A Lilieci.ro 6 hónapja tette meg az első szárnycsapásokat! A romániai denevérportál fél éve, 2016. december 6.-án, délután 6 órakor vált valóra.  Úgy gondoltuk ez alkalomból jó lenne újra átélni a legfontosabb pillanatokat és felsorolni a közös eredményeket.

A sötétség, és a lehetőség illata

Amikor a denevérkutató az első lépéseket teszi egy olyan barlangban vagy épületben, ahová még soha nem tette be a lábát, nem tudja, hogy felfedez egy új kolóniát vagy csak 3-4 példányt feljegyezve távozik a helyszínről. A barlang sötétsége nyomasztó is lehet. De minden alkalom, minden folyosó, terem, repedés a lehetőség illatát sugározza. A tudomány számára egy új kolónia felfedezésének vagy egy ritka faj megfigyelésének lehetőségét.

A romániai denevérportál ötletének születésekor még nem tudtuk, hogy sikerül-e majd megvalósítani terveinket. Csak azt tudtuk, hogy abban a pillanatban nem volt Romániában olyan webfelület, mely tartalmazza úgy, a mindenki számára érthető denevérvédelmi javaslatokat, mint az összetettebb, elsősorban szakértők számára készült publikációkat is. Csak azt tudtuk, hogy az elmúlt években a romániai denevérkutató közösség belső kommunikációja, a legjobb jóindulattal is, hiányos volt, hogy bár a romániai denevérvédelem számos pozitív eredményt hozott az utóbbi években, de még mindíg hátravan egy komoly út, amíg ténylegesen fenntartható és hatásos lesz.

Egy új és hasznos valaminek a létrehozása túl jó illatú volt ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk.

A sikerhez vezető út elég ritkán járható be egyedül

A Lilieci.ro portál létrehozása a „Uniting the efforts of Romanian bat conservation” pályázat egyik célkitűzése volt, melyet Bücs Szilárd valósított meg a 2015-2017 periódusban, a Klaus Toepfer Fellowship Programme harmadik generációs résztvevőjeként. A pályázat fő célja a romániai denevérvédelem erősítése volt, egyrészt a helyi denevérkutató közösség belső kommunikációjának helyreállításával, másreszt a szakértők és nyilvánosság közötti létfontosságu kapcsolat létrehozásával.

Nyilvánvaló, hogy a pályázat sikeres végrehajtásához és a Lilieci.ro portál létrejöttéhez nem csupán egy ötletre volt szükség. Vilm szigetén, a Nemzetközi Természetvédelmi Akadémia keretén belül megszerzett tudás, a KTF 3 résztvevőinek és világszínvonalú oktatóinak ötletei és támogatása nélkülözhetetlenek voltak a célok eléréséhez. A romániai denevérkutatói közösség, a helyi és nemzetközi mentorok javaslatai jobban körvonalazták a várható eredményeket. A család és a barátok acélidegeket fejlesztettek, mikor már sokadik alkalommal került szó a portál szerkezetéről, a kommunikációs csatornákról vagy az országos denevérkutatási konferencia esetleges időpontjáról. És mivel a projekt megvalósítása önkéntes alapon, a KTF és az anyaszervezet anyagi támogatása nélkül valósult meg, ezért a beérkezett adományok döntő jelentőségűek voltak a projekt célkitűzéseinek elérésében.

Azonban így is minden csak kósza ötlet maradt volna, ha nincs egy határozott csapat. Programozó kollégánk már kezdettől fogva felhívta figyelmünket az egyszerü weboldal és portál közötti különbségekre. De a bonyolult és szerteágazó szerkezet ellenére Ferenc még így is izgalmas kihívásnak tartotta a portál létrehozásának feladatát. A különböző szövegek három nyelvre való fordítása, a helyesírás-ellenőrzés, és általában a portál tartalmának javítása egy folyamatos tevékenység, melyek Olimpia, Imola, Kátya, és más, névtelenséget kérő kollégáink végeznek önkéntes módón. A tudományos szempontokat az összesen több mint 30 év tapasztalattal rendelkező denevérész kollégáink Levente és Csaba ellenőrzik. A közösségi média-jelenlét megköveteli a folytonos figyelmet, a pillanat elkapását, és azt a modern tudást mely segít meglovagolni bizonyos nagy hullámokat. Ana tudása által jónéhány ilyen hullámot meglovagoltunk, segítvén ezzel abban, hogy levegőhöz jussunk a Facebook és Instagram világában. Szilárd felelős a Lilieci.ro információs anyagainak szerkesztéséért, a portál kinézetéért, és az összes tevékenység koordinálásáért.

