Denevérek és barlangok védelmére és védett területek népszerűsítésére nyert támogatást a Myotis Denevérvédelmi Csoport, partnerségben az „Elveszett Világ” Természetvédelmi – Turista és Barlangász Egyesülettel, valamint a Gyilkostó Adventure Egyesülettel.

A projekt során a Myotis Denevérvédelmi Egyesület tagjai 15 ismeretterjesztő előadást tartottak, több mint 450 résztvevővel, olyan települések iskoláiban, amelyek denevérek és barlangok szempontjából jelentős védett területek közelében találhatók (Vargyas, Barót, Homoródalmás, Szentegyháza, Gyergyótekerőpatak, Gyergyószentmiklós stb.). Az előadások tematikusan érintették a denevérek életmódját, a denevérek és barlangok védelmével kapcsolatos kérdéseket, a Vargyas – szoros és a Súgó barlang denevérfaunájával kapcsolatos tudnivalókat, valamint az adott területek látogatására és védelmére vonatkozó fontosabb ismereteket.

Az előadásokon résztvevő tanulók „Denevér-ismereti” vetélkedőn vehettek részt, melynek során a résztvevő csapatok denevérekkel kapcsolatos rajzokat, illetve esszéket nyújtottak be. A nyertes pályamunkákat elkészítő diákok kiránduláson ismerkedhettek meg a Vargyas-szoros, illetve a Súgó barlang természeti szépségeivel. A kirándulások során a három szervezet szakemberei közösen ismertették a diákokkal a védett területek értékeit.

A program keretében több típusú ismeretterjesztő és népszerűsítő kiadvány is készült (brosúra, szórólap, matricák). Ezek rendeltetése, hogy megfelelő ismeretekkel lássák el a helyi közösségek tagjait a denevérek és a barlangok védelméről. A denevérek népszerűsítése és védelme érdekében augusztus második felében, a Vargyas-szorosban megrendezésre kerül a „Denevérek Éjszakája” elnevezésű egész napos rendezvény, melyre számos érdekes programmal várják majd az érdeklődőket.

A „Denevérek és barlangok védelme a védett területeken a helyi közösségek bevonásával” című projekt támogatói a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia.