A Denevérkutatási és Védelmi Központ tevékenysége időrendi sorrendben jelenik meg, a legutóbbi esemény az oldal felső részén olvasható. Ugorj a következő évek elejére:

 • 2024 Január

  – Elindítjuk a közönségszavazást a 2024-2025-ös évek denevérének kijelölésére Romániában.

  – Országos szinten újraindítjuk a téli denevér szálláshelyek monitoringját.

  – A nemzetközi LIFE projekt részeként végrehajtjuk az első természetvédelmi intézkedést, azaz megtisztítjuk a Despicătură-barlangot az egykori termálvízvezetékek maradványaitól.

2024

2023 vége

 • 2023 December

  – Zsófia, a DKVK tagja denevérekről tart előadást a nagyváradi Bonitas Speciális Iskola VII-VIII. osztályos tanulói számára.

 • 2023 November

  – Részt veszünk a nemzetközi LIFE projekt megvalósulását figyelemmel kísérő online találkozón, ahol bemutatjuk az elvégzett és a jövőbeni tevékenységeket.

  – Dolgozunk a nemzetközi LIFE projekt denevérvédelmi intézkedéseinek részletein, illetve a barlangoknál kihelyezendő tájékoztató és figyelmeztető táblák részletein. Összesen 5 helyszínen fogunk denevérvédelmi intézkedéseket alkalmazni: 2 barlang bejáratához denevérbarát rácsot helyezünk, 1 barlangnál medermélyítéssel akadályozzuk meg a bejutást, 1 barlangnál az ösvényen kerítéssel zárjuk el a hozzáférést, és 1 bányajáratnál a bejáratot erősítjük meg.

  – A DKVK elnöke, mint a tanács tagja, részt vesz a Grădiștea Muncelului – Cioclovina Natúrpark tudományos tanácsának ülésén.

  – A DKVK elnöke, mint a tanács tagja, részt vesz a Semenic – Kárás völgye Nemzeti Park tudományos tanácsának ülésén.

  – Folytatjuk a DKVK és a Myotis Group azon erőfeszítéseit, hogy egy online adatbázist hozzunk létre a romániai denevérek számára, de a Moldovai Köztársaságból érkezett kollégákkal is együtt dolgozunk már. A projektet a EUROBATS finanszírozza.

 • 2023 Október

  – Három előadással veszünk részt a Szaporcán megrendezett, 14. Magyar Denevérvédelmi Konferencián, azaz (1) a közelmúltban lezárult határon átnyúló projektről, (2) a mesterséges denevérodúk helyzetéről ÉNy-Romániában, és (3) a WND (fehérorr-betegség) jelenlétről a román barlangokban.

  – Részt veszünk a nemzetközi LIFE projektcsapat éves találkozóján, amelyet ezúttal a csehországi Olomoucban szerveznek.

  – A DKVK elnöke, mint a tanács tagja, részt vesz a Vaskapu Natúrpark tudományos tanácsának ülésén.

 • 2023 Szeptember

  – Véglegesítjük a román-szerb határon átnyúló projektet a Bánságban és a Vaskapukban, és elindítjuk az első interaktív denevérsarkot Romániában, a Domogled – Cserna völgy Nemzeti Park látogatóközpontjában.

  – A Green Cities Forum rendezvény részeként, több mint 400 gyerek és felnőtt látogatja meg a Denevérsarkot, melyek a Denevérkaraván és önkéntesünk Ana alkotott.

 • 2023 Augusztus

  – A Crossing the Line többszörösen díjnyertes dokumentumfilm csapatával a Betfia zsomboly denevéreit filmezzük, mely része lesz egy Erdély vadon élő állatait és természetét bemutató dokumentumfilmnek.

 • 2023 Július

  – A Denevérkaravánnal és önkéntesünkkel, Anával együtt részt veszünk a Făgăraș Fest 2023-on, ahol több mint 300 gyerek és felnőtt látogatott el hozzánk a Denevérsarokba. Emellett denevérekkel kapcsolatos foglalkozásokat szerveztünk a kicsiknek, és audiovizuális tanösvényt építettünk denevér ultrahangokkal. 3 éjszakai túra is volt denevérekről (batwalk), ahol több mint 100 érdeklődő volt, akikkel repülés közben azonosítottuk a denevéreket.

