Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor

Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor (CCCL) este o asociație non-profit, fondată în 2017 de către mai mulți chiropterologi și pasionați de protecția naturii din România. Deși organizația este tânără, experiența noastră în cercetarea liliecilor și arii protejate este de peste 15 de ani. Scopul CCCL este cercetarea și conservarea faunei de lilieci (Chiroptera) din România, precum și a habitatelor și adăposturilor folosite de lilieci, în vederea protecției naturii în general, și a asigurării unui mediu mai sănătos pentru toți.

Obiectivele CCCL sunt:

 1. Cercetarea faunei de lilieci din România folosind metode tradiționale și moderne de chiropterologie.
 2. Implementarea proiectelor concrete pentru conservarea speciilor de lilieci din România și/sau pentru protecția durabilă a unor locații bine definite (peșteri, clădiri, habitate, situri Natura 2000, etc.).
 3. Folosirea metodelor prietenoase față de natură și mediu în cercetarea liliecilor, în vederea reducerii deranjului liliecilor și amprentei umane asupra mediului.
 4. Monitorizarea faunei de lilieci din România și a efectelor acțiunilor de conservare, cu evidențierea trendurilor populațiilor și coloniilor, în vederea identificării și contracarării efectelor negative ale activităților umane.
 5. Încurajarea și facilitarea participării mai multor grupe de interes în monitorizarea și conservarea liliecilor din România.
 6. Promovarea conservării liliecilor și a naturii în general, prin informarea, sensibilizarea și implicarea publicului.
 7. Integrarea acelor activități de tip outdoor în cercetarea și conservarea liliecilor, care au impact neglijabil sau inexistent asupra naturii.
 8. Întreținerea și îmbunătățirea portalului liliecilor din România www.lilieci.ro.
 9. Încurajarea și facilitarea formării profesionale a membrilor CCCL în domeniul chiropterologiei și domeniilor conexe, necesare pentru implementarea proiectelor organizației și pentru atingerea obiectivelor și scopului său.
 10. Informarea factorilor de decizie asupra stadiului faunei de lilieci din România, despre proiectele și activitățile cu efect negativ sau pozitiv asupra faunei de lilieci, precum și despre soluțiile tehnice pentru eliminarea sau ameliorarea impactului, sau eventualele măsuri de compensare.
 11. Îmbunătățirea și menținerea legăturilor profesionale cu acele organizații din România și la nivel internațional, care sunt direct sau indirect implicate în cercetarea și conservarea liliecilor.
 12. Contribuția la cercetarea și conservarea faunei de lilieci la nivel internațional.
 13. Oferirea consultanței de specialitate și a soluțiilor tehnice pentru proiecte care pot afecta fauna de lilieci a României.
 14. Oferirea sfaturilor și consultanței legate de contactul accidental cu lilieci, pentru apelurile venite din partea publicului larg.
 15. Dezvoltarea unor activități economice care să faciliteze autofinanțarea activităților organizației, menite să contribuie la atingerea obiectivelor și a scopului său, respectiv acela al conservării durabile a liliecilor.

Consiliul director CCCL:

 • Președinte: Bücs Szilárd-Lehel
 • Vicepreședinte: Gönczi-Vass Ildikó
 • Secretară: Stan Olimpia Maria

Contact:

0 comentarii

Lasă un comentariu

Comentariile trebuie să respecte regulile de utilizare.
Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate cu *