A barlangok és épületek denevérfelmérése közben kicsit biztonságosabban érezzük magunkat, kicsit merészebbek vagyunk, ha nem vagyunk egyedül. A Lilieci.ro portál esetében is pontosan ez történt. Biztosabban lépkedtünk, többet mertünk együtt.

A Lilieci.ro portál sajátosságai

A portál csapata a kezdetek óta folyamatosan azon dolgozik, hogy céljainkat elérjük, vagyis, hogy valós információkat tegyünk közzé a denevérekről és jelenlétük előnyeiről, illetve hogy pozitív változást eszközöljünk ki a nagyközönség denevérekhez való hozzáállásban. Hiszünk egy olyan világban, ahol lehetséges a denevérekkel való együttélés, ahol a denevérkolóniák, méretüktől függetlenül védelmet élveznek. De leginkább egy olyan világban hiszünk, ahol tiszteletben tartjuk a Természetet és embertársainkat, megértve a közöttünk levő állandó kapcsolatot.

A romániai denevérkutatói közösség egyaránt magába foglal román és magyar kollégákat is, a romániai denevérkutatás története pedig rendkívül változatos. Ezért döntöttünk úgy, hogy a Lilieci.ro portált fontos három nyelven közzétenni. Elsősorban természetesen románul és magyarul, de a helyi denevérfauna európai jelentősége miatt angolul is.

A portál szerkezete elősegíti, hogy az olvasó könnyen találja meg a keresett információkat. A portáltérkép is segíti a könnyű áttekintést. Vannak általános részek a denevérek evolúciójáról, legendákról és a romániai fajokról. Egy virtuális játszóteret is létrehoztunk a gyermekek számára, ahol a denevérekkel kapcsolatos ismeretek megszerzése pofonegyszerü: gyerekjáték. Alapvető információkat, játékokat, origamit, meséket, de nagyon egyszerű denevérvédelmi módszereket is tartalmaz. A denevérszótár, a BEX, olyan kifejezéseket tartalmaz melyeket gyakran használunk a denevérkutatás és denevérvédelem területén.

A „Szólj hozzá a Kolóniához!” gomb segítségével a portál olvasóinak első ízben van lehetősége megosztani  saját, denevérekkel kapcsolatos emlékeit, tapasztalatait. Ezek a tapasztalatok a portál blogjában, a Kolóniában, kerülnek publikálásra.

Azon olvasóink, akik szeretnének hozzájárulni a portál céljához, vagyis a denevérekkel kapcsolatos helyes információk terjesztéséhez, megtehetik azáltal, hogy csatlakoznak a Denevérek nagyköveteihez. Jelenleg természetesen Romániából származik a legtöbb nagykövet, de vannak kollégáink az Egyesült Államokban, Lettországban, Moldovában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban és Németországban is. Munkájuk lehetővé teszi, hogy a portál denevérekkel kapcsolatos üzenetei egy megfelelően nagy közönséget érjenek el, és hogy kieszközöljünk egy pozitív változást a denevérekhez való hozzáállásban.

A közös eredményeink – és, ami még hátravan

Ezalatt a hat hónap alatt több ezer látogatónk és olvasónk volt. Híreket közöltünk bukaresti, karácsonykői és kolozsvári kezdeményezésekről, de egy EUROBATS által finanszírozott projektről is beszámoltunk. A portál még ugyan a fejlesztési szakaszban volt, de már aktiválás előtt hozzájárultunk a II. Romániai Denevérkutatási Konferencia megszervezéséhez, újraindítva ezt a szakmai eseményt 10 év szünet után.