  – Zsófián, a DKVK tagján keresztül meghívást kaptunk a denevérek életének és az egyesület tevékenységének bemutatására a nagyváradi Grund Iskola Egyesület által szervezett PermaCool nyári iskolába. Egy hónapig minden kedd a denevéreknek volt szentelve. A denevérnap résztvevői (kb. 120 5-14 éves gyerek) játékok és interaktív bemutatók segítségével fedezték fel a denevérek világát.

  – Gyopár kolléganőnk a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Biológia-Földrajz Karán sikeresen megvédi diplomamunkájátm mely az északnyugat-romániai mesterséges denevérodúkat vizsgálta.

  – A két Natura 2000 célterület (Domogled Nemzeti Park, Vaskapu Natúrpark) szülőkolóniáit monitorizzuk, azon helyszíneken, ahol közvetlen és közvetett védelmi intézkedéseket hajtunk majd végre a nemzetközi LIFE projekt keretén belül.

  – A Denevérkaraván és önkéntesünk, Ana résztvesz a “Nemzetközi csokoládénap” rendezvényen, a Brassói Tudományos Múzeum Denevérsarkával együtt.

 • 2023 Május

  – A romániai denevérekről és azok védelméről beszélünk a Bukaresti Egyetem hallgatóinak, a rendezvény szervezője Prof. Dr. Virgil Alexandru Iordache.

  – Egy könyvjelző-sorozatot készítünk a nemzetközi LIFE projek célfajairól.

 • 2023 Április

  – Románia óriáskolóniáiról beszélgetünk a Winged Wednesday rendezvénysorozat online közönségével, melyek a Bats without Borders szervez.

  – Megszerezzük a szükséges engedélyeket a Domogled – Cserna völgy Nemzeti Parkban es Vaskapu Természeti Parkban megvalósuló denevérvédelmi intézkedések végrehajtásához, amik a nemzetközi LIFE projekt keretében valósulnak meg.

  – Önkéntesünk, Ana és kezdeményezése, a Denevérkaraván révén 352 Dolj megyei általános és középiskolás diák tanul a denevérekről. A foglalkozások során a gyermekek programozható robotok segítségével fedezték fel a denevérek lenyűgöző világát.

  – A DKVK tagok közgyűlése online környezetben zajlik.

 • 2023 Március

  – Külföldi kollégákkal együtt Románia több régiójában monitorozzuk a hibernáló kolóniákat

  – A DKVK elnöke, mint Románia tudományos fókuszpontja z EUROBATS-megállapodáson belül, részt vesz a tudományos tanács szarajevói ülésén, Bosznia-Hercegovinában.

  – A DKVK elnöke, az Európai Emlősök Atlaszának romániai denevér szakértői csoport koordinátoraként részt vesz a munkacsoport bosznia-hercegovinai szarajevói ülésén.

  – Véglegesítjük a barlangvédelmi intézkedések koncepcióit, amik a helyi denevérkolóniák védelmét szolgálják. Összesen öt helyszín részesül közvetlen védelmi intézkedések (pl. denevérbarát lezárás, bejárat megszilárdítása stb.), míg összesen hét helyszín részesül közvetett védelmi intézkedésekben (tájékoztató és figyelmeztető táblák, a barlangi környezet tisztítása).

 • 2023 Február

  – A Conservation Leadership Program által finanszírozott román-szerb határon átnyúló projekt keretében megvalósítjuk az utolsó terepmunkát.

  – A nemzetközi LIFE projekt keretében monitorozzuk a hibernáló kolóniákat a két romániai Natura 2000 területen (Domogled NP? Vaskapu NP), ahol közvetlen és közvetett denevérvédelmi intézkedéseket hajtunk majd végre.

2023

2022 vége

 • 2022 December

  – A Fehér-Körös, Goroniște és Fekete-Körös területeire utazunk mesterséges denevérodúk ellenőrzése végett, egy denevérekről szóló szakdolgozat kidolgozásának keretén belül.

 • 2022 November

  – A DKVK csapata részt vesz a folyamatban lévő nemzetközi LIFE+ projekt éves találkozóján a lengyelországi Iwkowában.

  – Magyarországi denevérkutatókkal több jelentős erdélyi kolóniával rendelkező barlangot látogatunk meg egy nemzetközi kutatás keretében.

