A “2024-2025-ös évek denevére Romániában” szavazás főszereplői a patkósdenevérek. Ők azok, akik rendkívül különleges orrukon keresztül bocsátanak ki ultrahangokat. Romániában 5 patkósdenevér faj él, közülük hárman szállnak versenybe a 2024-2025-ös évek denevére Romániában címért:

A kis patkósdenevér

Aki a legkisebb a bandából

A kereknyergű patkósdenevér

Aki eléggé melegkedvelő

A nagy patkósdenevér

Aki a legnagyobb a bandából

A szavazás február 11-én, 23:59 órakor zárul, a nyertest pedig február 12-én hirdetjük ki. A szavazás a Facebook, illetve Instagram oldalainkon egyaránt zajlik, a nyertes megállapításához minden forrásból érkező szavazatot összegzünk.

Szavazás előtt azonban minden fajról olvashatsz alább és végignézheted a fotókat is. Vagy ugorj egyből a szavazáshoz itt.

A kis patkósdenevér

Aki a legkisebb a bandából

A kis patkósdenevér (Rhinolophus hipposideros) a maga 4-7 grammos tömegével nem csupán a patkósdenevérek legkisebb faja, de Románia szinten is egyike a legkisebb denevérfajoknak. Kis mérete ellenére ő bocsátja ki az ország fajai közt a legmagasabb frekvenciájú, 108-114 kHz-es ultrahangokat. Földalatti helyszíneken gyakori, de nem alkot nagy kolóniákat. Legszivesebben lombhullató és vegyes erdőkben keresi táplálékát, illetve erdőszéleken, erdős legelőkön és ligetekben.

Télen barlangokban, bányákban és pincékben találkozhatunk vele. Romániában a legnagyobb hibernáló állománya a Grădiștea Muncelului – Cioclovina Természeti Parkban található, ahol 4 egymáshoz közel elhelyezkedő barlangban több mint 1.000 egyed hibernál. A meleg évszakokban a kis patkósdenevér olyan épületek padlását használja, ahol rendszerint magas, 30˚C fölötti hőmérséklet uralkodik. Ilyen helyszíneken alkotják a faj nőstényei a szülőkolóniákat, a legnagyobb itthon szülőkolóniája 100-150 nőstényből áll.

A faj szigorúan védett és romániai, illetve európai szintű törvényekben szerepel. A kolóniákat érintő legnagyobb fenyegető tényező azon épületek felújítása, ahol a nyári periódusban szülőkolóniák találhatóak. Ha a felújítások során nem veszik figyelembe a denevérek jelenlétét (olyan értelemben, hogy megőrizzék a padlás eredeti jellegzetességeit), akkor a kolónia szétszóródhat, illetve a kölykök között megnőhet az elhullás szintje.

A kereknyergű patkósdenevér

Aki eléggé melegkedvelő

A kereknyergű patkósdenevér (Rhinolophus euryale) a magasabb hőmérsékletű tájakat kedveli, így a Mediterrán tenger környékén van jelen. Romániában a Bánsági, Erdélyi és Dobrudzsai karsztvidékek barlangjaiból ismerünk több száz, több ezer egyedet számláló kolóniákat. A faj egyedei lombhullató erdőkben es vízparti erdőkben vadásznak rovarokra, a nyílt területeket inkább elkerülik.

Téli időszakban barlangokban és bányákban alkot nagy kolóniákat. Legalább egy Romániai kolónia Európa legnagyobbjai közé tartozik, ez a Mehedinți karsztfennsíkon található, és több mint 5.000 hibernáló egyedet számlál. Egy másik kontinentális jelentőségű hibernáló kolónia több mint 1.500 egyedből áll, és a Domogled – Cserna völgy Nemzeti Parkban található. A faj szülőkolóniában más denevérfajok is előfordulhatnak, ezen kolóniák pedig megtalálhatóak úgy barlangokban, mint épületekben.

A fajt leginkább veszélyeztetó tényező a földalatti szálláshelyek (barlangok) turisztikai célú átalakítása, illetve a kolóniák zavarása a téli és nyári időszakokban ezeken a helyszíneken. Mindemellett, az épületek padlásában található szülőkolóniákat a denevérek jelenlétével nem számoló épületfelújítások is veszélyeztetik.

A nagy patkósdenevér

Aki a legnagyobb a bandából

A nagy patkósdenevér (Rhinolophus ferrumequinum) a maga 40 cm-es szárnyfesztávolságával Románia és Európa egyik legnagyobb denevérfaja. Földalatti helyszíneken gyakran előforduló faj, Romániában több tíz olyan kolóniáról tudunk, ami  több száz, ritkábban ezer fölötti egyedet számlál. Lombhullató erdőkben, legelők és ligetek fölött vadásznak, röptük lassú és a talaj vagy vegetáció szintjéhez közeli.

A nagy patkósdenevér barlangokat és bányajáratokat használ a téli periódusban, a szülési időszakban azonban a nőstények épületek padlasis is gyarkan alkotnak kolóniákat. Európa szinten a faj egyik legnagyobb hibernáló kolóniája Romániában található, pontosabban a Szemenic – Kárás völgy Nemzeti Park egyik barlangjában, ahol az illető kolónia több mint 1.600 egyedet számlál. Hasonló nagyságú egy, a Páring hegység déli lábánál található barlang több mint 1.500 egyedet számláló hibernáló kolóniája. A faj legnagyobb szülökolóniái 300-400 egyedből állnak.

A Körösök medencéin át, és a Bánság alacsonyabb régióin keresztül a faj romániai kolóniái folyamatos összeköttetésben állnak a magyarországi és szerb kolóniákkal. A Bánság és Szerbia közötti oda-vissza vándorlást egyesületünk legutóbbi, 2020-2023-as projektjének adatai támasztják alá. Ez alapján szerb gyűrűkkel jelölt nagy patkósdenevér egyedek voltak megfigyelve a Szemenic – Kárás völgye Nemzeti Park, a Néra völgye – Beușnița Nemzeti Park és a Vaskapu Természeti Park számos barlangjában.

A fajt veszélyeztető tényezők közé tartozik élőhelyének feldarabolódása, a lombhullató erdőkben zajló intenzív fakitermelés, és ahogy a többi faj esetében is, a kolóniák zavarása hibernálás alatt, valamint a szülőkolóniáknak otthont adó épületek nem megfelelő felújítása.

Válaszd ki a kedvenced és szavazz a 2024-2025-ös évek denevérére Romániában!

This poll has ended (since 21 days).

2020-tól kezdődően mi is bevezettük az európai rendszert, amelyben az Év denevére két évre van megszavazva és kijelölve. Jelenleg európai szinten a 2024-2025-ös évek denevére a közönséges denevér (Myotis myotis), melyet a BatLife Europe jelölt ki.