2016-2017 között, a EUROBATS által nyújott finanszírozás és a Romániai Denevérvédelmi Egyesület természetbeli hozzájárulásával megvalósítottuk „A Károly-vonal: 150+ bunker jelentősége a román-magyar határon átnyúló denevérfauna szempontjából” című pályázatot. A csapattagok (Bücs Szilárd, Jére Csaba, Csősz István és Barti Levente) első ízben mérték fel a Károly-vonal erődítményeinek és a velük szomszédos élőhelyek jelentőségét a helyi denevérfauna szempontjából.

Az erődítménylánc romjainak rendszeres ellenőrzése által a csapat megállapította ezek jelentőségét a denevérek életciklusának minden évszakában: nyáron (a szülőkolóniák kialakulásakor), ősszel (a párzási szezonban), télen (a hibernálás ideje alatt) és tavasszal (a vándorlás idején). A Károly-vonal bunkereinek maradványai között összesen 11 denevérfajt azonosítottunk, köztük számos fokozottan védett fajt.

A részletes eredményeket tudományos konferenciákon mutatjuk majd be, illetve hamarosan a www.lilieci.ro denevérportál egy különálló cikkében is.