A denevérek már javában hibernálnak, mélyen alszanak (percenként csupán 12 szívveréssel), hogy túléljék a táplálékforrások nélküli  téli periódust. Eközben a denevérportál felébred és elkezdünk nektek denevérekkel kapcsolatos információkat továbbítani.

Mindezt azért, hogy amikor a denevérek felébrednek ebből a mély álomból, kb. március vége felé, akkor már mindannyian tisztában legyetekk pár alapismerettel. Például a denevérek jelenlétéből származó előnyökkel, és, hogy hogyan tudjuk őket jobban megvédeni.

A Lilieci.ro portál az “Uniting the efforts of Romanian bat conservation” pályázat alatt született, Bücs Szilárd és a portál nélkülözhetetlen csapatának segítségével. A pályázat a Klaus Toepfer Fellowship program keretén belül valósult meg, ahol Szilárd egy szerencsés résztvevő volt a program harmadik generációjában.

Mind a pályázat megvalósítása, mind a portál létrehozása jelentős anyagi támogatásban részesült denevérkutatásban érdekelt cégek és szervezetek, valamint denevérbarát magánszemélyek részéről. Számos szenzációs denevérfotót kaptunk a MerlinTuttle.org-tól, és magyarországi kollégánktól Dobrosi Dénestől is. Köszönünk minden ilyen jellegű támogatást. Nélkületek a denevérportál nem jött volna létre!

A www.lilieci.ro portálnak és csapatának célja, hogy valós információkat tegyen közzé a denevérekről és jelenlétük előnyeiről, illetve hogy pozitív változást eszközöljön ki a nagyközönség denevérekhez való hozzáállásban. Célunk továbbá, hogy hangsúlyozzuk a denevérvédelem szükségét, illetve, hogy a portál központi szerepet töltsön be a romániai denevérkutatók közötti kommunikációban.

Hiszünk egy olyan világban, ahol lehetséges a denevérekkel való együttélés, ahol a denevérkolóniák, méretüktől függetlenül védelmet élveznek, ahol a közvélemény már nem hisz abban, hogy a denevérek a hajunkba ragadnak, de leginkább egy olyan világban, ahol tiszteletben tartjuk a Természetet és embertársainkat, megértve a közöttünk levő állandó kapcsolatot.

És most, hogy végeztünk a formaságokkal, kedves látogató, kérünk, hogy fedezd fel a denevérportál tartalmát, nevezetesen:

….és sok sok más terület vár olvasásra, felfedezésre, beleértve néhány egyszerű felhasználási feltételt, és a romániai denevérkutatás etikai  szabályait.

Javasolunk továbbá két nagyon egyszerű módszert arra, hogy mindannyian résztvegyünk a denevérvédelemben.

Válj a denevérek nagykövetévé és csatlakozz azon rajongói csapathoz, akik valós és fontos információkat terjesztenek a denevérekről. Vagy adományozz annak érdekében, hogy a portál továbbra is tudjon denevéres információkat közölni a nagyközönség felé.

Természetesen van Facebook oldalunk is: Lilieci.ro.  Fordulj hozzánk bátran denevérekkel kapcsolatos kérdésekkel vagy kezdeményezésekkel!

Üdvözlünk a denevérportálon!