A DKVK már 2019-ben konstruktív megbeszéléseket folytatott lengyel, cseh és szlovák denevérész kollégákkal egy nemzetközi denevérvédelmi projektről. A projekt kidolgozása, pontosítások, kiegészítések után 2021 közepén kaptuk a várva várt hírt, hogy a projekt Európai Uniós támogatást kap, a LIFE+ eszközön keresztül.

A projekt címe LIFE PODKOWIEC PLUS: back to the forest – holistic conservation of bat breeding habitats (LIFE+ PODKOWIEC TOWERS, LIFE20 NAT/PL/001427). A projekt koordinátora a Lengyel Természetbarátok Társasága „pro Natura” (Lengyelország), a további kedvezményezettek az Állami Erdők Főigazgatósága (Lengyelország), a Cseh Denevérvédő Társaság (Cseh Köztársaság), a Denevérkutatási és Védelmi Központ (Románia) és Szlovákiai Denevérvédelmi Társaság (Szlovákia). A projekt oldala angolul is létezik, illetve az Európai Bizottság oldalán is.

A projekt 2021. október 1. és 2026. szeptember 30. között valósul meg, költségvetése 4 924 974 euró, amelyből az Európai Unió hozzájárulása 2 954 984 euró, a Nemzeti Természetvédelmi és Vízügyi Alap (Lengyelország) hozzájárulása pedig 1 656 349 euró. A DKVK / Románia költségvetése 64 147 euró, amelyből a DKVK saját hozzájárulása 3 000 euró. A projekt céljai a következők:

 1. Kilenc denevérfaj fontos szálláshelyeinek védelme és a szálláshelyek körülményeinek javítása
 2. A denevérvédelem reaktív megközelítéséről proaktív megközelítésre való váltás
 3. A denevérvédelem intézményi támogatásának fokozás

Az alábbiakban nyomon követhetitek a romániai projekt megvalósulásának részleteit, a legfrissebb esemény a lista elején található (általános projektmenedzsment tevékenységek nélkül).

 • 2023 Március

  Véglegesítjük a barlangvédelmi intézkedések koncepcióit, amik a helyi denevérkolóniák védelmét szolgálják. Összesen öt helyszín részesül közvetlen védelmi intézkedések (pl. denevérbarát lezárás, bejárat megszilárdítása stb.), míg összesen hét helyszín részesül közvetett védelmi intézkedésekben (tájékoztató és figyelmeztető táblák, a barlangi környezet tisztítása).

 • 2023 Február

  A két Natura 2000 terület telelőkolóniáit monitorizzuk, ahol közvetlen és közvetett védelmi intézkedéseket hajtunk majd végre.

 • 2022 Október

  Ettől a projekttől függetlenül társszervezői vagyunk az 5-ik Romániai Denevérkutatási Konferenciájának (a Myotis Csoporttal közösen), amely a Kovászna megyei Felsőcsernátonban került megrendezésre október 21-23 között. A konferencia ideális hely volt a LIFE+ projekt bemutatására a romániai denevérkutató kollégáknak. Az októberi tevékenység az E1.10 keretében valósult meg.

 • 2022 Június

  A szülőkolóniák monitoringja érdekében azokra a helyszínekre utazunk, ahol ismerünk ilyen kolóniákat, és ahol védelmi intézkedéseket foganatosítunk: Pecsenyécskei Magyar barlang, Veteránok barlangja, Padina Matei-barlang, Légy-barlang és Despicătura-barlang. Az utolsó helyszín esetében keresünk egy megfelelő pótlást is, pld. a Báziási alagútat. A júniusi tevékenységek a D1.3 keretén belül valósultak meg.

 • 2022 Április

  A Domogled – Cserna Völgy Nemzeti Parkba és a Vaskapu Természeti Parkba utazunk, hogy felmérjük azokat a helyszíneket, ahol védelmi intézkedések lesznek foganatosítva: Pecsenyécskei Magyar barlang, Mare de la Șălitrari barlang, Veteránok barlangja, Padina Matei barlang és Légy-barlang. A Despicătura barlang pótlását is keressük, ahol a védőkapu már helyre lett állítva. Az áprilisi tevékenység az A2.3 keretén belül valósult meg.

 • 2021 Október

  A projekt hivatalosan is elindul. A romániai rész 2 Natura 2000 területet céloz meg, a ROSCI0069 Domogled – Valea Cernei és a ROSCI0206 Porțile de Fier területeket, ahol a denevérek védelme 6 barlangban fog megvalósulni.

Kapcsolattartó személy és projekt menedzser Romániában: Bücs Szilárd-Lehel, 0747 921 684, contact@lilieci.ro