Există o sansă mare ca mulți dintre iubitorii activităților de outdoor să fi mâncat astăzi fructe sau alte produse care au fost obținute cu ajutorul liliecilor. Nu suntem conștienți de acest lucru, dar fără lilieci ar trebui să renunțăm la multe aspecte plăcute din viața noastră, printre care și ciocolata. Momentan există o serie de activități umane care pun în pericol viața liliecilor, dar din fericire tot noi suntem cei care putem acționa pentru protecția liliecilor. Putem decide să facem turism responbabil.

Țara noastră are una dintre cele mai diverse și cele mai mari populații de lilieci din Europa. În România sunt și două dintre cele mai mari colonii de lilieci din Europa, fiecare cu aproximativ 100.000 de lilieci. Pentru a proteja liliecii putem în primul rând să răspândim informații reale despre ei și beneficiile lor. Dar comunitatea outdoor, în special turiștii cu afinitate pentru peșteri, au la îndemână și o modalitate foarte specifică, și anume atitudinea corectă vizavi de lilieci atunci când îi întâlnim în peșteri.

Liliecii au două perioade sensibile în ciclul lor anual: perioada de naștere (15 mai – 15 august) și perioada de hibernare (1 noiembrie – 31 martie). În primul caz, coloniile de naștere includ femelele și puii nou-născuți. Dacă deranjăm colonia de naștere, puii neajutorați pot să cadă din colonie și să nu supraviețuiască. Fumul focurilor de tabără puse la intrarea peșterilor sau în apropierea lor poate ajunge în interiorul peșterilor, și evident, poate afecta în mod negativ colonia de naștere. Există o serie de studii științifice care demonstrează efectele negative ale prezenței umane în preajma liliecilor.

În cazul coloniilor de hibernare trebuie să știm că orice stimul extern (zgomot, lumină, fum, foc deschis, blitz-ul fotografierii, atingerea, dar chiar și aburii care ies din combinezonul speologic) poate trezi liliecii. Dacă trezirile neplanificate sunt frecvente, asta poate duce la consumul mult prea rapid al rezervelor de grăsime. Acestea au fost acumulate de lilieci nu pentru a face față trezirilor neplanificate, ci pentru a supraviețui perioadei lipsite de hrană. Dacă liliecii se trezesc de mai multe ori pe parcursul iernii, scade semnificativ șansa lor de supraviețuire.
Este foarte important să evităm coloniile de lilieci dar și exemplarele solitare, pentru a nu le deranja în aceste două perioade critice. Este chiar indicat ca în cazul adăposturilor folosite de colonii mari să planificăm turele noastre în afara perioadelor critice.

În adiție, trebuie:

  1. Să accesăm peșterile și celelalte adăposturi în ordine, liniște și calm, cu respectarea prevederilor de siguranță și fără deranjarea liliecilor, urmând, după caz, potecile marcate sau rutele turistice existente, respectiv folosind ca iluminare doar surse electrice (folosirea lămpilor de carbid este interzisă în peșterile României prin Decizia nr. 1 a Comisiei Patrimoniului Speologic din 12.09.2012).
  2. Să parcurgem traseele fără iluminarea liliecilor și fără fotografierea lor;
  3. Să NU atingem sau să doborâm intenționat lilieci;
  4. Să NU capturăm sau să lovim liliecii aflați în zbor;
  5. Să staționăm cât mai puțin (sub 1 minut) în preajma liliecilor;
  6. Să evităm camparea în subteran; dacă înnoptarea în peșteră este strict necesară (ex. din motive de siguranță), să campăm la o distanță mai mare de 100 de metri față de lilieci;
  7. Să NU producem fum în peșteri și în alte adăposturi, sau la intrarea acestora;
  8. În peșteri și în alte adăposturi, sau la intrarea acestora să evităm montarea și/sau folosirea echipamentelor ce produc în mod constant zgomot și lumină excesivă; excepție o reprezință sursele de iluminare personale, folosite pentru parcurgerea în siguranță a traseelor;
  9. Să NU organizăm evenimente (ex. concerte, festivaluri, târguri, slujbe religioase, etc.) care presupun poluare luminoasă, fonică sau alt tip de poluare în interiorul peșterilor, respectiv la mai puțin de 200 m față de intrarea acestora;
  10. Să NU realizăm amenajări care pot provoca deranj liliecilor, care pot contribui la schimbarea microclimatului (ziduri la intrare, montare de porţi, şanţuri de drenaj, etc.), sau care împiedică accesul liliecilor în peșteri sau în alte adăposturi;
  11. Să planificăm explorări destructive (explozii, săpături) ținând cont de prezența liliecilor;
  12. Să planificăm exerciții de salvare din subteran ținând cont de prezența liliecilor.

Articolul orginal (autor: Szilárd Bücs) a fost publicat pe pagina M&C Outdoor. Informații legate de planificarea corectă a activităților din peșterile României se pot obține de la noi sau de la autoritățile competente. Detalii cu privire la legislația în vigoare pentru protecția liliecilor se pot obține consultând secțiunea dedicată acestui domeniu.