Az elmúlt években egyre jobban érezzük az éghajlatváltozás hatásait, de sokszor a feltűnően erős meteorológiai jelenségek önkéntelen és tehetetlen tanúi is vagyunk. Ennek ellenére a következő nemzedékek lesznek majd azok, akik ténylegesen érezni fogják a bőrükön az éghajlat valódi változását. Ezért fontosak a természet védelméről szóló, a védelem fontosságának tudatosításával kapcsolatos események, különösképpen a gyermekek és fiatalok körében. Ez volt a “Kicsikkel, nagyokkal, megvédjük az erdőt!” pályázat lebonyolításának egyik alapötlete.

Hasonló információátadás és figyelemfelkeltés történik a Erdély Természete (Natura Transilvaniei) egyesület több projektjén belül, ilyen pl. a “Junior Ranger”. Történik mindez főként a kolozsvári Bükk erdő védett területein, de más védett területeken is Kolozs megyében. Az elmúlt években  több alkalommal is helyet kaptak a denevérek  ezekben a pályázatokban és tevékenységekben. Ezek az egyedi állatok szorosan kapcsolódnak különböző egészséges élőhelyekhez és erdőkhöz, illetve jól meghatározott és fontos szerepük van a minket körülvevő ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában. Mindez pedig az emberiség javára válik. Így a denevérek védelme és az eljövendő generációk tudatosítás egy kulcsfontosságú elem a denevérek jövője szempontjából.

A „Kicsikkel, nagyokkal, megvédjük az erdőt” pályázat 2017-ben lett lebonyolítva, célja pedig az volt, hogy a legfogékonyabb közönséget, a gyermekeket, közelebb hozza a denevérekhez és denevérvédelmehez. Ezen kívül a nagyközönség számára is készítettünk egy, a Bükk erdő denevéreivel kapcsolatos tájékoztató füzetet.

A Bükk erdő mesterséges denevérodvainak ellenőrzése

Még 2016 őszén, a “A Természet tanít minket, mi megvédjük őt” pályázat csapata 12 mesterséges denevérodút helyezett ki a Bükk erdő két kulcsfontosságú területén, azzal a céllal, hogy a már elvesztett, kivágott, kidőlt odvas fákat pótoljuk. A mesterséges odúk készítésekor az Egyesült Királyságban gyakran használt “Kent odú” modelljét használtuk. A 12 odút oly módon szereltük fel, hogy mindenki ellenőrizheti azokat, ha van egy erősebb zseblámpája. Így a nagyközönség is közvetlenül részt tud venni ezen mesterséges denevérszálláshelyek periodikus ellenőrzésében, monitoringjában.

Az általunk végzett ellenőrzések 2017 tavaszán 2-3 hetes rendszerességgel kezdődtek. Ezen ellenőrzések alkalmával azt tapasztaltuk, hogy az odúk nem sínylették meg a téli hidegeket, és nem igényelnek komoly javításokat. Egyetlen odút kellett csak újra kihelyezni, mivel egy kidőlt fa leütötte azt eredeti helyéről. . De ennél is fontosabb ,  hogy a denevérek elkezdték használni ezeket a mesterséges odúkat.

Pontosabban az történt, hogy több alkalommal is azonosítottuk a barna hosszúfülű denevért (Plecotus auritus) ezen mesterséges odúkban. Ő egy olyan denevérfaj, mely szorosan kötődik az idős és egészséges erdőkhöz, így jelenlétével emeli a kolozsvári Bükk erdő fontosságát. Ezen faj jelenléte azt is jelzi, hogy más jellegzetes erdei fajok, pl. a pisze denevér, is jelen lehet az erdőben. A barna hosszúfülű denevér jelenléte viszont egy bíztató jel arra vonatkozóan is, hogy a mesterséges odúk kihelyezése a jövőben is sikeres lesz ,mint természetvédelmi, denevérvédelmi intézkedés. Bővebben a barna hosszúfülű denevérről, ami a 2017-es év denevére Romániában, itt olvashatsz.

Az mesterséges odúkkal kapcsolatos eredményeket bemutattuk, egy poszter erejéig, a 2017-es Európai Denevérkutatási Konferencián is, melyet idén Baszkföldön, augusztus 1-6 között rendeztek meg.

Kirándulások gyermekekkel, gyermekeknek

És itt jön képbe a fiatal generáció bevonása a természetvédelmembe, mivel két, gyermekek (és természetesen szüleik) számára szervezett, denevéres témájú aktivitásra is sor került a pályázaton belül. A júliusban és szeptemberben szervezett akciókon összesen több mint 30 gyermek vett részt.

