În fiecare an, Fundaţia Visul Luanei împreună cu Asociaţia Wilderness Research and Conservation, prin programul comun Protecţia şi Studiul Liliecilor, realizează intervenţii în cazul liliecilor aflaţi în pericol.

În perioada rece, liliecii hibernează şi au nevoie de un mediu liniştit pentru a nu îşi consuma rezervele de grăsime acumulate pe timp de vară și toamnă. Anumite specii de lilieci migrează din sudul Rusiei până în România, pentru a hiberna la o temperatură optimă. Având în vedere faptul că pădurile cu arbori bătrâni, care au scorburi, au dispărut treptat din mediul natural, aceştia s-au adaptat la noul mediu, găsind adăpost în crăpăturile clădirilor.

De la începutul acestui program (2014), nu a fost perioadă rece fără un caz de relocare a unei colonii de liliac de amurg (Nyctalus noctula), dintr-unul sau mai multe imobile aflate în renovare sau construcţie. Anul acesta liliecii au din nou nevoie de hrănire. Momentan clinica din Centrul Luana găzduieşte 350 de exemplare de lilieci, un număr record pentru aceste evenimente. Organizatorii vă invită să învăţaţi mai multe despre aceste animale şi să-i ajutaţi în a le oferi hrană.

Data exactă: Joi, 22 Decembrie 2016

Locația: Str. Cezar Bolliac nr. 12, 031749 București, România

Hrănirea va fi organizată în 3 etape a câte 20 de voluntari per etapă, între orele: 12:00 – 14:00, 14:00 – 16:00, 16:00 – 18:00, și, în funcție de rezultate, o etapă suplimetară și de curățenie, între orele 18:00 – 20:00.

Înscrierile se fac online. Vă rugăm să dați join la evenimentul de pe Facebook și să vă treceți datele în următoarea foaie de calcul:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1_JM4dCo1WcSACdZWt4JpsYlwFemibEpCLguhyA_OK98/edit?usp=sharing

Pe parcursul evenimentului veţi primi informaţii cu privire la ecologia acestor animale, sub forma unei prezentări de la colegul nostru Dragoş Măntoiu. Se va realiza și protecţia muncii dar şi o discuţie privind metodele optime de hrănire în siguranţă a unui liliac, sub îndrumarea lui Dr. Med. Vet. Ovidiu Roşu.

Recomandări:

  • Cât mai puțin parfum (atât pentru lilieci cât și pentru restul oamenilor din sală);
  • Fotografiile se fac fără blitz;
  • Cât mai puțin zgomot în preajma liliecilor.

Important: Dacă nu sunt suficienţi voluntari, puteţi rămâne şi peste programul grupei unde aţi fost înscris.