Ma az egyik főszponzorunkat mutatjuk be, melynek támogatása nélkül a Lilieci.ro portál elkészítése sokkal nehezebb lett volna. A Pettersson Elektronik AB cég termékeit, elsősorban a nagyon jó minőségű ultrahang detektoraikat, mostani támogatásuktól függetlenül, sok éve intenzíven használjuk a romániai denevérkutatásban.

A Pettersson Elektronik AB egy bioakusztikai ultrahangokat felfogó és elemző elektronikai berendezések gyártására szakosodott cég. A cég által készített ultrahangdetektorok (másnéven denevérdetektorok) segítségével a denevérek által kibocsájtott ultrahangok észlelhetőek, hallhatóak a mi fülünk számára is, ami nagy segítség a különböző fajok azonosításában. A cég speciális adatelemző szoftvert is kínál, a BatSound pedig, lévén erről a szoftverről szó, rövid idő alatt nagyon népszerűvé vált denevérkutatói körökben. Egy másik érdekes termék az ultrahang hangszóró: felhasználható akusztikus csaliként, mely bevonzza a denevéreket.

A Petterson Elektronik AB-t 1983-ban alapította Lars Pettersson, az Uppsala-i Műszaki Egyetem (Svédország) egyik kutatási projektjéből kiindulva. A cél az volt, hogy egy új típusú denevérdetektort dolgozzon ki. Ez a cél végül elvezetett a Pettersson Elektronik AB első denevérdetektorához, a D920-es modellhez. A rákövetkező években több új denevérdetektor modellt  fejlesztettek ki, az ezekhez kapcsolódó termékekkel – például kiértékelő szoftverekkel – együtt, és ezen termékek szintén népszerűvé váltak denevérkutatói körökben. 1986-ban dobta a cég a piacra a D960-as denevérdetektort, mely az első, kereskedelmi forgalomban kapható időnyújtásos denevérdetektor volt.

Az évek során a Petterson Elektronik AB (melynek székhelye az Uppsala-i Tudományos Parkban van) szoros kapcsolatot tartott fent a tudományos világgal és az Uppsala-i Egyetem számos részlegével. A Petterson Elektronik AB irányítása mellett Lars Pettersson több mint húsz éve adjunktusként is tevékenykedik a Gävle Egyetem villamosmérnöki és jelfeldolgozás szakán. 2001-ben Lars a Bat Conservation International “Distinguished Service” díjában részesült.

A Pettersson termékek a denevérkutatókkal való szoros együttműködés eredményei, a cég pedig büszke arra, hogy termékei a legjobb minőségűek és a legmegbízhatóbbak. A 33 éves háttérrel rendelkező Petterson Elektronik AB az egyik legtapasztaltabb, denevérdetektorokat forgalmazó cég a világon.

Köszönjük a “Uniting the efforts of Romanian bat conservation” projekt sikeres lebonyolításában és a Lilieci.ro portál megalkotásában szerepet játszó jelentős hozzájárulást, illetve a Második Országos Denevérkutatási Konferencia támogatását.