  – Több északnyugat-romániai Natura 2000 területre utazunk mesterséges denevérodúk ellenőrzése végett, egy denevérekről szóló szakdolgozat kidolgozásának keretén belül.

  – Workshopot szervezünk a DKVK önkéntesei számára, amelyen előadások és beszélgetések zajlanak denevérekről, denevérvédelemről, a folyamatban lévő projektekről, valamint lehetséges alap- és mesterdolgozat témákról.

  – A kolozsvári Bükk mesterséges denevérodújait monitorizzuk, megjegyezve, hogy még a Mókus tanösvény új denevérodúit is már használja a nyugati piszedenevér, amely az értékes erdőkre egyik jellegzetes denevérfaja.

 • 2022 Október

  – A Myotis Csoporttal közösen megrendezzük az V. Romániai Denevérkutatási Konferenciát a Kovászna megyei Felsőcsernátonban (Hanna Panzió), október 21-23 között. 18 előadás kerül bemutatásra, az I. díjat a résztvevők szavazatai alapján a Natura 2000 területek mesterséges denevérodúiról szóló előadás nyeri el, Sonia-Gyopár Poștoacă előadásában.

  – Kovászna megyében, Felsőcsernátonban kerül sor a DKVK éves közgyűlésére, melyen megbeszéljük az aktuális kérdéseket, de 2 új, Jászváros-környéki tagot is befogadunk a csapatunkba.

 • 2022 Szeptember

  – A kolozsvári Alexandru Borza Botanikus Kerttel, a Kolozsvári Városházával (az Önkormányzat Turisztikai Információs Központján keresztül) és a Kolozsvári Emil Racoviță Barlangkutató Intézettel közösen megszervezzük a Nemzetközi Denevéréj 2022-es kiadását. A rossz időjárás ellenére több száz résztvevő keresi fel a rendezvény szekcióit. Köszönjük a DKVK önkénteseinek is a részvételt!

  – Több romániai denevérkutatóval és a Környezetvédelmi Minisztérium képviselőjével közösen elkészítjük Románia országjelentését az EUROBATS keretén belül a 2019-2022 közötti időszakra.

  – Egy tudományos kutatás keretében Erdély és Bánság több területére utazunk magyarországi denevérkutató kollégákkal együtt.

  Kolozsvár denevéreiről írunk.

 • 2022 Augusztus

  – Denevérekről és denevérvédelemről tartunk előadást az ARES által Pádison szervezett barlangász tanfolyam résztvevői számára.

  – Az EMMA2 projekt keretében az ország több területére utazunk (Retyezát, Moldova, Kelemen havasok), hogy még nem vizsgált területek denevéreiről gyűjtsünk adatokat.

 • 2022 Július

  – Erdélyi barlangokban és épületekben monitorizzuk az ismert szülőkolóniákat, közösen az Egyesült Királyság denevérkutatóival.

 • 2022 Június

  – A DKVK legaktívabb önkéntese, Ana, előadássorozatot tart közel 100 Brassó, Vâlcea és Prahova területéről származó diák számára. Köszönjük!

  – Az Egyesült Királyság denevérkutatóival közösen monitorozzuk a Bánság barlangjaiban és épületeiben található ismert szülőkolóniákat.

  – A Domogled – Cserna-völgy Nemzeti Parkba és a Vaskapu Természeti Parkba utazunk, ahol szülőkolóniákat monitorizuk azon helyszíneken, ahol a nemzetközi LIFE+ projekt részeként természetvédelmi intézkedéseket hajtunk majd végre.

 • 2022 Május

  – Megkezdjük az északnyugat-romániai Natura 2000 területek mesterséges denevérodúinak ellenőrzését, egy, a kolozsvári Babeș-Bolyai egyetemen megvalósuló denevér témájú szakdolgozat keretén belül.

  – A EUROBATS Tanácsadó Bizottsági ülésén képviseljük Romániát (online találkozó).

2021 vége

 • 2021 December

 • 2021 November

  – Megszervezzük a DKVK közgyűlését, megünnepelve az egyesület első 4 évét. A közgyűlés végén új titkárunk és egy új egyesületi tagunk van.

  – A Műveld a Várost! mozgalom kollégáival közösen megtisztítjuk a Kolozs megyei Magyarfenes katolikus templomának tornyát,a szülőkolónia alatt felhalmozódott guanótól.

