A Natural Timber egy 100%-ban magántőkével rendelkező román vállalat, mely állatok és rovarok által használt mesterséges odúk / szálláshelyek gyártására szakosodott. 2009-ben kezdte meg tevékenységét, de tulajdonképpen több mint 30 éve van jelen, mivel egy kis családi műhelyben már 1990 előtt is működött. A termékeik minősége alapján a vállalat megalapozott hírnévvel rendelkezik az európai és észak-amerikai piacokon.

A bioszférára gyakorolt, és fokozódó emberi hatás miatt az élővilág diverzitásának megőrzése jelenleg az egyik legfontosabb nemzetközi kérdés. A mesterséges odúk / szálláshelyek gyártásával a Natural Timber segítséget nyújt azoknak, akik aktívan részt akarnak venni a biodiverzitás megőrzésében. A termékeket kizárólag a Szigethegységből származó fából készítik. A fa hőkezelése megfelel az ISPM15 standardnak, és a teljes gyártási folyamat, valamint a faanyag is FSC tanúsítvánnyal rendelkezik. A termékkínálat változatos, és magában foglal madár- és kisállat odúkat / etetőket (pld. sündisznók, hörcsögök, mókusok számára), rovarházakat (katicabogarak, méhek, pillangók), valamint kutya- és macskaetetőket. De ennél is fontosabb, hogy számos mesterséges denevérodú is megtalálható a termékeik között.

A romániai denevérfaunában számos olyan faj is jelen van, melyek mesterséges odúk használatához folyamodhatnak, amennyiben az illető területen hiányoznak a természetes szálláshelyek (barlangok, odvas fák). Ilyenek például a rőt koraidenevér (Nyctalus noctula), a közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus) vagy a barna hosszúfülű denevér (Plecotus auritus). Ritkább esetekben olyan speciális fajok is használhatnak mesterséges odúkat, mint a nyugati piszedenevér (Barbastella barbastellus, az idős erdők tipikus faja). Így abban az esetben, ha nagyszámú mesterséges denevérodút akarunk kihelyezni egy területen (pld. egy erdőben), fontos, hogy ezáltal ne változtassuk meg a terület jellegzetes fajösszetételét, például az általánosabb denevérfajok megjelenésével, és a specializáltabb, ritkább fajok csökkenésével / eltünésével.

A Natural Timber több mint 12.000 négyzetméteres területen dolgozik a Bihar megyei Cociuba Mică közelében. A gyártósor nagy teljesítményű és modern fafeldolgozó gépekkel van felszerelve, melyek a fa vágásától és szárításától kezdve a termékek legapróbb részleteiért felelősek. Más cégekkel közösen a Natural Timber támogatta a 4. romániai denevérkutatási konferenciát, felajánlva több, kiváló minőségű denevérodút a legjobb előadások szerzőinek. Köszönjük!