Lilieci.ro zboară de 6 luni! Portalul liliecilor din România a devenit o realitate acum jumătate de an, în data de 6 decembrie 2016, la ora 18.00. Ne-am gândit că ar fi bine să retrăim cele mai importante etape împreună și să recapitulăm realizările noastre comune.

Întunericul și mirosul posibilității

Atunci când cercetătorul de lilieci pășește pentru prima dată într-o peșteră sau clădire în care nu a mai pășit până în acel moment, nu știe dacă va descoperi colonii de lilieci sau va pleca doar cu notarea a 3-4 exemplare în caiețelul de teren. Fiecare cotitură, fiecare galerie sau sală, fiecare fisură emană însă mirosul plăcut al posibilității. Al posibilității de a descoperi o colonie nouă pentru știință. Al posibilității de a observa o specie rară.

La momentul nașterii ideii portalului online pentru liliecii din România, nu știam dacă vom reuși să realizăm ceea ce ne-am propus. Știam doar că nu există o platformă adecvată în România care să conțină atât noțiuni simple despre protecția liliecilor, accesibile publicului, cât și termeni și publicații mai complexe, în special pentru experții din domeniu. Știam doar că, în ultimii ani, comunicarea în interiorul comunității de cercetători de lilieci din România a fost, în cel mai bun caz, insuficientă. Știam doar că protecția liliecilor din România, deși a înregistrat rezultate pozitive în ultimii ani, mai are un drum destul de serios de parcurs, până să devină într-adevăr durabilă.

Iar mirosul posibilității de a crea ceva nou și util era prea mare pentru a fi ignorat.

Calea spre succes este rareori străbătută singur

Crearea portalului Lilieci.ro a fost unul dintre obiectivele proiectului “Uniting the efforts of Romanian bat conservation”, implementat de Szilárd Bücs în perioada 2015-2017, ca participant în a treia generație a Programului Klaus Toepfer Fellowship. Proiectul și-a propus întărirea eforturilor de protecție a liliecilor din România, pe de-o parte prin activarea comunicării din interiorul comunității de chiropterologi din România, iar pe de altă parte prin realizarea conexiunii vitale dintre public și specialiști, dintre rezultatele științifice și popularizarea lor.

Evident, implementarea cu succes a proiectului, respectiv crearea portalului Lilieci.ro, a necesitat mult mai mult decât ideea inițială. Cunoștințele acumulate pe Insula Vilm, la Academia Internațională de Conservarea Naturii, ideile și suportul colegilor din generația KTF 3 și a trainerilor de talie mondială, au fost esențiale pentru realizarea obiectivelor. Comunitatea chiropterologilor din România și mentorii din tară și din străinătate au completat paleta ideilor și au conturat mai bine rezultatele finale. Familia și prietenii au trebuit să aibă nervi de oțel, când deja a nu știu câta oară se discuta despre structura portalului, despre căi de comunicare, sau despre posibila dată a conferinței naționale de chiropterologie. Iar pentru că proiectul a fost implementat în mod voluntar, și fără suport financiar din partea KTF sau al organizației-mamă, donațiile și sponsorizările au fost decisive în realizarea obiectivelor proiectului.

Toate ar fi rămas însă în faza de idee fără o echipă hotărâtă. Chiar de la început, programatorul nostru ne-a atras atenția asupra diferenței dintre o simplă pagina de web și un portal. Dar în fața complexității structurii și conexiunilor dintre diferitele elemente, Ferenc a rămas la fel de interesat și provocat de sarcina creării portalului. Traducerea textelor în trei limbi, corectarea gramaticii și, în general, îmbunătățirea conținutului portalului sunt activități constante, efectuate voluntar de Olimpia, Imola, Kátya, dar și de alți colegi și colege, care au ales să-și păstreze anonimatul. Aspectele științifice sunt verificate de Levente și Csaba, ei având, cumulativ, peste 30 de ani de experiență în cercetarea liliecilor din România. Prezența în social media necesită atenție pentru a fi “in the moment”, dar și cunoștințe moderne, pentru a prinde niște valuri importante. Ana prinde destul de multe valuri și ne ajută să fim prezenți în mediul Facebook și Instagram. Deși fără cunoștințe concrete de design, Szilárd realizează materialele informative marca Lilieci.ro, și este responsabil de “look”-ul portalului și de coordonarea tuturor activităților.

În peșteri și clădiri, în timpul evaluării liliecilor, ne simțim un pic mai în siguranță, un pic mai îndrăzneți, dacă nu suntem singuri. În cazul portalului Lilieci.ro a fost exact la fel. Am fost mai siguri pe noi, am îndrăznit mai mult împreună.

