Szerző: Stamatescu Ana

Szeptember 16, 2017, déli 12:00

Csapatunk a kolozsvári Botanikus Kert japánkertjében gyülekezik, hogy a kolozsvári Nemzetközi Denevéréjen résztvenni szándékozókat fogadjuk. Sokminden van nálunk: információs anyagok a denevérekről, matricák, meglepetések gyerekeknek,   videó- ​​és hangberendezés. Néhányan közülünk a fotókiállítás képeit rendezik, mások a gyerekekkel kapcsolatos tevékenységeket készítik elő. A többiek az esemény fennmaradó részleteivel foglalkoznak.

Már szeptember van, de az idő tökéletes, egy gyönyörű késő nyári nap. Szerencsések vagyunk, egy felhő sincs az égen. A Botanikus Kertben már sok a látogató, akik be is lépnek a japánkertbe és tétován kérdezik: “Mi lesz itt?”. “Hamarosan, délután 2-kor kezdődik a denevéreknek szentelt esemény!” mondjuk mindenkinek. Lassan minden készen áll a kíváncsiskodók fogadására, azok számára, akik többet szeretnének megtudni ezekről a kisméretű bundásokról, melyeknek fontos szerepük van a földkerekség számos ökoszisztémájában.

14:00

A Botanikus Kert bejáratánál posztoló hölgy egyre több látogatót irányít a denevéres fotókiállításhoz. “Mennyi denevér egyetlen képen!! Hányan vannak? Hol készült a fotó?”. És így kezdődik. Mindenkivel a denevérekről beszélünk és nem is hagyjuk abba késő estig… Több gyerek már a papírdenevérnek segít utat találni a szintén papírra rajzolt útvesztőben, mások meglepetten de vidáman pislognak, amint Daniela kezében egy színes papír szép origami denevérré változik. Még szeme is van! A legbátrabb gyerekek (és felnőttek is) úgy döntenek, hogy itt az ideje egy “Mosolyogj! Kolozsváron vagy!” feliratú ideiglenes tetoválásnak.

A vetítővászon és a projektor is a helyére került, kicsit távol  a japánkerti pavilontól. ami Teszteljük a kivetítőt…..meglepetés! Túl sok a fény! Nem látszik semmi a vásznon. Reméltük, hogy az időjárás jó lesz, de most a túl sok napfény okoz gondot. Gyors csapatmegbeszélés: mit változtassunk? Gyorsan megtaláljuk a megoldást: a pavilon fala lesz a új képernyőnk!

16:00

Egyre több látogató érkezik. Készen is állunk az első bemutatóra. Daniela Borda az Emil Racoviţă Barlangkutató Intézettől szép bemutatót tart a gyerekeknek a denevérek világáról. Még a felnőttek is csodálkoznak, hogy egy denevér akár 2000 szúnyogot is elfogyaszt egyetlen éjszaka alatt. És azon a tényen is, hogy a denevérek (méhecskeszerű beporzás és nektár-éhség által) segítenek a csokoládéiparnak is. Talán a felnőttek még jobban csodálkoznak, mint a gyerekek….

17:00

A következő előadást Bücs Szilárd-Lehel (Natura Transilvaniei Egyesület, Lilieci.ro portál) tartja magyarul, mégpedig a denevérekkel kapcsolatos leggyakoribb mítoszokról. Nem, a denevérek nem másznak szándékosan a hajunkba, nem szívják a vérünket és semmiképpen sem vakok! Szilárd komolyabb témákról is beszél, mint például a hazai, több ezres egyedszámú denevérkolóniákat veszélyeztető tényezőkről és a mindenki számára elérhető denevérvédelmi módszerekről.

Szinte nem is vesszük észre, ahogy begyűl a rengeteg látogató az eseményre: a denevéres előadásokra, a fotókiállításra, a szórólapok és más információs anyagokat osztogató pulthoz és a gyerekeket foglalkoztató részhez. Nagyon örülünk a létszámnak, de csak későn eszmélünk rá : a legtöbb látogató még nem is indult el otthonról, később érkeznek, mivel ez az esemény a denevérek ÉJSZAKÁJA!