  – Denevérekről, denevérkutatásról és védelemről tartunk előadást a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem Környezettudományi és Mérnöki Karának diákjainak.

 • 2021 Október

  – A bánság denevéreiről szóló előadással és a romániai denevérek adatbázisát bemutató poszterrel résztveszünk a Lakiteleken megrendezett XIII. Magyar Denevérvédelmi Konferencián.

  – A romániai barlangok denevéreinek védelméről szóló előadással részt veszünk a 6. EuroSpeleo Barlangvédelmi Szimpóziumon, amelyet a németországi Vilm-szigeten rendeznek meg.

  – A romániai emberalkotta denevér-szálláshelyekről szóló előadással résztveszünk a „Denevérpopulációk védelme – veszélyek, problémák, gyakorlatok, megoldások” elnevezésű nemzetközi denevérészkonferencián.

  – A Natura Transilvaniei Egyesülettel együttműködve és a Betfair Romania Development támogatásával megnyitjuk a „Mókus-út” tanösvényt a kolozsvári Bükkben.

  – Denevérekről, denevérkutatásról és védelemről tartunk előadást a kolozsvári Babeș-Bolyai Egyetem Biológia – Földtan Karának diákjainak.

  – A Denevérhét (BatWeek) alkalmából önkéntesünk, Ana, egy ismeretterjesztő bejegyzéssorozatot készít a denevérekről.

 • 2021 Szeptember

  – Befejezzük a kolozsvári Keleti Park denevéreinek kutatását, ezzel is hozzájárulva a park denevérbarátabb infrastruktúrájának kialakításához.

  – Ana, egyik önkéntesünk, online előadást tart a Giurgiu-i és Valea Doftanei-i elsőosztályosoknak, a Meet and Code Robo-denevérek esemény keretén belül.

 • 2021 Augusztus

 • 2021 Július

  – Folytatjuk a szülőkolóniák monitoringját, országszerte ellenőrizve több tucat épületet és barlangot.

  – Szerb kollégáinkkal együtt folytatjuk terepi munkánkat a Bánságban zajló határon átnyúló projektünk részeként.

 • 2021 Június

 • 2021 Május

  – A Sapientia Egyetem Környezettudományi Tanszékének szakembereivel együtt részt veszünk az Európai Denevérkutatási Szimpóziumon (online, 2021. május 4–7.) egy online kérdőív eredményeivel, melyben a különböző érdekcsoportok (barlangászok, védett területek kezelői, erdészek, kormányzati szervek, denevérszakértők) véleményét vizsgáltuk a romániai denevérekkel és denevérvédelmmel kapcsolatban.

  – Moldovai Köztársasagábeli kollégáinkkal együtt sikeresen befejezzük a EUROBATS által finanszírozott határon átnyúló projektünket.

  – Szerb kollégáinkkal együtt folyatjuk a Duna két partján a szinkron terepi kiszállásokat közös projektünk keretén belül.

  – A ProPark – Alapítvány a Védett Területekért kezdeményezése alapján, Cosmin Dumitrache irányítása alatt részt veszünk egy denevérekről szóló oktató film elkészítéséban a Vaskapu Természetvédelmi Területen.

2021

2020 vége

 • 2020 Augusztus

  – Flaviu kollégánk felfedez egy 12 denevérből álló piszedenevér (B. barbastellus) kolóniát a kolozsvári Bükk egyik mesterséges denevérodújában.

 • 2020 Július

  – Az ARHAIC Egyesülettől / Szilágysági Műemlék Mentőktől kapott információk alapján felfedezzük egy tudomány számára új, nagy patkósdenevér és csonkafülű denevér szülőkolóniát a zálnoki Szent Arhangeli Ortodox templomban (Szilágy megye).

  – Felfedezünk egy törpedenevér (Pipistrellus sp.) minikolóniát (7 denevér) a kolozsvári Bükk egyik mesterséges denevérodújában.

  – Elindítjuk a „Kolozsvár denevérei” projektet, ahol több módszerrel párhuzamosan tanulmányozzuk a város denevérfaunáját.

  – A Vaskapu Természeti Park nyári / szülőkolóniáit monitorozzuk.

 • 2020 Június

  – Megkezdjük a denevérek nyári / szülési periódusának monitoringját, ideértve a DKVK által a kolozsvári Bükkben kihelyezett mesterséges denevérodúk ellenőrzését is.