Particularitățile portalului Lilieci.ro

Din momentul activării, dar chiar și acum, echipa portalului lucrează constant pentru atingerea scopului nostru, și anume de a răspândi informații reale despre lilieci și despre beneficiile prezenței lor, dar și acela de a inspira o schimbare pozitivă în atitudinea publicului vizavi de lilieci. În viziunea noastră, există o lume în care putem trăi alături de lilieci, o lume în care coloniile mari și cele mici deopotrivă sunt protejate. Și, în cele din urmă dar cel mai important, o lume în care respectăm Natura și pe semenii noștri, realizând conexiunea noastră permanentă.

Comunitatea cercetătorilor de lilieci din România include atât colegi români, cât și de etnie maghiară, respectiv istoria chiropterologiei de pe teritoriul României este remarcabil de diversă. Astfel am decis că portalul Lilieci.ro trebuie musai să fie publicat în trei limbi. Evident în română și maghiară, dar și în engleză, datorită importanței faunei de liliecii din România la nivel european.

Structura portalului este aranjată în așa fel, încât publicul să găsească ușor informațiile necesare. Harta portalului ajută la crearea unei vederi de ansamblu. Există părți generale despre lilieci și evoluția lor, despre legende și despre speciile din România. Terenul de joacă este destinat copiilor, conținând informații simple, jocuri, origami, povești, dar și metode simple de a contribui la protecția liliecilor. Dictionarul BEX, pe tematica liliecilor, a cercetării și protecției lor, conține expresiile și termenii cei mai des întâlniți în acest domeniu.

Prin portalul Lilieci.ro, respectiv prin butonul “Postează în Colonie!”, publicul are pentru prima dată șansa de a împărtăși propriile idei, povești sau experiențe legate de lilieci. Aceste contribuții sunt postate în blogul portalului, intitulat “Colonia”. O colonie a noastră, a tuturor.

Iar membrii publicului care doresc să contribuie la scopul portalului, și anume la răspândirea informațiilor reale despre lilieci, pot deveni Emisari ai liliecilor. Momentan cei mai mulți emisari sunt evident din România, dar avem colegi în Statele Unite, Letonia, Moldova, Croația, Cehia și Germania. Munca lor este esențială pentru ca mesajul să ajungă la un public destul de mare, și pentru a împinge atitudinea publicului vizavi de lilieci spre o schimbare pozitivă.

Rezultatele noastre comune – și ce rămâne de făcut

În aceste 6 luni de existență am avut mii de vizitatori și cititori. Am publicat știri despre inițiative din București, Piatra Neamț și Cluj, dar și despre un proiect finanțat prin EUROBATS. Chiar și în faza de dezvoltare a portalului, înainte de activare, am pus umărul la organizarea celei de-a II-a Conferințe Naționale de Chiropterologie din România, reînviind acest eveniment după o întrerupere de 10 ani.

Am publicat articole detaliate despre evoluția și protecția liliecilor, despre legislația în vigoare, despre turismul responsabil, dar și despre acele mituri și legende nefondate care încă bântuie imaginația oamenilor. V-am oferit o mare diversitate de materiale multimedia, printre care galerii foto, fundaluri, dictionar despre lilieci, videoclipuri și interviuri. Am colaborat cu Kitty Harvill și Grupul ABUN, iar lucrările de artă create de acești artiști au fost oferite pentru a fi folosite în activități de conștientizare.

Dar există și o serie de publicații mai detaliate, informativo-științifice, despre protecția durabilă a liliecilor, puse la dispoziția portalului de către instituții și organizații profesionale din România. Întreținem și echivalentele Facebook și Instagram al portalului, publicând inclusiv știri din străinătate legate de lileci și poze mai speciale.

În martie 2017, împreună cu voi și comunitatea chiropterologilor din țară, am ales pentru prima dată în mod public “Liliacul anului” pentru România, titlul fiind conferit liliacului urecheat brun, cu cele mai evidente urechi ale faunei din România. Momentan avem și un poster, ce poate fi listat de către oricine care dorește un liliac cu urechi imense pe propriul perete. Tot în martie 2017 am fost prezenți la întrunirea țărilor membre EUROBATS (în Belgrad, Serbia) și am prezentat atât rezultatele pozitive din protecția liliecilor din România, cât și provocările care încă ne asteaptă pentru o protecție într-adevăr durabilă.

În această perioadă a primilor pași am fost intervievați de Sebastian-Radu.ro, Radio Cluj, Radio Târgu Mureș și Radio România Cultural. Am oferit detalii despre viața liliecilor, protecția liliecilor, despre concursul “Liliacul anului”, dar și despre proiecte concrete. Portalul a fost accesat de 4.807 ori, din 81 de țări, printre care cele mai multe vizite au sosit din:

  • România: 3.062 accesări
  • Statele Unite: 391 accesări
  • Marea Britanie: 167 accesări
  • Ungaria: 148 accesări
  • Germania: 144 accesări
  • Franța: 121 accesări
  • Moldova: 83 accesări

Cea mai activă lună a fost martie 2017, perioada desfășurării competiției “Liliacul anului”, cu peste 1.600 de accesări pe parcursul lunii.

