A “Denevérek a színpadon” szerzője: prof. Alina Baluș, „Calistrat Hogaș” Nemzeti Kollégium, Karácsonykő (email: alina@balus.ro)

Készült az “ERASMUS+ stratégiai partnerségek a fenntartható oktatás területén” pályázatok keretén belül, a denevérek népszerűsítése és a lovakkal kapcsolatos szellemi örökségek kiaknázása céljából.

Most bizonyos, hogy egyesek megkérdik mi a kapcsolat a denevérek és a lovak világa között, illetve mi a kapcsolatuk a színházzal, a koreográfiával és a légi akrobatikával. Hogyan kerül a denevér a színpadra? Az ERASMUS + néven futó program, mely az Európai Bizottság által finanszírozott, és 2014-től kezdődően nem csak egyetemi, hanem minden jellegű oktatásra kiterjed, lehetőséget teremthet az ilyen jellegű innovatív ,de aktuális témák feltárására.

Az első ilyen jellegő kezdeményezés a “Változtassuk meg a denevérek közösségi image-ét, és védjük meg őket!” (Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la preserver!) elnevezésű pályázat volt, mely két éven keresztül (2014-2016) három partnerországot (Franciaország, Románia és Törökország) foglalkoztatott. A pályázat középpontjában az egyetlen aktívan repülő emlős, a denevér volt, mely sokszor “felelős” többek között a nyári napjaink kényelméért -egy denevér akár 2.000 rovart is fogyaszthat egyetlen éjszaka!

A pályázatban résztvevő partnerszervezetek lelkes középiskolásai azzal a céllal vettek részt a különböző tevékenységekben, hogy környezetünk kevésbé ismert értékeit népszerűsítsék, valamint hogy a denevérek kiemelkedő ökológiai szerepét népszerűsítsék. A pályázat a következő tevékenységeket foglalta magába:

  • a denevéreket övező különböző népszokások összehasonlítása;
  • denevérek előfordulásának vizsgálata a Rethel – Balikesir – Karácsonykő(Hóvirág barlang) régiókban;
  • a telelési és szaporodási szálláshelyek leltára a régiókban;
  • lehetséges védelmi intézkedések azonosítása és létrehozása;
  • mesterséges denevérodúk építése és kihelyezése.

A denevérekkel kapcsolatos népszokások összegyűjtése, az országos és nemzetközi csapatmunka, valamint a sokrétű kommunikációs módszerek alkalmazása csupán az első szakasza volt a egy nemzetközi koreografikus és légi akrobata előadásnak, mely 2015 decemberében került bemutatásra Franciaországban. Helyi szinten a karácsonykői diákok és tanárok egy háromnapos rendezvényre hívták meg a helyi közösségeket, mely rendezvény magába foglalt egy-egy, gyermekekhez és felnőttekhez szóló színházi előadást is. Mindez kiegészült versenyekkel, filmvetítésekkel, kézművességi tevékenységekkel, annak érdekében, hogy a résztvevők megismerjék a denevérek jelentőségét. Mindezen tevékenységek a Luana Alapítvány és a Romániai Denevérvédelmi Egyesület szakmai segítségével jöttek létre, valamint helyi intézmények hozzájárulásával. A résztvevők reakciói és véleménye alapján minden kétséget kizáróan egy hozzáállásbeli változás tapasztalható a denevérekkel kapcsolatosan, ahogyan látható mindez az alábbi, karácsonykői dikákok által készített videoklippben is (román nyelven):

Pillanatképek a pályázatból:

És a lovak hogy jönnek a képbe? A több mint egy éve sikeresen befejezett denevéres pályázat messzemenően pozitív visszhangja és a helyi közösségekben tapasztalt sikerek után úgy döntöttünk, hogy folytatunk kell az ilyen jellegű pályázatokat. A karácsonykői “Calistrat Hogaș” Nemzeti Kollégium diákjaival és tanáraival, valamint egy franciaországi és spanyolországi liceum közösségével egyetemben olyan impozáns élőlényeket, állatokat (a lovakat) választottunk, melyek jól megérdemelt  jelentőségük ellenére nem kapnak helyet helyi és európai kulturális népszerűsítő tevékenységekben. Egy olyan új ERASMUS+ pályázatról van szó, amelyben a színház és koreográfia segítségével olyan üzenetet fogunk megalkotni, melyek fő eleme a természet és rengeteg kincse iránti nyitottság!