  – Henrietta kolléganőnk sikeresen megvédi diplomamunkáját a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karán, a Királyerdő hegység új denevérkolóniáiról.

  – Mivel a 2020-as év egy szokatlan év, ezért a nyugati piszedenevér jelölését kiterjesztjük a 2020-2021-es évekre, ezzel összhangban kerülve Európával is.

  – Megtudjuk, hogy szerbiai kollégáinkkal együtt pályázati támogatást nyertük a Conservation Leadership Programme-től egy projekthez, mely a patkósdenevérek határon átnyúló védelmét célozza meg a román-szerb Vaskapu régióban.

 • 2020 Május

  – A Vaskapu Természeti Parkban monitorizzuk a denevérek tavaszi aktivitását.

  – A világjárvány / sürgősségi állapot alatt tartott online előadások több mint 200 résztvevőt gyűjtenek össze, különösen gyermekeket és tinédzsereket.

  – A nagyváradi Grund School gyermekeinek denevérekről beszélünk.

  – Ana, bukaresti önkéntesünk, előadássorozatot tart a Romániai Országos Cserkész Egyesület fiataljai számára.

  – A DKVK elnöke denevérmonitoring módszerekről tart online előadást a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karának hallgatói számára.

  – Az Europarc Federation esettanulmányt tesz közzé a románia barlangászokat megcélzó projektünkről.

 • 2020 Április

  – Elkészítjük a 2019-es év tevékenységi jelentését.

  – A Babeș-Bolyai Egyetem Biológiai és Földtani Karának mesteris hallgatói számára denevérekkel kapcsolatos online előadást tartunk.

  – Az eredeti cikk szerzője, Merlin D. Tuttle beleegyezésével denevérekről és COVID-19-ről szóló cikket teszünk közzé a lilieci.ro portálon.

  – A Transindex portál interjút készít a DKVK elnökével denevérek és COVID-19 témában.

 • 2020 Március

 • 2020 Február

  – Új telelő kolóniákat fedeztünk fel lengyel, német és Egyesült Királyságbeli kollégáinkkal együtt.

  – Monitorizáljuk a Vaskapu Természeti Park téli denevérkolóniáit.

 • 2020 Január

  – Denevérekről beszélgetünk a kolozsvári Blériot kávézóban.

  – Meghívást kapunk a Bihar megyei Hegyközpályiba, hogy gyermekeknek beszéljünk a denevérekről.

  – Jelen vagyunk a nagyváradi “Expedíció – Hívás az ismeretlennek” rendezvényen, és a denevérekről tartunk bemutatót.

  – Románia jelentős földalatti szálláshelyein folytatjuk a denevérek téli monitoringját.

2020

2019 vége

 • 2019 December

 • 2019 November

  – A Denevérkutatási és Védelmi Központ kétéves fennállását ünnepeljük.

  – Egy, a romániai barlanglakó denevérfauna helyzetét bemutató előadással jelen vagyunk a IX. Karsztvédelmi Konferencián, Belgrádban (Szerbia).

  – Gyermekekkel beszélgetünk denevérekről a kolozsvári Vidám Vonatocska Óvodában.

 • 2019 Október

  – Jelen vagyunk az Alsódobszán megrendezett XII. Magyar Denevérvédelmi Konferencián, ahol bemutatunk egy előadást a denevérek helyzetéről Romániában (2010-2019), illetve egy posztert a Királyerdő-hegység barlangjairól.

  – Brassóban szervezzük meg egyesületünk közgyűlését, melynek végén 14 tagunk és 2 tiszteletbeli tagunk van.

 • 2019 Szeptember

  – Városlakó denevérekről beszélünk az “Éld a várost!” kezdeményezés meghívása alapján a kolozsvári “Természet a városban” túra ideje alatt.

  – A Babeș-Bolyai Tudomámyegyetem felkérése alapján az egész országból érkező középiskolás hallgatókkal beszélgetünk denevérekről a “Középiskolások hosszú hétvégéje” eseményen.

  – A DKVK csapata egy információs standdal részt vesz a Sinaia Forever eseményen.

  – A Retyezát Nemzeti Park meghívása alapján erdőlakó denevérekről és azok monitoringjáról beszélünk a romániai nemzeti és természeti parkok biológusainak.

