A szürke hosszúfülű-denevért január végén szavaztuk meg mint év denevére 2022-2023-ban Romániában. A faj a szavazatok több mint 50%-a gyűjtötte be, így a nyugati piszedenevér, az előző szavazás során kiválasztott faj utódjává vált. Ugyanakkor európai szinten is a szintén hatalmas fülekkel rendelkező barna hosszúfülű-denevér lett a 2022-2023-as évek denevére (mi kicsit előrébb jártunk, Romániában 2017-ben volt a faj az év denevére): )

Ahogy azt a szavazás során is elmondtuk, a szürke hosszúfülű-denevér (Plecotus austriacus) óriási fülekkel rendelkezik, és vonzódik a vidéki tájakhoz. Ezek a 3-4 cm-nél hosszabb fülek tökéletesek a fincsi rovarok által keltett legkisebb zaj érzékelésére is. Természetesen ez a zaj valójában a denevér által kibocsátott ultrahang visszhangja, amely pontosan meghatározza a zsákmány helyét. A faj étlapjának több mint 70%-át éjjelilepkék teszik ki, amelyeket nagyon mozgékony repüléssel, a növényzet közelében kapnak el, de akár közvetlenül a levelekről is leszedhetik.

A szürke hosszúfülű-denevért a változatos vidéki tájak vonzzák, a kertek és gyümölcsösök, a legelők és rétek, de akár a klasszikus mezőgazdasági földek is. A faj a nyár folyamán az épületek padlásain kisméretű, pár tíz egyedből álló szülőkolóniákat alkot, és hatalmas fülük ellenére a legkisebb zavarásra gyorsan behúzódnak a padlás gerendái közé. A téli időszakban földalatti helyszíneken hibernálnak, általában magányosan. Az alacsony hőmérsékletet nagyon jól tűrő faj könnyen áttelel a barlangok bejáratánál, 0 Celsius-fokhoz közeli hőmérsékleten is. De hogy ne fagyjanak meg, a füleiket az alkarjuk alá hajtják a hibernálás során. Igen, azok a hatalmas fülek összecsukhatóak :)

Helytűlő faj, a leghosszabb vonulási távolságok 50-60 km körüliek. Az épületek szálláshelyként való felhasználása miatt a faj kolóniáit súlyosan érinthetik a nem megfelelő épületfelújítások, beleértve a denevérek számára mérgező faanyag tartósító anyagok használata is. A szürke hosszúfülű-denevér nagyon hű a területéhez, mindössze néhány kilométer távolságra vadászik a szállásadó épülettől. Így a területen zajló kertészet és mezőgazdaság során intenzíven használt növényvédő- és rovarirtó-szerek is negatívan befolyásolhatják a helyi kolóniákat.