În luna mai am contribuit cu un PowerPoint despre lilieci la proiectul Societății Ornitologice din România “Grădini și Școli Prietenoase cu Natura”, prin intermediul căruia această prezentare o să fie accesibilă pentru profesori din 260 de școli, respectiv 39 de județe din România. Mulțumim SOR pentru posibilitatea de a contribui la creșterea cunoștințelor elevilor din aceste școli.

Munca portalului este sprijinită și de peste 40 de emisari ai liliecilor, care (similar cu echipa portalului), răspândesc informațiile reale despre lilieci în mod voluntar, contribuind astfel la creșterea cunoștințelor publicului. Mulțumim pentru munca lor!

Dar toate aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără sponsorii noștrii. Fie financiar, fie cu echipament, sau prin fotografii sau ilustrații de înaltă calitate, portalul Lilieci.ro a primit sprijin din foarte multe părți. Pe această cale le mulțumim încă o dată sponsorilor noștri, și sperăm că rezultatul este pe măsura asteptărilor lor.

Dar rămân și secțiuni de finalizat, cum este baza de date a proiectelor cu liliecii din România, sau baza de date a articolelor științifice. Trebuie să mai adăugăm detaliile concrete cu privire la protecția adăposturilor și habitatelor folosite de lilieci, dar și aspecte ale monitorizării lor. Descrierile detaliate ale speciilor, momentan disponibile doar în limba română, trebuie traduse în celelalte 2 limbi ale portalului.

Importanța implicării

Liliecii sunt extrem de benefici pentru omenire. Speciile din zona tropicală ne ajută să obținem produse precum bananele sau mango, iar speciile din zonele temperate, inclusiv din Europa și România, elimină o bună parte din insectele dăunătoare. Se estimează că o treime din cantitatea de hrană consumată de omenire se datorează muncii cărăușilor de polen: albine, păsări …..și lilieci. Astfel, liliecii sunt implicați “până în gât” în menținerea echilibrului din ecosistemele Pământului.

Cercetătorul de lilieci care se deplasează anual la aceeași colonie, verificând numărul exemplarelor, mereu speră la o creștere, sau minim la o stabilitate. Uneori găsim un număr mai mic de lilieci decât suntem obișnuiți. Colonia s-a mutat, s-a destrămat, sau doar s-a micșorat. Rareori însă avem parte și de ceva cu adevărat extraordinar. În orice caz, ne gândim mereu să facem ceva pentru o protecție mai bună a coloniei respective. Fie prin măsuri concrete de conservare (închiderea peșterilor, renovarea clădirilor, etc.), fie prin conștientizarea publicului, fie prin elaborarea unor ghiduri metodologice pentru proiecte de viitor. Ne implicăm. Ne interesează.

Lilieci.ro are convingerea că cele mai bune rezultate se obțin împreună. Cu cercetători, cu public, autorități, comunități locale, dar și cu administratorii ariilor protejate. Însă nu trebuie să fim experți în lilieci pentru a răspândi informațiile reale, pentru a respecta niște reguli simple, sau în general, pentru a sprijini protecția liliecilor.

Dacă consideri că activitatea portalului Lilieci.ro este importantă, poți sprijini și Tu munca noastră, alăturându-te sponsorilor noștri. Donațiile sosite vor fi folosite exclusiv pentru realizarea scopului portalului.

Alege-ți motivul pentru care donezi!

#1. Îmi plac LILIECII: Știu că legendele sunt false și că liliecii sunt benefici pentru omenire. Dar totodată știu că protecția liliecilor trebuie întărită!

#2. Prețuiesc NATURA: Pentru că liliecii ajută la menținerea echilibrului în ecosisteme, donația mea va susține și protecția Naturii!

#3. Promovez INFORMAȚIA: Donez pentru a contribui la evoluția celei mai diverse și complexe resurse online despre liliecii României;

#4. Susțin MULTICULTURALISMUL: Donez pentru a ajuta o echipă multietnică, care realizează portalul Lilieci.ro în mod voluntar și în trei limbi;

#5…și MOTIVUL DECISIV:  ca noi să-ți recompensăm donația cu ceva drăguț despre lilieci (autocolant, pliant, poster, etc.)! *

Cu gândul la mulți ani în serviciul liliecilor și protecției liliecilor, vă mulțumim!

Echipa Lilieci.ro, 2017

www.lilieci.ro

* pentru a-ți recompensa donația, avem nevoie de o adresă poștală, trimisă pe contact@lilieci.ro. Adresa nu va fi publicată nicăieri, o vom folosi doar pentru a-ți trimite ceva fain în semn de recunoștință. Îți mulțumim!