Stimați cititori și iubitori de lilieci!
Prima competiție, primul vot public pentru desemnarea Liliacului anului în 2017 în România a luat sfârșit ieri, duminică, 19 martie, la miezul nopții. A fost un concurs extrem de strâns, la un moment dat fiind chiar egalitate între cei trei finaliști. Dar acum la final putem spune… concursul a fost câștigat cu o lungime de ureche! La propriu.
Pe baza votului public, cu 150 de voturi (36.4%) dintr-un total de 412, câștigătorul titlului “Liliacul anului” în România în 2017 este:
Liliacul urecheat brun (Plecotus auritus)
Mulțumim celor 412 persoane care și-au exprimat opinia, dar și acelor persoane care au împărtășit știrea, contribuind astfel nu numai la acest număr de votanți, dar și la răspândirea informațiilor despre lilieci. Pentru recapitulare, dar și pentru faptul că nu s-au lăsat ușor, ceilalți doi finaliștii ai competiției au fost:
Liliacul cârn
Care nu a încetat să aibă un nas excelent pentru pădurile bătrâne și valoroase
(141 voturi, 34.2%)
Liliacul mic cu potcoavă
Care are în continuare cea mai înaltă voce din România
(121 voturi, 29.4%)
Stânga: procentaj obținut de finaliști.
Dreapta: număr de voturi obținut de finaliști.
Mai jos: Evoluția numărului voturilor în perioada 2017.02.26 – 2017.03.19.
Pe baza desemnării Liliacului anului, portalul Lilieci.ro vă va oferi pe parcursul întregului an informații despre liliacul urecheat brun, va adăuga poze la galeria dedicată speciei, va elabora materiale imprimate despre specie și va răspunde la toate întrebările voastre legate de liliacul urecheat brun. Mai jos aveți încă o dată descrierea detaliată a speciei câștigătoare, împreună cu pozele caracteristice.
Totodată, în galeria dedicată votului din 2017 găsiți toate pozele cu cei trei finaliști. Iar dacă aveți întrebări despre liliacul cârn și liliacul mic cu potcoavă, sau despre orice altă specie de liliac din România sau despre lilieci în general, nu ezitați să ne contactați.
Apreciind încă o dată efortul vostru și opinia exprimată, vă invităm să explorați conținutul portalului Lilieci.ro, să împărtășiți acele informații despre lilieci care vă entuziasmează, sau chiar să deveniți și voi un Emisar al liliecilor. Iar la final dacă doriți, puteți să ne susțineți munca printr-o donație.
VĂ mulțumim!
Echipa Lilieci.ro, 20.03.2017
Liliacul urecheat brun – liliacul anului în România în 2017
Cu cele mai evidente urechi ale faunei din România
Într-o lume în care statutul social s-ar baza exclusiv pe mărimea urechilor, liliacul urecheat brun (Plecotus auritus) ar fi printre campioni: lungimea urechilor este aproape egală cu lungimea corpului. Dar viața speciei nu este îngreunată de aceste urechi supradimensionate, ci reprezintă chiar un avantaj.
În pădurile de foioase mature, dar și în parcuri sau grădini, unde liliacul urecheat brun preferă să vâneze, urechile bune sunt de mare folos. Având un zbor lent și cu manevre precise aproape de vegetație și în coronament, liliacul emite ultrasunete foarte slabe. Comparabil cu alte specii de lilieci, aceste ultrasunete sunt la nivelul unei șoptiri, dar oferă informații detaliate despre mediul înconjurător, inclusiv despre insectele care nu bănuiesc pericolul iminent. Zborul manevrabil și orientarea cu urechile uriașe, permit liliacului să culeagă cu mare precizie aceste insecte direct de pe frunze.
Chiar și cu astfel de urechi, rar o să vedem un exemplar care se odihnește sau hibernează cu urechile complet desfăcute. Specia folosește frecvent zonele de intrare ale peșterilor unde temperaturile pot fi foarte scăzute, spre îngheț. Iar frigul ar dăuna structurii fragile a urechilor, efectiv le-ar degera. Astfel ele sunt mai bine protejate sub antebraț și aripă. Da, urechile liliacului urecheat brun sunt atât de mari, încât în timpul odihnei ele trebuie …pliate.
În timpul verii, specia folosește scroburi și clădiri pentru formarea coloniilor de naștere. Protecția pădurilor foioase mature este esențială nu numai pentru liliacul urecheat brun, dar și pentru o serie de alte specii de lilieci. În adiție, este esențială administrarea adecvată a clădirilor folosite de coloniile de naștere, dar și folosirea materialelor adecvate pentru tratamentul structurii de lemn. Aceste tratamente de lemn, dacă sunt efectuate cu materiale toxice, pot cauza decesul liliecilor, coloniile fiind în contact direct cu mai multe părți ale clădirii, dar și cu aerul propriu zis din din interiorul încăperii. Astfel, este important să se utilizeze metode / materiale care nu includ substanţe toxice, de exemplu tratamente cu aer cald sau CO2.