Minden évben, a Luana Álma Alapítvány és a Wilderness Research and Conservation Egyesület, a közös “Denevérvédelem és kutatás” program keretén belül denevérvédelmi beavatkozásokat hajt végre veszélyeztetett városi kolóniák esetében. Ez alkalommal 350 denevér etetésére kerül sor a Luana Álma Alapítványnál.

A hideg évszakban a denevérek hibernálnak, ehhez pedig szükségük van egy nyugodt környezetre, hogy a nyáron és ősszel felhalmozott zsírtartalékokat a téli túlélésre használják fel. Számos denevérfaj vándorol Dél-Oroszországból Romániába hibernálni, keresvén az optimális hőmérsékletű helyszíneket. Tekintettel arra, hogy az idős, odvas fáknak otthont adó erdők fokozatosan eltűnnek, a denevérek egyre inkább alkalmazkodtak új környezetekhez, helyszínekhez, menedéket találva a városokban, az épületek repedéseiben is.

A program kezdete óta (2014) nem volt olyan hideg időszak, mely ne járt volna együtt rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) kolóniák áttelepítésével, olyan épületekből melyek feljavítás vagy építés alatt álltak. Jelenleg a Luana Központ 350 koraidenevérnek ad otthont, mely rekord az ilyen események esetében. És természetesen ebben az évben is szükség van a denevérek téli etetésére. A szervezők meghívnak titeket, hogy segítsetek megetetni a társaságot, és hogy mindeközben többet tudjatok meg ezekről az állatokról.

Időpont: 2016.december 22, csütörtök

Helyszín: Str. Cezar Bolliac nr. 12, 031749 Bukarest, Románia

Az etetésre három szakaszban kerül sor, mindegyikben 20-20 önkéntessel a következő program szerint: 12:00-14:00, 14:00-16:00, 16:00-06:00, illetve attól függően hogyan halad a folyamat, lesz egy végső és tisztító szakasz is 18:00-20:00 óra között.

Kérjük  jelezd részvételi szándékod az esemény Facebook oldalán, és írd be az adataidat ebbe az online táblázatba:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_JM4dCo1WcSACdZWt4JpsYlwFemibEpCLguhyA_OK98/edit?usp=sharing

A rendezvény ideje alatt tájékoztatást fogtok kapni a denevérek ökológiájáról kollégánk Dragoș Măntoiu által, de munkavédelemmel és a denevérek megfelelő ellátásával kapcsolatos információkat is megosztja majd állatorvos kollégánk, Dr. Med. Vet. Ovidiu Roșu.

Ajánljuk, hogy:

  • minél kevesebb illatszert és parfümöt használj  az esemény ideje alatt (mind a denevérek, mind a többi résztvevő érdekében);
  • fényképezz vaku nélkül;
  • minél kevesebbet zajongj az esemény ideje alatt.

Fontos: ha nincs megfelelő számú önkéntesünk, akkor bárki maradhat segíteni az előző csoportokból.