Încă din 2019, CCCL era în discuții constructive cu colegi chiropterologi din Polonia, Republica Cehă și Slovacia despre un proiect internațional pentru conservarea liliecilor. După elaborarea proiectului, clarificări și completări, în mijlocul anului 2021 am primit mult așteptata veste că proiectul va primi finanțare din partea Uniunii Europene, prin instrumentul LIFE+.
Titlul proiectului este LIFE PODKOWIEC PLUS: back to the forest – holistic conservation of bat breeding habitats (LIFE+ PODKOWIEC TOWERS, LIFE20 NAT/PL/001427). Coordonatorul proiectului este Societatea Poloneză a Prietenilor Naturii „pro Natura“ (Polonia), ceilalți beneficiari fiind Direcția Generală a Pădurilor de Stat (Polonia), Societatea Cehă pentru Protecția Liliecilor (Republica Cehă), Asociația Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (România) și Societatea pentru Protecția Liliecilor din Slovacia (Slovacia). Pagina proiectului există și în limba română, respectiv pe pagina Comisiei Europene.
Proiectul se implementează în perioada 01 Octombrie 2021 – 30 Septembrie 2026, cu un buget de 4.924.974 EUR, din care contribuția Uniunii Europene este de 2.954.984 EUR, iar cel al Fondului Național pentru Protecția Naturii și Managementului Apelor (Polonia) de. 1.656.349 EUR. Bugetul CCCL / România este de 64.147 EUR, din care contribuția proprie CCCL este 3.000 EUR. Obiectivele proiectului sunt:
- Protecția și îmbunătățirea condițiilor din adăposturi importante pentru 9 specii de lilieci
- Tranziția de la o abordare reactivă la una proactivă în ceea ce privește conservarea liliecilor
- Îmbunătățirea suportului instituțional pentru conservarea liliecilor.
Mai jos puteți urmări activitățile implementării proiectului în România, cu cel mai recent eveniment în partea de sus a listei (fără activități generale de management de proiect).
2024 Iunie
Înlocuim poarta veche de la Peștera Cloșani cu unul prietenos pentru lilieci.
Montăm panouri de informare și de avertizare la peșterile țintă din Porțile de Fier și Domogled.
2024 Mai
Începem implementarea măsurilor concrete de conservare, prin montarea unui grilaj prietenos pentru lilieci la Peștera de la Padina Matei.
Continuăm implementarea măsurilor de conservare, prin adâncirea pârâului de la Gaura cu Muscă, pentru prevenirea accesului turistilor, în vederea conservării liliecilor.
2024 Aprilie
Publicăm pe portalul www.lilieci.ro un articol informativ despre munca noastră din cadrul proiectului.
2024 Martie
Monitorizăm liliecii aflați în hibernare în peșterile țintă din zona proiectului.
2024 Februarie
Continuăm implementarea măsurilor de conservarea în peșterile țintă din Porțile de Fier și Domogled, prin deplasare la locații și planificare / măsurători exacte.
2024 Ianuarie
Efectuăm prima măsură de conservare, respectiv curățăm Peștera de la Despicătură de resturile conductelor termale.
2023 Noiembrie
Lucrăm la finalizarea detaliilor despre măsurile de conservare, și începem munca la panourile de informare și avertizare, amplasate la peșteri. În total vom amplica măsuri de conservare la 5 locații: grilaje prietenoase cu lilieci la 2 peșteri, blocarea accesului prin adâncirea apei la 1 peșteră, blocarea accesului prin grilaj pe potecă la 1 peșteră, și consolidarea intrării la 1 galerie de mină.
2023 Octombrie
Participăm la întâlnirea anuală a echipei proiectului, organizată de data aceasta în Olomouc, Cehia.
Participăm la cea de a XIVa Conferință de Protecția Liliecilor din Ungaria, organizată la Szaporca, cu o prezentare despre liliecii din Banat, care include și detalii despre proiectul LIFE.
2023 Iulie
Are loc monitorizarea coloniilor de naștere din cele două situri Natura 2000 țintă, unde vor fi implementate măsuri directe și indirecte de conservare.
2023 Mai
Elaborăm un set de semn de carte pentru proiectul LIFE, cu mai multe specii de lilieci țintă al proiectului.
2023 Aprilie
Obținem autorizațiile și avizele necesare pentru implementarea măsurilor de conservare a liliecilor în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și Parcul Natural Porțile de Fier.
2023 Martie
Finalizăm conceptele pentru măsurile de conservare la peșteri, pentru protecția coloniilor de lilieci. Un total de cinci locații vor beneficia de măsuri directe de conservare (ex. închidere prietenoasă pentru liliecii, consolidarea intrării etc.), în timp ce un total de șapte locații vor beneficia de măsuri indirecte de conservare (panouri de informare și avertizare, curățarea mediului subteran).
2023 Februarie
Monitorizăm coloniile de hibernare din cele două situri Natura 2000 țintă, unde vor fi implementate măsuri directe și indirecte de conservare.
2022 Octombrie
Independent de acest proiect, suntem co-organizatorii celei de a 5-lea Conferințe Naționale de Chiropterologie din România (împreună cu Grupul Myotis), având loc la Cernatu de Sus, jud. Covasna, în 21-23 octombrie. Conferința este locul ideal de a prezenta proiectul LIFE+ colegilor chiropterologi din România. Activitatea din Octombrie a fost întreprinsă în cadrul E1.10.
2022 Iunie
Ne deplasăm pentru monitorizarea coloniilor de naștere la locațiile unde avem cunoștință despre astfel de colonii și unde vor fi implementate măsuri de conservare: Peștera Ungurului de la Pecenișca, Peștera Veterani, Peștera de la Padina Matei, Peștera Gaura cu Muscă, Peștera de la Despicătura. Căutăm totodată o posibilă înlocuire pentru acest ultim sit, la Tunelul de la Baziaș. Activitățile din Aprilie au fost întreprinse în cadrul D1.3.
2022 Aprilie
Ne deplasăm în Parcul Național Domogled – Valea Cernei și Parcul Natural Porțile de Fier, pentru evaluarea locațiilor care vor beneficia de măsuri de conservare, respectiv la următoarele peșteri: Peștera Ungurului de la Pecenișca, Peștera Mare de la Șălitrari, Peștera Veterani, Peștera de la Padina Matei și Peștera Gaura cu Muscă. Căutăm și o înlocuire pentru Peștera de la Despicătura, care a fost conservată prin refacerea grilajului existent. Activitățile din Aprilie au fost întreprinse în cadrul A2.3.
2021 Octombrie
Se inițiează în mod oficial proiectul. Partea din România vizează 2 situri Natura 2000, respectiv ROSCI0069 Domogled – Valea Cernei, și ROSCI0206 Porțile de Fier, prin conservarea liliecilor cu activități la / în 6 peșteri.
Persoana de contact și managerul proiectului în România: Szilárd-Lehel Bücs, 0747 921 684, contact@lilieci.ro