  – A Nemzetközi Denevéréj 2019-as kiadását három helyszínen szervezzük meg: Kolozsváron, Fogarason és Konstancán. Támogatjuk a gyergyóújfalui (Hargita megye) és a petrillai (Hunyad megye) rendezvények szervezését.

  – Folytatjuk a denevérmonitoringot a “Denevérek monitoringja a Vaskapu Természeti Parkban, a Duna Zöld folyosó mentén” című tanulmány keretében, ezúttal a vándorlási és párzási időszakban.

 • 2019 Augusztus

  – Jelen vagyunk a vársonkolyoson megrendezett Országos Barlangász Kongresszuson, ahol a romániai barlangok denevéreiről tartunk előadást, illete bemutatunk egy posztert a vegyes, denevérész-barlangász csapatok eredményeiről.

  – A Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubbal együttműködve folytatjuk a Királyerdő-hegység elfeledett barlangjainak denevérfelmérését a nyári időszakban.

  – Több szervezettel együttműködve befejezzük a nyári periódus legfontosabb denevérszálláshelyeinek (barlangok és épületek) monitoringját.

  – Georgiana kollégánk által résztveszünk, a „Karios” Biológiai Körrel és a Medgyesi Városi Múzeummal egyetemben a Repülők Kutatási Táborában, ahol (újra) megtudjuk, hogy mindent a gyermekek tudnak jobban.

 • 2019 Július

  – A “Denevérek monitoringja a Vaskapu Természeti Parkban, a Duna Zöld folyosó mentén” című tanulmány keretében elindítjuk a nyári denevérmonitoringot.

  – Több, Egyesült Királysági denevérkutató kollégával együtt elindítjuk a kontinentális jelentőségű kolóniák idei nyári monitoringját Romániában.

  – Több megye hatóságai felé (környezetvédelmi ügynökségek, környezetvédelmi őrségek) jelezzük a történelmi jelentőségű épületekben lakó denevérkolóniák létét, illetve azok sebezhetőségét tájékozatlan felújítások esetében. Sajnos feljelentéseket is muszáj volt tegyünk, a felújítások során szándékosan elpusztított vagy kizárt kolóniák esetében.

  – A tudomány számára új szülőkolóniát fedezünk fel, melyeben két szigorúan védett denevérfaj több mint 3000 egyede található.

  – Meglátogatjuk a Kelemen Havasok Nemzeti Parkok, és nyári denevérmonitoringot indítunk el.

 • 2019 Június

  – Folytatjuk a kolozsvári Bükk denevérfaunájának kutatását, mely végül, Flaviu kollégánk által, egy sikeres államvizsga dolgozatban konkretizálódik a Babeș-Bolyai Egyetem Biológia és Földtan Karán.

  – Folytatjuk a dobrudzsai denevérfauna kutatását, mely végül, Claudia kolléganőnk által, egy sikeres államvizsga dolgozatban konkretizálódik a konstancai Ovidius Egyetem Természettudományi és Agrártudományi Karán.

  – Barlangászokkal együtt új szülókolóniákat keresünk a Bánsági régióban, a Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott projekt részeként.

  – A Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott projekt keretében létrehozzuk a barlangi denevérek strapabíró határozókulcsát, elsősorban barlangászok számára.

  – A kolozsvári Bükkben kiegészítjük a mesterséges odúkat egy speciális, piszedenevérek számára készitett odúval, amelyet a NaturalTimber.ro ajánlott fel. Köszönjük!

  – Nagybánya (Máramaros megye) számos iskolájában denevérekről és denevérvédelemről tartunk előadásokat iskolásoknak.

 • 2019 Május

  – Egy épületfelújítási kezdeményezés részeként denevérek szempontjából felmérjük a Mezőkeszűi Református Templomot (Kolozs megye).

  – Denevérekről és a denevérvédelemről tartunk előadásokat a Boicai Iskolában (Hunyad megye).

  – Résztveszünk a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért által szervezett „Fedezd fel újra Romániát” konferencián Brassópolyánán. Elkezdjük tevékenységünket a „Mentorálás a Természetért” program keretén belül is, ami szintén egy ProPark kezdeményezés.

  Figyelemfelkeltő cikket írunk az Unitárius Közlönybe a történelmi fontosságú épületekben lakó denevérekről és azok védelméről.

