Szerző: Tom Kitching, Vincent Wildlife Trust / Operation Wallacea

Együttműdödve az ADEPT Alapítvánnyal, az Operation Wallacea 2013 óta monitorizza a Nagy-Küküllő  Natura 2000-es terület biodiverzitását. A 2018-as expedíció nagyobb hangsúlyt fektetett a denevérfajok monitoringjára, illetve a környező erdők, folyók és települések templomainak felmérésére. Annak érdekében, hogy a régióban jelen levő denevérek fajösszetételét jobban megérthessük és átlássuk, a begyűjtött információt megosztottuk a romániai Denevérkutatási és Védelmi Központtal, valamint a romániai denevérész közösséggel.

Az expedíció európai iskolákból és egyetemekből származó önkénteseket foglalkoztat, és megtanítja őket a vadon élő állatok jelenlétének előnyeire és arra, hogy a kutatók hogyan monitorozzák különböző terepmódszerekkel ezen fajok populációit. Erdély tökéletes helyszín az őshonos európai vadvilág, például vadon élő növények, lepkék, rágcsálók, emlősök, madarak, hüllők és természetesen a denevérek tanulmányozására.

A denevérfelmérés esetében a résztvevő diákok megismerték a denevérek általános ökológiai szerepét de tanultak arról is, hogy minden fajnak jól meghatározott szerepe van egy működőképes ökoszisztémában. Természetesen a denevérpopulációkat veszélyeztető tényezőkről és a lehetséges védelmi módszerekről is tanultak. A terepmunka közben a diákoknak lehetőségük volt közvetlen közelből megfigyelni a befogott denevéreket, illetve megismerni a denevérek befogásához alkalmazott módszereket és felszereléseket. Azt is megtanulták, hogyan kell ultrahangdetektorok segítségével denevérfajokat azonosítani, de a molekuláris elemzésekhez szükséges biológiai mintavételezés előnyeit is ismerik már.

Az évszázados erdők és a gazdag gyepterületek ideális élőhelyet nyújtanak Európa több ritka denevérfajának. A diákok közvetlen közelről megfigyelhettek számos ilyen denevérfajt, mint például a szürke hosszúfülű denevért és a pisze denevért, amelyek Románia ezen részén úgy tünik, nem is olyan ritkák. A változatos tájhasználat és az alacsony intenzitású mezőgazdaság egy változatos mozaikszerű élőhelyet hozott létre, mely lehetővé teszi sok denevérfaj jelenlétét.

A 2018-as expedíció lehetővé tette a diákok számára azt is, hogy meglátogassanak számos szász erődtemplomot, melyek közül jópár jelentős denevérszálláshely is egyben, otthont adva védett fajoknak. Ezek a történelmi épületek vastag kőfalakkal és sok berepülőnyílással rendelkeznek, jó szálláshelyet biztosítva a denevéreknek. Fontos, hogy ezeket az épületeket ökológiai és történelmi értéküket figyelembe véve kezeljék.

Az expedíció különböző csapdázási és akusztikus módszerrel 22 denevérfajt azonosított, mely a romániai denevérdiverzitás több mint 60%-a. Jelentős kolóniák lettek azonosítva a történelmi jelentőségű épületekben is. De mivel ezen adatok csak egy rövid, 7 hetes időszakból származnak, azt gondoljuk, hogy számos más faj is valószínűleg jelen van ezen a területen. Reméljük, hogy ezt a projektet évente meg tudjuk ismételni, és így folytathatjuk a régió denevérpopulációinak monitoringját.

A projekt sikert könyvelhet el abból a szempontból is, hogy létrehozott egy együttműködést és adatmegosztást az egyesült királysági és romániai denevérész közösségek között. Az Operation Wallacea-ról többet az www.opwall.com weboldalon olvashatsz, illetve itt tanulmányozhatók az expedíciókból származó jelentések is.