Részletes cikkeket tettünk közzé a denevérek evolúciójáról és védelméről, az aktuális törvénykezésről, a felelősségteljes turizmusról, de azokról a megalapozatlan mítoszokról és legendákról, melyek még mindig kísértik az emberek fantáziáját. Egy nagyon változatos multimédia összeállítás is a portál része, tartalmaz fotógalériákat, háttérképeket, denevérekkel kapcsolatos értelmezőszótárt, de videókat és interjúkat is. Együttműködtünk Kitty Harvill-al és az ABUN csoporttal is, akik rendelkezésünkre bocsátották a denevérekről szóló műalkotásaikat.

A szakmában jobban érdekelt vagy jártas olvasó számos, a denevérek hosszútávú védelmével kapcsolatos tudományos-informatív kiadványt is megtekinthet, melyeket romániai szakintézmények és szervezetek bocsátottak a portál rendelkezésére. De működtetünk egy Facebook és egy Instagram oldalt is, melyeken  denevérekkel kapcsolatos külföldi hírek is megjelennek, valamint különlegesebb képek is láthatóak.

2017 márciusában  veletek és a romániai denevérész társadalommal együtt, első ízben válaszottuk meg a romániai „Év denevére” fajt, mely jelen esetben a barna hosszúfülű denevér, aki a romániai fauna legnyilvánvalóbb füleivel rendelkezik. Készítettünk egy plakátot ez alkalomból, bárki kinyomtathajta, aki egy hatalmas fülű denevért szeretne a falán látni. Szintén márciusban jelen voltunk a EUROBATS tagországok találkozóján (Belgrádban, Szerbiában) és bemutattuk, úgy a romániai denevérvédelem pozitív eredményeit, mint a tartós denevérvédelem jövőbeli kihívásait.

Ebben a kezdeti időszakban interjúkat adtunk a Sebastian-Radu.ro blognak, a Kolozsvári és Marosvásárhelyi Rádióknak, valamint a Román Kulturális Rádiónak. Ezen interjúk keretén belül elbeszélgettünk a denevérekről és a denevérvédelemről, az “Év denevére” versenyről, és egyéb projektekről. A portált összesen 4.807 alkalommal látogaták meg, illetve 81 országból. A legtöbb látogató a következő országokból érkezett:

  • Románia: 3.062 látogató
  • Egyesült Államok: 391 látogató
  • Egyesült Királyság: 167 látogató
  • Magyarország: 148 látogató
  • Németország: 144 látogató
  • Franciaország: 121 látogató
  • Moldova: 83 látogató

A legaktívabb hónap 2017 márciusa volt, amikor az „Év denevére” verseny keretén belül több mint 1.600 látogató érkezett a portálra.

A májusi hónap folyamán egy denevérekkel kapcsolatos PowerPoint előadással járultunk hozzá a Romániai Madártani Egyesület „Természetbarát kertek és iskolák” pályázatához. Ez az előadás eljut 36 romániai megye 260 iskolájának tanáraihoz. Köszönjük a Madártani Egyesületnek a lehetőséget, hogy hozzájárulhattunk a diákok, iskolások ismereteinek növeléséhez.

A portál csapata csak a több mint 40 denevér nagykövettel válik teljessé, akik (hasonlóan a portál csapatához), önkéntes módon terjesztik a denevérekkel kapcsolatos információkat, ezzel is növelve a nagyközönség tudását. Köszönjük nekik!

Mindezek az eredmények nem lettek volna megvalósíthatóak szponzoraink, támogatóink nélkül. Legyen az anyagi hozzájárulás, felszerelés vagy kiváló minőségű fotók és illusztrációk adományozása, a Lilieci.ro portál számos irányból kapott támogatást. Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatóinknak a segítséget, és reméljük, hogy az eredmény megfelel az elvárásoknak.