  – Magyarországi kollégákkal együtt terepi kiszálláson veszünk részt a hosszúszárnyú denevér tanulmányozása érdekében, mely projektet a EUROBATS finanszírozza.

  – A dobrudzsai denevérekkel kapcsolatos kutatást mutatunk be a konstancai Ovidius Egyetem Természettudományi és Agrártudományi Karának XXII. konferenciáján.

 • 2019 Április

  – Hivatalosan is képviseljük Romániát az EUROBATS tanácsadó bizottságának Skopjében, Macedóniában tartott éves ülésén.

  – A romániai barlanglakó denevérekről tartunk előadást a Speo Cristal által szervezett barlangászképző kurzuson.

  – A XX. Kolozsvári Biológiai Napokon a Kolozsvári Amatőr Barlangászklubbal és a nagyváradi Speo Cristallal közösen gyűjtött eredményekről tartunk tudományos előadást.

  – Befejezzük a zeicani-i ortodox templom takarítását.

 • 2019 Martie

  – A jegyenyei református templom takarításának befejezése, a Romániai Permakultúra egyesülettel közösen.

  – Lengyelországi látogatás a lengyel denevérkutató munkatársak meghívása alapján, a Szachownica és Nietoperek denevérvédelmi területekre.

  – Terepi kiszállás a Kolozsvári Amatőr Barlangászklubbal közösen.

  – Denevérekkel kapcsolatos előadásokat tartunk a konstancai Ovidius egyetemen.

 • 2019 Februarie

 • 2019 Ianuarie

2019

2018 vége

 • 2018 Augusztus

  – A Hunyad megyei Petrillában a Matei és barátai egyesület partnerei vagyunk a helyi Nemzetközi Denevéréj szervezésében.

  – A Lloviu vírus terjedésének tanulmányozásában együttműködünk a magyarországi kollégáinkkal.

  – Résztveszünk a Kolozsvári Amatőr Barlangászklub által szervezett éves barlangkutatási táborban, és megpróbálunk új kolóniákat azonosítani.

  – Előadást tartunk denevérekről Erdősdámoson, együttműködésben az ECOTOP Nagyvárad-al.

  – Elkezdjük a kolozsvári Keleti Park részletes denevérkutatását.

 • 2018 Július

 • 2018 Június

  – Résztveszünk a “Run for Wildlife” versenyen, melyet a Matei és barátai Egyesület szervez.

  – Elkezdjük az országos és kontinentális jelentőségű denevér-szálláshelyek 2018-as nyári monitoringját, együttműködve több romániai, magyarországi és egyesült királysági kollégával.

  – Az ECOTOP Nagyvárad-al közösen denevérekről szóló előadást tartunk a Betfia zsombolynál.

  – Elindítjuk a Columbus Zoo & Aquarium által finanszírozott “Enhancing conservation efforts in the bat diversity hotspot of South-Western Romania” projekt megvalósítását.

  – Luxemburgi denevérkutatókkal együttműködés elkezdjük a csonkafülű denevér tanulmányozását.

 • 2018 Május

 • 2018 Április

  – A romániai denevéradatok koordonátoraként résztveszünk az Európai Emlősök Atlaszának második kiadásának előkészítésén dolgozó munkacsoport prágai (Csehország) találkozóján.

  – A 2018-as Év Denevéréről, a Méhely patkósdenevérről szóló előadással veszünk részt a Kolozsvári Biológiai Napok XIX. kiadásán.

  – Több neves külföldi kutatóintézettel együttműködve hozzájárulunk a fehér orr-szindróma (WNS) tanulmányozásához.

 • 2018 Március

  – Előadásokat tartunk denevérekről a konstanțai Ovidius Egyetemen.

  – Előadást tartunk a denevérek evolúciójáról a kolozsvári Biológia Karon szervezett Darvin nap alkalmával.

 • 2018 Február

 • 2018 Január

2018

2017 vége

 • 2017 Augusztus

 • 2017 Június

  – Elkezdjük az országos és kontinentális jelentőségű denevér-szálláshelyek 2017-es nyári monitoringját, együttműködve több romániai, magyarországi és egyesült királysági kollégával.

 • 2017 Április

  – Résztveszünk a lengyel LIFE+ Szachownitza projekt zárókonferenciáján.

  – Elindítjuk a lilieci_ro Instagram oldalt.

 • 2017 Március

2017

2016 vége

2016