniák esetében.

  – A tudomány számára új szülőkolóniát fedezünk fel, melyeben két szigorúan védett denevérfaj több mint 3000 egyede található.

  – Meglátogatjuk a Kelemen Havasok Nemzeti Parkok, és nyári denevérmonitoringot indítunk el.

 • 2019 Június

  – Folytatjuk a kolozsvári Bükk denevérfaunájának kutatását, mely végül, Flaviu kollégánk által, egy sikeres államvizsga dolgozatban konkretizálódik a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karán.

  – Folytatjuk a dobrudzsai denevérfauna kutatását, mely végül, Claudia kolléganőnk által, egy sikeres államvizsga dolgozatban konkretizálódik a konstancai Ovidius Egyetem Természettudományi és Agrártudományi Karán.

  – Barlangászokkal együtt új szülókolóniákat keresünk a Bánsági régióban, a Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott projekt részeként.

  – A Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott projekt keretében létrehozzuk a barlangi denevérek strapabíró határozókulcsát, elsősorban barlangászok számára.

  – A kolozsvári Bükkben kiegészítjük a mesterséges odúkat egy speciális, piszedenevérek számára készitett odúval, amelyet a NaturalTimber.ro ajánlott fel. Köszönjük!

  – Nagybánya (Máramaros megye) számos iskolájában denevérekről és denevérvédelemről tartunk előadásokat iskolásoknak.

 • 2019 Május

  – Egy épületfelújítási kezdeményezés részeként denevérek szempontjából felmérjük a Mezőkeszűi Református Templomot (Kolozs megye).

  – Denevérekről és a denevérvédelemről tartunk előadásokat a Boicai Iskolában (Hunyad megye).

  – Résztveszünk a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért által szervezett „Fedezd fel újra Romániát” konferencián Brassópolyánán. Elkezdjük tevékenységünket a „Mentorálás a Természetért” program keretén belül is, ami szintén egy ProPark kezdeményezés.

  Figyelemfelkeltő cikket írunk az Unitárius Közlönybe a történelmi fontosságú épületekben lakó denevérekről és azok védelméről.

  – Magyarországi kollégákkal együtt terepi kiszálláson veszünk részt a hosszúszárnyú denevér tanulmányozása érdekében, mely projektet a EUROBATS finanszírozza.

  – A dobrudzsai denevérekkel kapcsolatos kutatást mutatunk be a konstancai Ovidius Egyetem Természettudományi és Agrártudományi Karának XXII. konferenciáján.

 • 2019 Április

  – Hivatalosan is képviseljük Romániát az EUROBATS tanácsadó bizottságának Skopjében, Macedóniában tartott éves ülésén.

  – A romániai barlanglakó denevérekről tartunk előadást a Speo Cristal által szervezett barlangászképző kurzuson.

  – A XX. Kolozsvári Biológiai Napokon a Kolozsvári Amatőr Barlangászklubbal és a nagyváradi Speo Cristallal közösen gyűjtött eredményekről tartunk tudományos előadást.

  – Befejezzük a zeicani-i ortodox templom takarítását.

 • 2019 Martie

  – A jegyenyei református templom takarításának befejezése, a Romániai Permakultúra egyesülettel közösen.

  – Lengyelországi látogatás a lengyel denevérkutató munkatársak meghívása alapján, a Szachownica és Nietoperek denevérvédelmi területekre.

  – Terepi kiszállás a Kolozsvári Amatőr Barlangászklubbal közösen.

  – Denevérekkel kapcsolatos előadásokat tartunk a konstancai Ovidius egyetemen.

 • 2019 Februarie

 • 2019 Ianuarie

2019

2018 vége

 • 2018 Augusztus

  – A Hunyad megyei Petrillában a Matei és barátai egyesület partnerei vagyunk a helyi Nemzetközi Denevéréj szervezésében.

  – A Lloviu vírus terjedésének tanulmányozásában együttműködünk a magyarországi kollégáinkkal.

  – Résztveszünk a Kolozsvári Amatőr Barlangászklub által szervezett éves barlangkutatási táborban, és megpróbálunk új kolóniákat azonosítani.

  – Előadást tartunk denevérekről Erdősdámoson, együttműködésben az ECOTOP Nagyvárad-al.

  – Elkezdjük a kolozsvári Keleti Park részletes denevérkutatását.

 • 2018 Július

 • 2018 Június

  – Résztveszünk a “Run for Wildlife” versenyen, melyet a Matei és barátai Egyesület szervez.

  – Elkezdjük az országos és kontinentális jelentőségű denevér-szálláshelyek 2018-as nyári monitoringját, együttműködve több romániai, magyarországi és egyesült királysági kollégával.

  – Az ECOTOP Nagyvárad-al közösen denevérekről szóló előadást tartunk a Betfia zsombolynál.

  – Elindítjuk a Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott “Enhancing conservation efforts in the bat diversity hotspot of South-Western Romania” projekt megvalósítását.

  – Luxemburgi denevérkutatókkal együttműködés elkezdjük a csonkafülű denevér tanulmányozását.

 • 2018 Május

 • 2018 Április

  – A romániai denevéradatok koordonátoraként résztveszünk az Európai Emlősök Atlaszának második kiadásának előkészítésén dolgozó munkacsoport prágai (Csehország) találkozóján.

  – A 2018-as Év Denevéréről, a Méhely patkósdenevérről szóló előadással veszünk részt a Kolozsvári Biológiai Napok XIX. kiadásán.

  – Több neves külföldi kutatóintézettel együttműködve hozzájárulunk a fehér orr-szindróma (WNS) tanulmányozásához.

 • 2018 Március

  – Előadásokat tartunk denevérekről a konstanțai Ovidius Egyetemen.

  – Előadást tartunk a denevérek evolúciójáról a kolozsvári Biológia Karon szervezett Darvin nap alkalmával.

 • 2018 Február

 • 2018 Január

2018

2017 vége

 • 2017 Augusztus

 • 2017 Június

  – Elkezdjük az országos és kontinentális jelentőségű denevér-szálláshelyek 2017-es nyári monitoringját, együttműködve több romániai, magyarországi és egyesült királysági kollégával.

 • 2017 Április

  – Résztveszünk a lengyel LIFE+ Szachownitza projekt zárókonferenciáján.

  – Elindítjuk a lilieci_ro Instagram oldalt.

 • 2017 Március

2017

2016 vége

2016