Természetesen maradt még munka bőven, például a romániai denevérekkel kapcsolatos projektek adatbázisának elkészítése, vagy a tudományos cikk adatbázis. Részletezni fogjuk a denevérek szálláshelyeinek és élőhelyeinek védelmét, valamint a denevérmonitoring módszereit. A romániai fajok részletes leírása jelenleg csak románul olvasható, a magyar és angol verziók hamarosan megjelennek.

A részvétel fontossága

A denevérek rendkívűl hasznosak az emberiség számára. A trópusi fajok számos gyümölcs, pl. a banán és a mangó létrejöttében segítenek. A mérsékelt égövi fajok, azaz az európai és romániai fajok is számos kártevő rovar populációit nyírbálják meg hatalmas étvágyuk által. Az emberiség által elfogyasztott élelmiszer mennyiségének egyharmada az ún. pollenhordozók, méhek, madarak és denevérek segítségével jön létre. A denevérek nyakig benne vannak, részt vesznek az Föld ökoszisztémáinak egyensúlybantartásában.

A denevérkutató, ki minden évben ellenőriz egy adott kolóniát, mindig egyedszám növekedést, de legalábbis stabilitást remél. Néha azonban a megszokottnál kevesebb denevért találunk. A kolónia elment, átkerült , feldarabolódott vagy csak méretében csökkent. Ritkán, de van úgy, hogy valami igazán rendkívüliben van részünk. Mindenesetre mindig azt nézzük, hogy mit tehetünk a kolónia jobb védelméért,legyen az konkrét védelmi intézkedés (barlangok lezárása, épületek felújítása, stb),  népszerűsítés vagy módszertani útmutatók készítése jövőbeli projektekhez. Érdeklődünk. Résztveszünk.

A Lilieci.ro úgy véli, hogy a legjobb eredményeket együtt érhetjük el, a kutatók, a hatóságok, a helyi közösségek és a védett területek kezelőivel együtt. Viszont nem kell denevérszakértők legyünk ahhoz, hogy valós információkat terjesszünk a denevérekről, hogy betartsunk néhány egyszerű denevérvédelmi szabályt vagy, hogy általános értelemben támogassuk a denevérek védelmét.

Ha úgy gondolod, hogy a Lilieci.ro portál munkája fontos, akkor Te is támogathatod munkánkat azáltal, hogy csatlakozol szponzorainkhoz. A beérkező adományokat kizárólag a portál céljainak megvalósítására fogjuk felhasználni.

 Felsorolunk pár okot is, hogy miért támogasd a munkánk:

#1. Mert szeretem a DENEVÉREKET: tudom, hogy a legendák alaptalanok,  tudom, hogy a denevérek nagyon hasznosak számunkra, de tudom azt is, hogy a denevérvédelem meg kell erősödjön;

#2. Mert értékelem a TERMÉSZETET: a denevéreknek nagy szerepe van az ökoszisztémák egyensúlyának fenntartásában, ezért adományom a természetvédelmet is segíti;

#3. Mert jó, ha az INFORMÁCIÓ áramlik: azért adományozok, hogy segítsem a legváltozatosabb és legkomplexebb denevérekkel kapcsolatos romániai online forrást;

#4. Mert szeretem a MULTIKULTURALIZMUST: segíteni akarom azt a többetnikumú csapatot, amely önkéntes módon és három nyelven működteti a Lilieci.ro portált;

#5 …és a LEGÜTŐSEBB ok: hogy küldhessünk neked egy szép, denevérekkel kapcsolatos emléket (matricát, brossúrát, plakátot, stb.)! *

A denevérekre és denevérvédelemben eltöltendő évekre gondolván, köszönjük!

A Lilieci.ro csapata, 2017

www.lilieci.ro/hu/

* Az adományt megköszönő denevéres emlék elküldése végett szükségünk van egy postai címre, melyet a contact@lilieci.ro címre kérnénk elküldeni. A címet semmiképp nem tesszük közzé sehol, csupán a hálaajándék küldésére használjuk fel. Köszönjük!