A júliusban szervezett kirándulás célja az volt, hogy a gyermekekkel együtt ellenőrizzük az előző évben elhelyezett mesterséges odúkat és hogy kijavítsuk és újra kihelyezzük a lesodort odút. A Zöld Visszhangok (Ecouri Verzi) egyesületbeli kollégáink izgalmas és szórakoztató játékokkal készültek a gyerekeknek. A kirándulás ideje alatt felfedeztünk egy barna hosszúfülű denevért is az egyik mesterséges odúban. A gyerekek rendkívül boldogak voltak, valószínűleg életük első denevérét látták. Természtesen egész idő alatt folyamatosan a denevérekről beszélgettünk, a denevérek szerepéről a természetben, jelenlétük előnyeiről, de olyan legendákról is, amelyek még mindig félelmet okozhatnak. A kirándulás végén meghallgattunk néhány terepmunka során rögzített denevérultrahangot is, de beszélgettünk arról is, hogy hogyan tudunk mindannyian, a nagyközönség és a gyermekek is, hozzájárulni a hatékonyabb denevérvédelemhez.

A szeptemberi kirándulás késő délután zajlott, azért, hogy az esemény végén, már szürkületben és este, tetten érhessük a vadászatra induló vagy már vadászó denevéreket, és élőben hallgathassuk ultrahangjaikat. Természetesen nem felejtettünk el beszélni a denevérekről és azok védelméről sem. A Zöld Visszhangok (Ecouri Verzi) egyesületbeli kollégáink ismét kitettek magukért, volt játék és szaladás bőven. A kihelyezett odúk ugyan már üresek voltak, mire odaértünk, ugyanis minden potenciális, napközben az odúban pihenő denevér már elindult vadászni. Az eredetileg betervezett módón, speciális ultrahang detektorokkal hallgattuk ultrahangjaikat, ahogy körülöttünk köröztek és vadásztak.

A denevéreknek potenciálisan szállást nyújtó fák feltérképezése

A Bükk erdő  jelentős biológiai sokféleséggel, biodiverzitással rendelkezik, olyannal mellyel kevés, Kolozsvárhoz hasonló város büszkélkedhet. Az erdőben nem számítanak ritkaságnak az idős fák, köztük számos odvas, furcsa formájú, vagy éppenséggel egymásba csavarodott egyed. Mindezek a fák természetes szálláshelyeket nyújthatnak a környék denevéreinek.

Az intenzív vagy illegális fakivágások és erdészeti beavatkozások jelentősen befolyásolhatják, megváltoztathatják ezt az élőhelyet, beleértve a nagyértékű, idős fákat is. Ebbők kifolyólag feltérképeztük és megjelöltük azokat az üreges vagy különleges fákat, amelyek potenciális szálláshelyet nyújthatnak a denevéreknek. A Bükk erdő általános védelme mellett ezeknek a fáknak a védelme is elengedhetetlen a denevérek számára, az alkalmazott jelölés pedig, a kolozsvári erdészeti hivatallal való együttműködés által, védelmet nyújt számukra.

A Nemzetközi Denevéréj, Kolozsvár

A pályázat tevékenységei mellett az Erdély Természete (Natura Transilvaniei) egyesület szervező partnere volt az idei kolozsvári Nemzetközi Denevéréjnek, melyre szeptember 16-án került sor, és mely több mint 800 látogatót vonzott. A kolozsvári Nemzetközi Denevéréj az UNEP/EUROBATS égisze alatt, több tucat országban nagyjából egy időpontban szervezett rendezvénysorozat része, melynek célja a denevérek védelmének hangsúlyozása. Bővebben a kolozsvári eseményről itt olvashatsz.

A denevérek védelme, valamint a természetvédelem egy folyamatos tevékenység kell legyen, mely akkor hozza a legjobb eredményeket, ha bevonjuk a döntéshozókat, a tudományos közösséget és a nyilvánosságot is. A jövőben továbbra is nyomonkövetjük a mesterséges denevérodúk használatának mértékét és a nagyértékű fák helyzetét. Folytatjuk a nyilvánosság, különösen a fiatalabb generációk figyelmének felkeltését és bevonását is, hogy olyan eszközöket és ismereteket biztosítsunk nekik, melyek elősegítik, hogy jobban alakítsák saját jövőjüket.

A pályázatról

A „Kicsikkel, nagyokkal, megvédjük az erdőt!” pályázatot az Erdély Természete (Natura Transilvaniei) egyesület, a Zöld Visszhangok (Ecouri Verzi) egyesülettel együttműködve, 2017 májusa és szeptembere között valósította meg. A denevérekkel kapcsolatos tevékenységeket a Romániai Denevérek portáljával együttműködve hajtották végre. A pályázat a ROSCI0074 Kolozsvári Bükk – Malomvölgy és ROSCI0233 Hideg-Szamos, Kolozs megyei Natura 2000 területeken, illetve a Máramaros megyei Runc erdőrezervátum területén valósult meg. A pályázat célja, hogy a Kolozsvári Bükk – Malomvölgy, a Hideg-Szamos, és a Runc erdőrezervátum védett területek nagyobb elfogadásnak örvendjenek a helyi közösségek és turisták körében, valamint, hogy a lakosság tudatosabban álljon hozzá a védett területek általános témaköréhez. A pályázatot a Polgártárs Alapítvány és a MOL finanszírozta, a “Természetes védett területek” komponens által, melynek célja a romániai védett területek népszerűsítése és a helyi közösségek általi elfogadottság növelése. A projekt összértéke 29.558 RON, melyből az egyenes pénzügyi támogatás 20.000 RON volt.