Összegyűjtjük az általunk tervezett audio-vizuális tanösvényhez  szükséges fülhallgatókat, mp3 lejátszókat és információs táblákat, és elkezdjük kihelyezni őket a látogatók kezében levő térképek pontjai alapján. Elindítva mindegyik készüléket átadjuk a tanösvényt a már kicsit türelmetlen közönségnek…..azaz hallgatóságnak :)

18:00

Kezdődik a rohangálás! Kicsik, nagyok, gyerekek, felnőttek ide- oda szaladgálnak, telefonokkal, zseblámpával felszerelkezve, keresve a tanösvény 6 helyszínét. Sorban, egymás után véve, vagy éppenséggel összevissza, de a térkép alapján felfedezik a tanösvény mindegyik állomását:

  1. Precíz, mint egy füttyszó – a patkósdenevérek
  2. A végzet ultrahangja
  3. Célzott, mint egy suttogás – a hosszúfülű denevérek
  4. A denevérbazár, avagy ki a hangosabb
  5. Az ordibáló: a koraidenevér
  6. Mert horgászni jó: a vízi denevérek

A jelenlévők lelkesedése és csodálata jólesik: “Így hangzik egy denevér, amikor rovarokat keres?” “A denevérek ilyen sokat beszélgetnek egymással?” ”Azt hittük, hogy a denevérek vakok…” “Nem tudtam ezt! A denevérek fantasztikusak!”

Eközben a kolozsvári televízió és rádió is interjút készítene velünk. Természetesen Szilárd kerül a videokamera elé. Az interjú után a riporter is beszél a denevérekről, illetve a romániai denevérek fontosságáról is.

A japánkertbeli légkör izgalma egyenesen nő a látogatók számával. Kezd sötét lenni, de a kaland csak most kezdődik. Félhomályban, sötétben sokkal szórakoztatóbb a tanösvény állomásainak keresése. A telefonok apró fényei jó szolgálatot tesznek, ahogy a látogatók előbb odatalálnak, majd suttogva meghallgatják a denevérek hangját. “Csend, most a denevérek beszélgetnek!” – halljuk a sötétből.

A Botanikus Kertből kivezető úton pár látogató igazi denevéreket is lát, melyek már elkezdtek vadászni. “Vannak denevérek a Botanikus Kertben is?” “Természetesen, mindenütt vannak, csak jól oda kell figyelni, és a megfelelő helyen keresni őket. Ha pedig csendben vagyunk, néha még denevérhangot is hallhatunk, akár szabadfüllel is.”

20:00.

A “Természet vásznán” egy lenyűgöző videó kerül vetítésre, amelyben több száz denevér kavarog egy éjszakai tánc (azaz vadászat) kezdetén. Nem kell azonban aggódni, a felvétel kizárólag infravörös fényt használt, mely nem zavarja a denevéreket. Barry, köszönjük a profi filmezést!

Mi pedig már rég nem tartjuk számon az ideérkezök pontos létszámát: azokét akikkel beszélgetünk, a gyerekek számát, akik játszanak, azokét akik még mindig a fotókiállítást látogatják, vagy azokét akik még mindíg telefon-lámpafényben keresik és hallgatják a tanösvény denevéreit. Csak a Botanikus Kert bejáratánál lévő hölgy számol továbbra is: több mint 800 látogató a denevéréjen!

21:30

Nem tudjuk elhinni. Csend van. Pedig épp hogy megszoktuk a ritmust és a kavargást. Amikor feleszmélünk, hogy csak néhány látogató maradt. De nem sajnáljuk, hogy vége. Így, ennyi látogató után még nagyobb izgalommal várjuk a 2018-as kiadást.

Elkezdünk mindent összecsomagolni, kitakarítani a helyszínt. Úgy kell hagynunk a helyet, ahogy találtuk: semmi nyom, csak emlékek. Köszönjük minden résztvevőnek.

Találkozunk a 2018-as eseményen!

A kolozsvári Nemzetközi Denevéréj nem jött volna létre a következő szervezetek hozzájárulása nélkül:

A Kolozsvári Nemzetközi Denevéréj az UNEP/EUROBATS égisze alatt,  több tucat országban szervezett rendezvénysorozat része,  melynek célja a denevérek védelmének hangsúlyozása.