A Nemzetközi Denevéréj egy denevérekről szóló nevelő és figyelemfelkeltő esemény, amelyet nemzetközi szinten és több tucat országban szerveznek egyszerre. A UNEP/EUROBATS égisze alatt zajló Nemzetközi Denevéréj célja, hogy tájékoztassa a nagyközönséget a denevérek környezetünkben való előfordulásának előnyeiről, valamint a denevérvédelem szükségességéről. A 2019-es romániai kiadást több civil szervezet szervezte nyolc külön helyszínen, olyan városokban, mint Bukarest, Kolozsvár vagy Dornavátra, de természetes környezetben is, például a Vargyas-szorosban.

Az események pillanatainak összefoglalása érdekében alább bemutatjuk a nyolc helyszínt, a szervezőket és a tevékenységek részleteit, valamint fotóválogatásokat. Találkozunk a jövő évi rendezvényeken!

1
2
3
4
5
6
7
8
1

Augusztus 24, Bukarest

Wilderness Research and Conservation

2

Augusztus 24, Vargyas-szoros

”Myotis” Denevérvédelmi Csoport

3

Augusztus 28, Dornavátra

SpeoBucovina Barlangász Alapítvány

4

Szeptember 13, Kolozsvár

Denevérkutatási és Védelmi Központ

5

Szeptember 13, Fogaras

Denevérkutatási és Védelmi Központ

6

Szeptember 13, Gyergyóújfalu

Olarsons

7

Szeptember 14, Konstanca

Denevérkutatási és Védelmi Központ

8

Szeptember 23-28, Petrilla

Matei és Barátai Egyesület

Augusztus 24-én, Bukarestben…

a Wilderness Research and Conservation egyesület munkatársai, együttműköve a Grigore Antipa Természettudományi Múzeummal, a “Városi környezet denevérei” pályázat keretén belül (melyet az IKEA Környezetvédelmi Alap támogat) több mint 200 résztvevő , köztük több tucat gyermek számára rendezte meg a helyi Nemzetközi Denevéréjt. Az eseményre a Természettudományi Múzeumban került sor. A résztvevők megismerték a denevérek jelentőségét az ökoszisztémákban, a környezethez való alkalmazkodóképességüket, a denevérvédelem különféle módszereit, végül pedig a bioakusztika fogalmait. a denevérek jelentőségéről szóló kiadányokat és matricákat is magukhoz vehettek. A gyerekek megcsodálhattak egy, koraidenevér példányokat tartalmazó diorámát.

Az est végén a múzeum udvarán két ultrahangdetektor segítségével a résztvevők meghallgathatták a repülő denevérek által kibocsátott hangokat. Erősebb fények segítségével a szervezők elmagyarázták a denevérek repülési útvonalainak bizonyos jellemzőit, és bemutatták a múzeum udvarának fáin elhelyezett mesterséges denevérodúkat is, amelyeket a nyár folyamán már pár denevér elfoglalt.

Ugyancsak augusztus 24-én a Vargyas-szorosban (Kovászna és Hargita megye)…

a Myotis Denevérvédelmi Csoport, az „Elveszett Világ” Természetvédelmi-, Turista és Barlangász Egyesülettel együttműködve szervezve meg a sorozat „legtermészetesebb” eseményét. A több mint 100 érdeklődő változatos programok során nyerhetett betekintést a denevérek kevéssé ismert világába. Szombat délután fotókiállítással vette kezdetét a program, majd utána előadáson és filmvetítésen vehettek részt az érdeklődők. Sötétedés után a Lócsűr barlangnál a résztvevők a denevérkutatási módszerekkel is ismerkedhettek, ultrahangdetektoros bemutató, illetve denevérhálózás során. Mivel sokan életükben előszőr láttak közelről denevért, ez utóbbi programnak különösen nagy sikere volt. Az esemény a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia támogatásával, a “Denevérek és barlangok védelme a védett területeken a helyi közösségek bevonásával” című projekt keretében kerül megszervezésre.

Augusztus 28-án, Dornavátrán…

a SpeoBucovina Barlangász Alapítvány munkatársai Dornavátrán (Szucsáva megye) szervezték az eseményt a Neagra Șarului iskolában. A Neagra Șarului és Șaru Dornei iskolaközösség így augusztus végén ünnepelte a denevéreket. Az iskola sportpályáján az összegyűlt gyermekek megénekeltek és eltáncolták a természet szépségét, a közösség természeti értékét – A Șaru Dornei tőzeglápot, ahol a sok emlős között a denevérek is fontos szerepet játszanak. A kreatív műhelyek arra késztették a résztvevőket, hogy felfedezzék ezen egyedi emlősök életét. Az összes  kreatív anyag az iskolában kerül majd kiállításra. Este a résztvevők ultrahangdetektorokkal hallgatták a denevérek hangjait: “Most mikor elkapják a rovarokat, ezért adnak ki ilyen hangokat?” Az eseményt a „Şaru Dornei tőzegláp meséi” projekt keretén belül rendezték meg, amelyet a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia finanszírozott. Az esemény több mint 200 gyermeket, tanárt és szülőt hozott össze a Neagra Șarului Iskola sportpályáján.

