Liliacul urecheat gri a fost votat de către voi la sfârșitul lunii ianuarie ca liliacul anilor 2022-2023 în România. Peste 50% din voturi au sosit în favoarea speciei, care astfel devine urmașul liliacului cârn, specia aleasă la votul precedent. În același timp, la nivel European tot o specie cu urechi uriași, liliacul urecheat brun a devenit liliacul anilor 2022-2023 (noi am luat-o înainte un pic, specia fiind liliacul anului în România în 2017) :)

Cum ziceam și la vot, liliacul urecheat gri (Plecotus austriacus) are urechi gigantice și este atras de mediile rurale. Aceste urechi, de peste 3-4 cm lungime, sunt perfecte pentru a percepe chiar și cel mai mic zgomot făcut de insectele gustoase. Sigur, acest zgomot este de fapt ecoul ultrasunetelor emise de liliac, care localizează cu precizie prada. Peste 70% din meniul speciei este compus din fluturi de noapte, pe care îi prinde cu ajutorul unui zbor foarte manevrabil aproape de vegetație, sau chiar le culege direct de pe frunze.

Liliacul urecheat gri este atras de zonele rurale diverse, cu grădini și livezi, pășuni și fânețe. Dar vânează și deasupra terenurilor arabile. În contrast cu cealaltă specie cu urechi uriașe (liliacul urecheat brun), liliacul urecheat gri se găsește rar în păduri. În perioada de vară specia formează colonii mici de naștere (max. câteva zeci de femele) în podul clădirilor, unde, în ciuda urechilor uriașe, se retrage rapid între grinzi la cea mai mică deranjare. Perioada de iarnă îi găsește în adăposturi subterane, hibernând solitar. Fiind o specie care tolerează foarte bine temperaturile scăzute, poate hiberna cu ușurință chiar și în zona intrării peșterilor, la temperaturi aproape de 0 grade celsius. Dar pentru a nu îngheța, urechile sunt pliate sub antebraț în timpul hibernării. Da, acele urechi mari se pliează :)

Este o specie sedentară, cu distanțele cele mai mari de migrație fiind în jur de 50-60 km. Datorită folosirii clădirilor ca adăpost, coloniile speciei pot fi puternic afectate de renovări neadecvate, inclusiv de tratamentul materialului lemnos cu materiale toxice pentru lilieci. Liliacul urecheat gri este foarte fidel vizavi de zona de reședință, vânând doar la câțiva kilometri de clădirea folosită ca adăpost. Astfel, poate fi afectat și de folosirea intensivă a pesticidelor și insecticidelor în horticultură și agricultură în zona de reședință.