Asociația ”Grupul Myotis” pentru Conservarea Liliecilor, în parteneriat cu Asociația Speo-Turistică și de Protecția Naturii ”Lumea Pierdută” și Asociația Gyilkostó Adventure a obținut o finanțare pentru implementarea unui proiect pentru conservarea liliecilor și a peșterilor, și promovarea ariilor protejate.

Pe parcursul proiectului, membrii Asociației ”Grupul Myotis” au ținut 15 prezentări, cu peste 450 de participanți, în școlile din localitățile situate în apropierea unor arii protejate importante pentru lilieci și peșteri (Vârghiș, Baraolt, Merești, Vlăhița, Valea Strâmbă, Gheorgheni etc.). Prezentările au acoperit o tematică variată despre viața liliecilor, aspecte legate de protecția liliecilor și a peșterilor, informații privind fauna de lilieci din Cheile Vârghișului și Pestera Șugău, precum și cunoștințe importante despre vizitarea și protejarea acestor zone.

Elevii implicați în activitățile proiectului au avut posibilitatea de a participa la un concurs despre protecția liliecilor, în cadrul căreia echipele au elaborat desene și eseuri despre viața misterioasă a liliecilor. Elevii premiați au cunoscut valorile naturale din cele două arii protejate în cadrul unor excursii, unde membrii celor trei organizații au prezentat frumusețile acestor zone, precum și cunoștințe despre vizitare și protecție.

În cadrul programului au fost elaborate mai multe tipuri de materiale educative și de conștientizare (broșuri, pliante, autocolante). Scopul acestor materiale este de a oferi membrilor comunităților locale cunoștințe adecvate privind protecția liliecilor și a peșterilor. Cu scopul promovării protecției liliecilor, în a doua jumătate a lunii august, în Cheile Vârghișului va avea loc evenimentul „Noaptea Internațională a Liliecilor”, când vor fi organizate o serie de programe interesante pentru public.

Proiectul „Conservarea liliecilor și peșterilor din arii naturale protejate prin implicarea comunităților locale” este finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.