A Denevérkutatási és Védelmi Központ szeptember 15-én, szombaton, 16:00-22:00 óra között a Botanikus Kertben, pontosabban a Japánkertben és Római kertben szervezte meg a Nemzetközi Denevéréj 2018-as kolozsvári kiadását. Az esemény párhuzamosan zajlott románul és magyarul. Köszönjük az esemény partnereinek az aktív hozzájárulást:

 • Kolozsvár Polgármesteri Hivatala
 • Kolozsvári Idegenforgalmi Információs Központ
 • Visit Cluj
 • Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem
 • “Avenul” Barlangász Klub (Brassó)
 • “Emil Racoviță” Barlangkutató Intézet (Kolozsvár)
 • “Vlady, egy szimpi vámpír” blog
 • Kolozsvári Amatőr Barlangász Klub
 • Biológia-Geológia Kar, “Babeș-Bolyai” Tudományegyetem (Kolozsvár)
 • “Alexandru Borza” Botanikus Kert
 • “Erdély Természete” Egyesület
 • BW Photo Booth

Becsléseink szerint körülbelül 800 látogató vett részt az eseményen. Köszönjük mindenkinek az érdeklődést, valamint a Botanikus Kertnek és a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek, hogy az esemény idején a belépés ingyenes volt. A Lilieci.ro Facebook oldalra már felkerült egy fotóalbum, de a legjobb fotók közül pár alább is látható. Köszönjük Pan Ioannak is a fotókat.

A kolozsvári rendezvényen egy olyan audio-vizuális tanösvény is fogadta a látogatókat, mely által lehetőségük volt meghallgatni pár tipikus denevér ultrahangot. Akkor megígértük, hogy ezek az ultrahangok a Lilieci.ro portálon is elérhetőek lesznek. Alább mindegyik hang mellett ott található a megfelelő magyarázó szöveg. Javasoljuk, hogy hallgasd őket fülhallgatóval, de biztonságos körülmények között.

Precíz, mint egy füttyszó: a patkósdenevérek

A romániai és európai fajok közül a patkósdenevérek (Rhinolophus fajok) bocsátják ki a legmagasabb – 79 kHz feletti – frekvenciájú ultrahangokat. Tipikus füttyszavuk nagyon pontos navigálást tesz lehetővé, amellyel az összes akadály elkerülhetik, és könnyedén ejtik el a rovarokat és egyéb ízeltlábúakat.

A végzet ultrahangja

Egy egyre gyorsuló ultrahang sorozat, amely közvetlenül megelőzi a rovarok tényleges zsákmányolását. Ha valaha látsz egy denevért, mely röptében hirtelen fordulatokat tesz, majd megint egyenesen repül, azt jelenti, hogy minden fordulatkor elkap egy rovart. És ezt mindig megelőzi a végzet ultrahangja.

Célzott, mint egy suttogás: a hosszúfülű denevérek

Ha a test és fül közötti arányt nézzük, akkor a hosszúfülű denevérek (Plecotus fajok) rendelkeznek a romániai állatvilág legnagyobb füleivel.  Hosszuk majdnem egyenlő testük hosszával. És szükség is van rájuk ahhoz, hogy meghallják halk, suttogásszerű ultrahangjuk visszhangját, és azonosítsák a faleveleken félelmükben mozdulatlanná vált rovarokat is.

Denevérbazár: avagy ki a hangosabb

Egymás között a denevérek az úgynevezett szociális hangokkal kommunikálnak. Belehallgatva egy kolónia életébe igazi bazárnak, kavargó piacnak tűnne a hangzavar. Lenne benne anya és kölyke közötti egyezkedés, hímek melyek táplálékon vagy elfoglalt területeken veszekednek, de udvarlási dalok is.

A kiabáló: a rőt koraidenevér

Ha felnézel, és egy nagyjából egyenesen, fák felett repülő denevért látsz, nagyon valószínű, hogy a koraidenevért (Nyctalus noctula) látod. Ahhoz, hogy ebben a nyitott, tágas térben jól tájékozódjon, a korai denevérnek lényegében kiabálnia kell.

Mert horgászni jó: a vízi denevérek

Nevükkel ellentétben a vízi denevérek nem a vízben élnek, de előszeretettel vadásznak vízfelületeken vagy azok közelében élő rovarokra. Néha még halakra is. Teszik mindezt hosszú lábaik, és a közöttük feszülő bőrvitorla segítségével, mintegy halászhálóként használva azokat.

Várunk jövőre is a Nemzetközi Denevéréj 2019-es kolozsvári kiadására!