A Denevérkutatási és Védelmi Központ kollégái megvárták…

az iskolaév kezdetét, hogy szeptember 13-án Kolozsváron (Kolozs megye) szervezzék meg a Nemzetközi Denevéréj helyi kiadását. A rendezvény partnerei a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, a Kolozsvári Városi Kulturális Központ, a Kolozsvári Idegenforgalmi Információs Központ, Visit Cluj, Natura Transilvaniei Egyesület, az Emil Racoviță Barlangkutató Intézet, ProPark – Alapítvány a Védett Területekért, “Avenul” Barlangászklub (Brassó), Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub, “Alexandru Borza” Botanikus Kert és BW Photo Booth. Médiapartner: I Like Cluj. A kolozsvári kaszinó épületében a kb. 200 résztvevő számos tevékenységben vehetett részt: gyermekeknek szóló tevékenységek, denevérekről és barlangokról szóló fotókiállítások, tudományos részleg, előadások / vetítések Románia denevéreiről, audio-vizuális tanösvény a denevérek ultrahangjairól. Az esemény végén denevér-séta is zajlott a Központi Parkban, ahol denevér ultrahangokat hallgathattak a résztvevők. Az esemény a Védett Területek Hetének keretén belül is zajlott, mely eseménysorozatot a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért koordonál, egy, a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia által finanszírozott projekt keretén belül.

Szintén szeptember 13-án Fogarasban (Brassó megye)…

a Denevérkutatási és Védelmi Központ, együttműködve a fogarasi Radu Negru Főiskolával, a nagyszebeni „Andrei Şaguna” Teológiai Karral, a Fogarasország Alapítvánnyal, a Fogaras Kulturotthonnal, és a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért közreműködésével szervezte meg a Nemzetközi Denevéréjt a főiskola épületében, majd később a Fogaras várban. Több mint 200 diák vett részt a tevékenységekben. Miután megismerték a denevéreket, és a különböző fajokat a fotókiállításról, Dudan Sergiu lelkész szórakoztatta a gyermekeket egy bábjátékkal, arról, hogy miként is zajlik egy teljes év a denevérek életében. A gyermekeket arra buzdították, hogy járuljanak hozzá a forgatókönyvhöz, ami vicces jeleneteket eredményezett. Később a gyerekek és szüleik is nagyon kíváncsi voltak a Fogaras várban a denevérek által kibocsátott ultrahangokra és, hogy miként segítik őket az ultrahangok a sötétben való tájékozódásban. Az esemény a Védett Területek Hetének keretén belül is zajlott, mely eseménysorozatot a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért koordonál, egy, a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia által finanszírozott projekt keretén belül.

Ugyanazon a napon, szeptember 13-án Gyergyóújfalubanban (Hargita megye)…

szervezték meg a denevéreket és a művészetet összekapcsoló eseményt az Olarsons munkatársai, a Natura Transilvaniei Egyesület, a Denevérkutatási és Védelmi Központ, valamint a „Myotis” Denevérvédelmi Csoport támogatásával. A résztvevők denevérekkel kapcsolatos filmeket és előadásokat tekintettek meg a városháza épületében, de később, napnyugtakor, denevér ultrahangokat is hallgattak, a Myotis Csoport által felajánlott detektor segítségével.

Szeptember 14-én Konstancán (Konstanca megye)…

a Denevérkutatási és Védelmi Központ, a Mare Nostrum Szövetséggel és a ProPark-al együttműködve megszervezte a Nemzetközi Denevéréjt a Konstancai kaszinó híres mólóján. Az esemény magában foglalt egy “Battitude Yourself!” szelfi műhelyt, a denevérek ultrahangjaival kapcsolatos audio-vizuális tanösvényt, egy denevér témájú fotókiállítást, valamint egy kreatív műhelyt a fiatalok, de az idősek számára is. A kb. 200 résztvevőnek lehetősége volt arra is, hogy válaszokat kapjon azon kérdésekre, amelyeket mindig is fel akartak tenni a denevérekkel kapcsolatban. Az esemény a Védett Területek Hetének keretén belül is zajlott, mely eseménysorozatot a ProPark – Alapítvány a Védett Területekért koordonál, egy, a Polgár-Társ Alapítvány és MOL Románia által finanszírozott projekt keretén belül.

Végül, egy egész szeptemberi héten keresztül, Petrillában (Hunyad megyében)…

szervezte meg a Matei és barátai Egyesület a Nemzetközi Denevéréjt, a Petrillai 6-os számú Középiskola, valamint a Denevérkutatási és Védelmi Központ, és a Wilderness Research and Conservation Egyesület támogatásával. A Helyi Információs Központban megrendezett eseményen a Petrillai iskolás gyermekeknek lehetőségük volt meghallgatni a denevérek ultrahangjait, megnézni, hogy hogyan is néznek ki a romániai denevérek, de megtudták azt is, hogy miért fontos a denevérek jelenléte környezetünkben.

Összességében a 2019-es romániai Nemzetközi Denevéréj sorozat (az összes helyszínre együttvéve) több mint 1200 résztvevőt gyűjtött össze, többségükben gyermekeket és fiatalokat. Köszönet illeti az összes egyesületet és partnereiket is, amiért elősegítették a denevérekkel kapcsolatos információk népszerűsítésé, és ez által a denevérek védelmét!