Astăzi vă prezentăm unul dintre sponsorii noștrii principali, fără contribuția căruia portalul Lilieci.ro ar fi fost mult mai greu de realizat. Lăsând însă deoparte sponsorizarea, cert este că produsele companiei Pettersson, mai exact detectoarele de ultrasunete de foarte înaltă calitate, au fost și sunt folosite în mod constant în cercetarea liliecilor din România.

Pettersson Elektronik AB este o companie specializată în echipamente electronice pentru detectarea și analiza semnalelor bioacustice ultrasonice. Cu detectoarele de ultrasunete, sau detectoarele de lilieci, ultrasunetele emise de lilieci pot fi monitorizate, ceea ce este de mare ajutor în identificarea diferitelor specii. De asemenea, compania furnizează și software pentru analiza ultrasunetelor, iar BatSound a devenit un software foarte popular în rândul cercetătorilor de lilieci. Un alt tip de produs, la fel de interesant, este difuzorul cu ultrasunete, care poate fi folosit ca un fel de “momeală” acustică, pentru a atrage liliecii.

Pettersson Elektronik AB a fost fondată în anul 1983 de către Lars Pettersson, ca un spin-off a unui proiect de cercetare la Institutul de Tehnologie de la Universitatea Uppsala, Suedia. Obiectivul proiectului a fost dezvoltarea unui nou tip de detector de lilieci, proiect ce a dus  în cele din urmă la primul detector de lilieci al companiei, și anume modelul D920. De-a lungul anilor următori, o serie de noi modele de detectoare de lilieci au fost dezvoltate, precum și alte produse conexe, cum ar fi software-uri de analiză. Aceste produse au fost bine primite de comunitatea cercetătorilor de lilieci din Europa și peste oceane. În 1986 a fost introdus modelul D960, acesta fiind primul detector cu expansiune de timp comercializat.

Compania continuă să mențină un contact strâns cu lumea academică, compania fiind situată în Uppsala Science Park, aproape de multe departamente ale Universității Uppsala. În plus față de conducerea companiei, Lars Pettersson, a avut, de asemenea, pozitia de profesor asistent în inginerie electrică si prelucrarea semnalelor la Universitatea din Gävle pentru mai mult de 20 de ani. In anul 2001, Lars a primit premiul “Distinguished Service Award” de la organizația internațională de protecția a liliecilor, Bat Conservation International.

Produsele Pettersson Elektronik AB au fost dezvoltate în strânsă colaborare cu cercetători marcanți ai liliecilor, compania fiind mândră în a oferi produse de cea mai înaltă calitate și fiabilitate. Fiind de 33 de ani în acest domeniu, Pettersson Elektronik AB este una dintre companiile cu cea mai mare experiență în detectoare de ultrasunete de pe piață.

Mulțumim contribuției semnificative aduse proiectului “Uniting the efforts of Romanian bat conservation”, portalului Lilieci.ro, și celei de a II-a Conferințe Naționale de Chiropterologie din România, inclusiv prin oferirea premiului principal pentru cea mai bună prezentare orală de la conferință.